4 Δεκ 2012

Θέμα εκλογικού νόμου θέτει η ΔΗΜΑΡ


Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης μπορούν να βρουν πεδίο συνεννόησης, μπροστά στον διαφαινόμενο "κίνδυνο" εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ,

Παράλληλα με τα προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία εφαρμογής  των όρων του νέου Μνημονίου, η  κυβέρνηση τριμερούς συνεργασίας θα...
εχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες και ένα εσωτερικό "πολιτικό" πρόβλημα, καθώς η ΔΗΜΑΡ σκοπεύει να θέσει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ζητώντας την καθιέρωση απλής αναλογικής. Το ζήτημα αυτό εκτιμάται ότι θα αποτελέσει αντικείμενο νέων τριβών και διαφωνιών, καθώς η απλή αναλογική αντίκεται στη γενικότερη "φιλοσοσφία" της ΝΔ περί αυτοδύναμων "ισχυρών" κυβερνήσεων.

Εκτιμάται όμως ότι  τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης μπορούν να βρουν τελικά πεδίο συνεννόησης, μπροστά στον διαφαινόμενο "κίνδυνο" εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο θα του έδινε τη δυνατότητα  σχηματισμού  κυβέρνησης, ή τουλάχιστον θα έθετε τους "αριστερούς" της ΔΗΜΑΡ ενώπιον μεγάλου διλήμματος.

Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο έχει ήδη ανοίξει στους κόλπους της ΔΗΜΑΡ, όπου η  απλή αναλογική αποτελιεί "φετίχ" και  ζήτημα βασικής πολιτικής επιλογής, λόγω της αριστερής προέλευσης των στελεχών και μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ετέθη και κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με πρωτοβουλία στελεχών. Υπερ των απόψεων τους τάχθηκε και ο πρόεδρος του κόμματος Φ. Κουβέλη, ο οποίος είπε ότι  η επιζητούμενη ανανέωση-εξυγίανση του πολιτικού συτήματος προϋποθέτει και αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αντιπροπευτικότητα και να καθίσταται αναγκαία η επίτευξη συγκλίσεων για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας.

Οπως αναφλέρεται από τις ίδιες πηγές, ο κ. Κουβέλης  είπε ότι πρέπει να αρχίσει συζήτηση με τα άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου και καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου συστήματος.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει μετά  την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης του δανείου και για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας από την τρόικα.

Εκτιμάται ότι ο Ευ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να βούν πεδίο συνεννόησης με την ΔΗΜΑΡ για αλλαγή του εκλογικού νόμου.που θα απέτρεπε  την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και θα διευκόλυνε τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας  από τα κόμματα της τωρινής συγκυβέρνησης. Διότι μόνον με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αποφευχθεί η περαιτέρω πολιτική αποδυνάμωση και περιθωριοποίηση του ΠΑΣΟΚ.

Εκ προοιμίου η ΝΔ είναι αντίθετη στην απλή αναλογική. Θα μπορούσε όμως να την αποδεχθεί, εαν ο Αντ. Σαμαράς πεισθεί ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα  η επόμενη κυβέρνηση θα μπορεί να σχηματισθεί μόνον με βασικό πόλο τον ΣΥΡΙΖΑ.


(sofokleousin.gr)