7 Δεκ 2012

Συγκεντρώνονται 28 με 30 δισ από την επαναγορά;


Μεταξύ 28-30 δις ευρώ φαίνεται ότι συγκεντρώνει το ελληνικό δημόσιο από την διαδικασία της επαναγοράς χρέους με βάση μη επίσημη πηγή σε σύνολο 62,5 δισ ευρώ. Ουσιαστικά με 10 δισ αγόρασε όσα ομόλογα αντιστοιχούσαν στις τιμές προσφοράς.

Η διαδικασία του buyback ολοκληρώθηκε στις 19:00 ενώ οι ελληνικές τράπεζες για μια ακόμη φορά κλήθηκαν να...
επιδείξουν πατριωτικό καθήκον για να διασώσουν την χρεοκοπημένη Ελλάδα.

Η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στην επαναγορά θα είναι καθολική αλλά εξαρτώμενη από την συμμετοχή των ξένων.

Δηλαδή θα αξιολογηθούν πρώτα οι προσφορές των ξένων και εν συνεχεία θα αγοράσουν των ελληνικών τραπεζών έως ότου καλυφθεί ο στόχος.

Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παρ΄ ότι θα δοθεί τελικώς ο αναβαλλόμενος φόρος στις τράπεζες ως αντάλλαγμα με όρους ικανοποιητικούς, ωστόσο ειδικά το σχήμα Εθνικής/Eurobank εμφανίζει και τον μεγαλύτερο κίνδυνο κρατικοποίησης. Το σχήμα Εθνικής/Eurobank θα χρησιμοποιηθεί κατά το δοκούν, ως λευκή επιταγή και η συμμετοχή του σχήματος θα εξαρτηθεί από την συμμετοχή των ξένων ομολογιούχων.

Αν αυτό επαληθευτεί η πτώση στις μετοχές των τραπεζών που θα κρατικοποιηθούν θα είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να φθάσει έως 70%.

Ως προς την διαδικασία την συμμετοχή στην διαδικασία επαναγοράς του ελληνικού χρέους πρότειναν  τα ΔΣ των περισσότερων τραπεζών.

Ωστόσο σε ορισμένα Διοικητικά Συμβούλια, υπήρξαν μέλη που διαφώνησαν με την διαδικασία συμμετοχής ενώ σε ορισμένες τράπεζες οι  αρμόδιοι των διευθύνσεων διαχείρισης διαθεσίμων τάχθηκαν κατά του buyback.

Με βάση τελευταίες πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν συμμετέχοντας μερικώς ή ολικώς με βάση την συμμετοχή των υπολοίπων κατόχων ομολόγων και ειδικά των ξένων. Δηλαδή οι Ελληνικές τράπεζες θα χρησιμοποιηθούν για να κλείσουν τρύπες.

Με βάση όλες τις συγκλίνουσες πληροφορίες, οι έλληνες τραπεζίτες παρότι δεν έλαβαν κάποια ξεκάθαρη και ρητή διαβεβαίωση για ανταλλάγματα στην χθεσινή συνάντηση με τον Στουρνάρα τον Υπουργό Οικονομικών, πέραν των αναφορών ότι προωθείται η αναβαλλόμενη φορολογία πρότειναν  συμμετοχή στην διαδικασία επαναγοράς.

Ωστόσο το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας θεωρείται ισχυρό κίνητρο.

Να σημειωθεί ότι μέλη ΔΣ ανησυχούσαν μήπως ψηφίζοντας υπέρ της εμπλοκής στο buyback βρεθούν κατηγορούμενα για κακουργηματική απιστία και η παράμετρος αυτή θα αναδειχθεί ως σοβαρό ζήτημα στις συνεδριάσεις των ΔΣ.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τις διοικήσεις των τραπεζών.

Σήμερα συνεδρίασαν  μεταξύ 11:00 με 15:00 τα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, Εθνικής, Alpha, Eurobannk, Πειραιώς, ΤΤ, Attica bank, Proton bank και Probank.

To ΔΣ της Εθνικής αποφάσισε να συμμετάσχει. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.
Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής, στηρίχθηκε σε οικονομικο-τεχνικά δεδομένα, σε γνωμοδοτήσεις ανεξάρτητων οικονομικών και νομικών συμβούλων και  αποτυπώνει τη συνέχιση της στήριξης στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.

Το ΔΣ της Eurobank βρίσκεται σε αρμονία με την Εθνική και θα συμμετάσχει όπως και ανακοίνωσε.
Το ΔΣ της Alpha αποφάσισε την συμμετοχή στην επαναγορά.

Το ΔΣ της Πειραιώς αποφάσισε πέρα της συμμετοχής στην επαναγορά, την ανάληψη καθηκόντων από τον Άνθιμο Θωμόπουλο στο management της τράπεζας.
Θα αναλάβει αναπληρωτής CEO του ομίλου της τράπεζας Πειραιώς.

Το ΔΣ του ΤΤ αποφάσισε να συμμετάσχει στην διαδικασία επαναγοράς.

Το ΔΣ της Probank αποφάσισε να συμμετάσχει με ελάχιστα ομόλογα.

Το ΔΣ της Attica bank αποφάσισε να συμμετάσχει  με συμβολικό ποσό.

(bankingnews.gr)