20 Δεκ 2012

Αποδείξεις, έτσι χωρίς πρόγραμμα


Ενώ στις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου δεν αναφέρεται τίποτε, χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, ανέφερε τη συλλογή αποδείξεων ως προϋπόθεση για την έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ

Θολό τοπίο καλύπτει την υποχρέωση των φορολογουμένων να...
συλλέγουν αποδείξεις το 2013, με το υπουργείο Οικονομικών να μην είναι σε θέση να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ακόμη και μετά την έναρξη της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Στις διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, δεν περιλαμβάνεται η παραμικρή αναφορά στην υποχρέωση των φορολογουμένων να συλλέγουν αποδείξεις, γεγονός που δημιούργησε την αίσθηση στους κόλπους των φοροτεχνικών ότι το μέτρο των αποδείξεων καταργείται. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έλεγαν χαρακτηριστικά «θα δούμε», παραπέμποντας και στα ευρύτερα σχέδια παροχής κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων παράλληλα με την απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

Χθες όμως, κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, περιγράφοντας τη νέα κλίμακα που καθιερώνεται από το 2013 για τη φορολόγηση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων, ανέφερε ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της μείωσης φόρου των 2.100 ευρώ την «προσκόμιση αποδείξεων αξίας τουλάχιστον 25% του εισοδήματος του φορολογούμενου».

Οπως προκύπτει, λοιπόν, από τις δηλώσεις του υπουργού, και το 2013 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που έρχεται να αντικαταστήσει το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για όλους, θα πρέπει να έχουν συλλέξει αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Αυτό είναι το μοναδικό το οποίο μπορούσαν να διευκρινίσουν έως αργά χθες το βράδυ αρμόδιες πηγές του υπουργείου, χωρίς να μπορούν να απαντήσουν σε ουσιαστικά ερωτήματα που ανακύπτουν.

Για παράδειγμα, αν η συλλογή αποδείξεων κατοχυρώνει την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, για ποιον λόγο να μαζέψει αποδείξεις μισθωτός ή συνταξιούχος με εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ ο οποίος εκ των πραγμάτων δεν δικαιούται την έκπτωση φόρου. Και τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι, ούτως ή άλλως, δεν δικαιούνται τη συγκεκριμένη έκπτωση φόρου.

Στελέχη που μετείχαν στη σύνταξη του φορολογικού νομοσχεδίου έλεγαν χθες ότι κατά πάσα πιθανότητα η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων θα αφορά μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους και όχι τους ελεύθερους επαγγελματίες. Επίσης «κατά πάσα πιθανότητα», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συλλογή αποδείξεων δεν θα κατοχυρώνει την έκπτωση φόρου αλλά απλώς θα επιφέρει ποινή έξτρα φόρου σε όσους δεν έχουν συλλέξει τις απαιτούμενες αποδείξεις. Η ποινή του έξτρα φόρου θα είναι «μάλλον» ο πρώτος συντελεστής της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος 22%, από 10% που ισχύει έως σήμερα, και θα επιβάλλεται στη διαφορά αξίας ανάμεσα στις απαιτούμενες αποδείξεις και στις αποδείξεις που προσκομίστηκαν.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ. Το μέτρο των αποδείξεων καθιερώθηκε το 2010, όταν οι φορολογούμενοι είχαν το κίνητρο έξτρα έκπτωσης φόρου 10% για κάθε επιπλέον απόδειξη που θα συνέλεγαν πέραν των απαιτουμένων και ποινή φόρου 10% στη διαφορά αν τους έλειπαν αποδείξεις. Πρακτικό αποτέλεσμα: το 2011 στη συντριπτική τους πλειονότητα οι φορολογούμενοι δήλωσαν παραπάνω από τις απαιτούμενες αποδείξεις με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να μην προλαβαίνει να δίνει επιστροφές φόρου. Είχε μάλιστα στηθεί και μηχανισμός ανταλλαγής αποδείξεων για την περίπτωση τυχόν ελέγχου, ο οποίος δεν έγινε ποτέ.

Μετά το πάθημα των φουσκωμένων επιστροφών κόπηκαν οι πρόσθετες εκπτώσεις φόρου και έμειναν οι ποινές, ενώ για να μην στέλνονται πακέτα με αποδείξεις στις εφορίες, τα οποία πρακτικά δεν άνοιγε κανείς, καθιερώθηκε η φοροκάρτα. Οι επιστροφές φόρου περιορίστηκαν δραστικά αλλά η φοροδιαφυγή με τη μη έκδοση αποδείξεων συνεχίστηκε ακάθεκτη. Σε πολλές περιπτώσεις «συνέφερε» περισσότερο τους φορολογούμενους να τα βρουν στην τιμή, αποφεύγοντας τον ΦΠΑ. Ετσι το Δημόσιο και πάλι έχανε ΦΠΑ.

(tanea.gr)