Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η έκθεση της τρόικας επί του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Στην περίληψή της, η έκθεση αναφέρεται στις καθυστερήσεις που προκάλεσε στην εφαρμογή του προγράμματος η διπλή εκλογική αναμέτετρηση αλλά...
κάνει λόγο για σημαντική κάλυψη του εδάφους, για ανάκτηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και για εκπλήρωση σημαντικών όρων.
Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν ώστε να διευθετηθούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η ακραία αβεβαιότητα που επεκράτησε γύρω από τις ελληνικές εξελίξεις είχαν επίδραση στην οικονομία ακόμη και εκτός Ελλάδας, κάτι που ακόμα επηρεάζει το πρόγραμμα.
«Ωστόσο», προστίθεται, «από τις αρχές του 2010 η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή. Οι επιδόσεις στις διαρθωτικές αλλαγές ήταν, ωστόσο, μεικτές.
Επισημαίνεται επίσης ότι:
Οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013-16 έπρεπε να αναθεωρηθούν για να ληφθεί υπόψη η βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας-από την αναμενόμενη- ύφεση. Για να επιτευχθούν οι αναθεωρημένοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-16, παραθέτει μια πολύ μεγάλη, εμπροσθοβαρή και κυρίως βασιζόμενη στις δαπάνες, δημοσιονομική προσαρμογή. Τελειοποιείται επίσης η- εδώ και καιρό αναμενόμενη- μεταρρύθμιση στη φορλογία εισοδήματος που στοχεύει στην διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος.
Στις δομικές, δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση έχει ανανεώσει τις προσπάθειες της μέσω ενός περιεκτικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Σημαντικές είναι επίσης οι δράσεις για την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και γίνονται περαιτέρω προσπάθειες για την μεταρρύθμιση των αποζημιώσεων και του κατώτατου μισθού. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι στιγμής είναι απογοητευτικά, αλλά η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων έχει γνωρίσει μια κάποια ώθηση από τον Σεπτέμβριο του 2012.
Παρότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε έναν αριθμό τομέων, ο τραπεζικός τομέας παραμένει εύθραυστος.
Η προοπτική για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τον Μάρτιο του 2012, όταν συμφωνήθηκε το δεύτερο πρόγραμμα, κυρίως εξαιτίας της χειρότερης μακροοικονομικής κατάστασης και τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος. Τα διεθνή δάνεια βοήθειας που έχουν μέχρι στιγμής δοθεί στην Ελλάδα, ανέρχονται στα 148,6 δισ. ευρώ. Παραμένουν σοβαροί κίνδυνοι στην εφαρμογή του προγράμματος. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν, συνέστησαν την εκταμίευση κεφαλαίων του EFSF, που αντιστοιχούν στην προγραμματισμένη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη δόση του δεύτερου προγράμματος, που εξαρτώνται από την συνεχή εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές όπως συγκεκριμενοποιούνται στο αναθεωρημένο Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής (ΜEFP) και στο μνημόνιο.
(ethnos.gr)