17 Δεκ 2012

«Επενδύστε περισσότερο στην Ελλάδα» κάλεσε ο Πρωθυπουργός τους εκπροσώπους 13 πολυεθνικών


«Επενδύσεις, επενδύσεις, επενδύσεις» είναι το τρίπτυχο του κ. Αντ. Σαμαρά που συνάντησε το πρωί της Δευτέρας, για μιάμιση ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, τους εκπροσώπους 13 πολυεθνικών εταιρειών.

 Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας με μικρές και μεγάλες επενδυτικές συμφωνίες, με στόχο μέσα από τη διαδικασία διεύρυνσης της παρουσίας των εταιριών στην Ελλάδα να...
αλλάξει η ψυχολογία στην αγορά, αλλά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν, λίγο πριν από τις εννέα το πρωί, 13 στελέχη μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και συναντήθηκαν με τον κ. Σαμαρά, στη μεγάλη αίθουσα συσκέψεων, παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, των κκ. Ι. Στουρνάρα και Κ. Χατχηδάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης, κ. Ν. Μηταράκη.

 Στη συνάντηση, η οποία θα επαναληφθεί σε ένα περίπου μήνα όπως συμφωνήθηκε, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών: Ελαϊς Unilever Hellas, ΑΒ Βασιλόπουλος, Nestle Eλλάς, Aθηναϊκή Ζυθοποιία, Tasty Foofs-Pepsico, Cosco, Procter & Gamble Ηellas, Bic Βιολέξ, Vodafone, Νovartis, Lafarge- ΑΓΕΤ Ηρακλής, Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris και Specifar.
 
 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στους εκπροσώπων των εταιρειών, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τους ζήτησε να εντείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα προτείνοντάς τους την παραγωγή και νέων προϊόντων στη χώρα μας.
 
 Υπεραμύνθηκε της ανάγκης να βελτιωθεί αρκετά το ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ έδωσε έμφαση, ότι η χώρα προσφέρεται για επενδύσεις και αναπτυξιακές δραστηριότητες, καθώς, όπως είπε, έκλεισε οριστικά το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

 Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τη μάχη για να ενισχυθεί η ρευστότητα, μετά την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης-μαμούθ και ανέφερε ότι στόχος του ιδίου είναι να αλλάξει ριζικά το επενδυτικό πεδίο στη χώρα για να γίνει η Ελλάδα τόπος προσέλκυσης επενδύσεων.

 Για να επιτευχθεί αυτό, σημείωσε θα υπάρξει σύντομα ένα νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, ανέφερε ότι θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς, ενώ τόνισε πως οι αποκρατικοποιήσεις θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

 Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών ζήτησαν διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται, δηλ. άρση των εμποδίων για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, έθεσαν επιτακτικά το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, ενώ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει σταθερό φορολογικό σύστημα.

Εμπόδιο η γραφειοκρατία
 Ο κ. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση εξέφρασε την κανοποίησή του και σε δηλώσεις του τόνισε πως η κυβέρνηση επιδιώκει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη στη χώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι εταιρείες ζητούν διευκόλυνση στο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται και, κυρίως, να αρθούν τα εμπόδια της γραφειοκρατίας στην επιχειρηματικότητα. Για το φορολογικό, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως πρέπει να ψηφιστεί, καθώς είναι προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις γιορτές.

Ο κ. Μηταράκης χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική ενώ τόνισε ότι «στις αρχές του 2013, ευελπιστούμε να δούμε τις πρώτες επενδυτικές κινήσεις, στοχεύουμε στην καταπολέμηση ανεργίας και στην αύξηση των θέσεων εργασίας» προσθέτοντας ότι οι εταιρείες ζητούν σταθερότερο φορολογικό καθεστώς, κάτι το οποίο θα γίνει και με το νέο επενδυτικό νόμο.

Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας
 Ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση με τους επιχειρηματίες τόνισε πως υπάρχει μεγάλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας και πως αυτό προκύπτει απ' όλα τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Διευκρίνισε επιπλέον, ότι η ιστορία της εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει τελειώσει και πως η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη μάχη για την ενίσχυση της ρευστότητας.

Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει το τοπίο στη χώρα με το νέο επενδυτικό νομοσχέδιο, τόνισε ο κ. Σαμαράς, ενώ σημείωσε ότι προχωρούν και οι παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Τέλος αναφέρθηκε στις αποκρατικοποιήσεις λέγοντας πως θα προχωρήσουν με ταχύτητα και ζήτησε από τους επιχειρηματίες να εντείνουν την επενδυτική τους παρουσία στην Ελλάδα προτείνοντάς τους την παραγωγή και νέων  προϊόντων στη χώρα μας.


(tovima.gr)