23 Δεκ 2012

Στάινμπρουκ: "Σκάνδαλο" οι γερμανικές εξαγωγές όπλων επί Μέρκελ


Σκληρή κριτική στην γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ άσκησε ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για την καγκελαρία, Πίερ Στάινμπρουκ, με αφορμή την εντυπωσιακή αύξηση που έχει καταγραφεί στις εξαγωγές γερμανικών όπλων κατά τα τελευταία χρόνια, υποσχόμενος πως αυτό θα λήξει εάν...
η κεντροαριστερά αναλάβει εκ νέου τα ηνία της εξουσίας.

"Πρόκειται για σκάνδαλο και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο πως η Γερμανία έχει γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο", σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ στον πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

"Μία κυβέρνηση SPD – Πράσινων, υπό τη δική μου ηγεσία, θα το άλλαζε αυτό", συνέχισε ο κ. Στάινμπρουκ, προσθέτοντας πως η Γερμανία πλέον εξάγει «όπλα σε εμπόλεμες ζώνες και σε περιοχές όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά».

Το 2001, κατά τη θητεία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, η Γερμανία κατατάχθηκε ως ο έκτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων παγκοσμίως, με εξαγωγές των οποίων η αξία ανήλθε στα 925 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2010, επί καγκελαρίας Μέρκελ, η Γερμανία βρέθηκε στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας, ακολουθώντας μονάχα τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, και εξάγοντας οπλισμό συνολικής αξίας 2,476 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη που εδρεύει στην Στοκχόλμη.

Τα σχόλια του κ. Στάινμπρουκ έρχονται παράλληλα ως απάντηση σε πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος κατηγόρησε την Σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της περιόδου 1998 - 2005 ως υπαίτια για την αύξηση εξαγωγών όπλων, προσθέτοντας μάλιστα πως πολλές από τις πρόσφατες παραδόσεις σε κράτη της Μέσης Ανατολής αποτελούν απλώς την υλοποίηση συμβάσεων που είχαν υπογραφεί επί θητείας Σρέντερ.

Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες, αλλά αυτοδύναμος ουδείς

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ARD και δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, το SPD και οι πιθανοί σύμμαχοί του, οι Πράσινοι, έλαβαν το 43% της λαϊκής ψήφου, ενώ πρώτο κόμμα αναδείχτηκαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ με ποσοστό 40%.

Κάτω από το ελάχιστο ποσοστό του 5% που απαιτείται για είσοδο στο κοινοβούλιο βρέθηκαν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Φίλιπ Ρέσλερ, αποσπώντας το 4% της ψήφου, ενώ το κόμμα της Αριστεράς, έλαβε ποσοστό 7%.

Δεδομένου ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν με την Αριστερά, κανένα κόμμα δεν φαντάζει δημοσκοπικά επαρκώς ισχυρό προκειμένου να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας μεγάλης μετεκλογικής συμμαχίας, όπως αυτή που σχηματίστηκε έπειτα από τις εκλογές του 2005, όταν ο ίδιος ο κ. Στάινμπρουκ υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών κατά την πρώτη θητεία Μέρκελ στο θώκο της καγκελαρίας.

(news247.gr)