20 Σεπ 2017

Mια εταιρεία που «αγνοεί» την κρίση

Mια εταιρεία που «αγνοεί» την κρίση«Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μολονότι συνεχίζεται χωρίς ορατά σημεία άμεσης και ουσιαστικής αναστροφής, δεν φαίνεται να επηρεάζει ουσιωδώς την δραστηριότητα της εταιρείας». Την παραδοχή αυτή στην εξαμηνιαία της έκθεση για το 2017 δεν την κάνει μια εξαγωγική εταιρεία, αλλά αντιθέτως μια αμιγώς εισαγωγική εταιρεία που το 95% των πωλήσεών της διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά.


Ποια όμως είναι αυτή η εταιρεία που «αγνοεί» τις δύσκολες συνθήκες της ελληνικής αγοράς, η οποία βιώνει εδώ και οκτώ χρόνια μια πρωτοφανή συρρίκνωση του προς διάθεση καταναλωτικού εισοδήματος;

Πρόκειται για την εισηγμένη εταιρεία «Στέλιος Κανάκης Α.Β.Ε.Ε». Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και προώθηση πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας και παγωτού. Εισάγει τα εμπορεύματά της από τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως από χώρες όπως Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία και Ιταλία. Το μίγμα των εμπορευμάτων της περιλαμβάνει κατηγορίες όπως μίγματα ψωμιών, βούτηρο, μαργαρίνες, προϊοντα παγωτού, κρέμες, κουβερτούρες κ.α.

Ποιες είναι όμως οι οικονομικές της επιδόσεις; Το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 9,14 εκατ. ευρώ, τα κέρδη ebitda στα 1,33 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 921.000 ευρώ, το σύνολο ενεργητικού στα 24,24 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 19,34 εκατ ευρώ. Τα αντίστοιχα μεγέθη της εταιρείας στις 30/6/2013 –τέσσερα χρόνια πίσω δηλαδή- ήταν 7,9 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις, 932.000 ευρώ τα κέρδη ebitda, 494.000 ευρώ τα καθαρά κέρδη, 16,4 εκατ. τα ίδια κεφάλαια και 20,5 εκατ. το σύνολο του ενεργητικού. 

Στο σύνολο της χρήσης του 2016 η εταιρεία είχε καταγράψει πωλήσεις 18,6 εκατ. ευρώ, κέρδη ebitda 3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,1 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 ο δείκτης Δείκτης Αμεσης Ρευστότητας (Κυκλοφορούν Ενεργητικό αφαιρουμένων των αποθεμάτων προς Βραχυπρόθεσμες Υποχρεώσεις) ήταν στο 3,61. 

«Γλυκαίνει» κάθε χρόνο τους μετόχους

Ανάλογες επιδόσεις έχει πετύχει και η μετοχή η οποία όμως δεν διακρίνεται για τη μεγάλη της συναλλακτική δραστηριότητα. Η μετοχή της «Στέλιος Κανάκης» εισήχθη στο ΧΑ το 2002 αλλά ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία της κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στις αρχές του 2013 ήταν στα 1,027 ευρώ. Στις αρχές του 2015 «σκαρφάλωσε» στα 2,03 ευρώ και στις αρχές του 2017 άγγιξε τα 2,45 ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι σήμερα καταγράφει ιστορικά υψηλά. Αρχές Ιουνίου ήταν στα 2,5 ευρώ, τον Ιούλιο στα 2,85 ευρώ, τον Αύγουστο στα 3,27 ευρώ και το χθεσινό κλείσιμο την βρήκε στα 3,39 ευρώ. Από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 38,3%.

Η εταιρεία όπως προαναφέρθηκε μοιράζει ανελλιπώς μέρισμα είτε με τη μορφή του διανομής κερδών, είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίου που είναι και αφορολόγητο. Οι μερισματικές αποδόσεις δε, ακόμη και τώρα που η μετοχή έχει ενισχυθεί προσεγγίζουν το 4% -πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων- εξού και ο χαρακτηρισμός της μετοχής ως «ομόλογο» από τους αναλυτές.

Ρευστότητα

Που αποδίδονται όμως αυτές οι καλές οικονομικές επιδόσεις και ως απόρροια αυτών και η πορεία της μετοχής;

α) η εταιρεία διατηρεί μηδενικό δανεισμό και ως εκ τούτου δεν έχει χρηματοοικονομικά κόστη. Αντιθέτως εμφανίζει ταμείο με 8,4 εκατ. ευρώ μετρητά!

β) έχει μεγάλη διασπορά πελατολογίου άρα μικρό πιστωτικό κίνδυνο με περίπου 2.450 πελάτες σε όλη την επικράτεια (ζαχαροπλαστεία, αρτοποιία) όπου κανείς δεν καλύπτει πάνω από το 5% των πωλήσεων της εταιρείας. Από τα 9,2 εκατ. ευρώ πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου τα 2,2 εκατ ήταν σε χονδρέμπορους και τα 7 εκατ. ευρώ στο δίκτυο (καταστήματα). 

γ) επειδή πληρώνει τοις μετρητοίς τους προμηθευτές από ξένους οίκους του εξωτερικού έχει καταφέρει να πετύχει σημαντικές εκπτώσεις για αυτό και ο μέσος χρόνος εξόφλησης των βραχυχρόνιων υποχρεώσεων (ημέρες) υποχώρησε στις 134 από 175. Την ίδια ώρα εξακολουθεί και εισπράττει απαιτήσεις σε μικρότερο χρονικό διάστημα (126 ημέρες).

δ) «η σημαντική ποιοτική και προϊοντική της διαφοροποίηση, η στοχευμένη επέκτασή της σε νέες γεωγραφικές αγορές καθώς και η αξιοπιστία και η φερεγγυότητα για τις οποίες διακρίνεται στις συναλλαγές της, αποτελούν τα κύρια εφόδια που η εταιρεια διαθέτει για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης», υποστηρίζουν από την επιχείρηση.

Κίνδυνοι

Βασικοί μέτοχοι της εταιρείας είναι ο κ. Στέλιος Κανάκης και η κυρία Μαρία Κανάκη με ποσοστό 80%. Το υπόλοιπο 20% αποτελεί τη διασπορά της μετοχής, η οποία όμως δεν κάνει υψηλές συναλλαγές αφού δύσκολα κάποιος που έχει τοποθετηθεί την ...αποχωρίζεται.

Η εταιρεία απασχολεί 70 άτομα και διαθέτει εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στις εγκαταστάσεις αυτές παραδίδονται στους πελάτες της σεμινάρια με πιστοποίηση της διάσημης γαλλικής σχολής ECOLE LENOTRE. 

Τι φοβάται όμως η εταιρεία; Όπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση, οι αυξήσεις των τιμών των εισαγομένων από την εταιρεία εμπορευμάτων τα τελευταία πέντε έτη κυμαίνονται σε ποσοστό 4-12% ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ διεθνώς προβλέπονται μεγαλύτερες αυξήσεις κυρίως σε προϊόντα που έχουν ως βάση παραγωγής τα βούτυρα και τη ζάχαρη. Ετσι ο κίνδυνος να μειωθούν τα περιθώρια κέρδους είναι υπαρκτός δεδομένου ότι «με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική αγορά κατά την παρούσα χρονική στιγμή, η εταιρεία δεν διαθέτει την σχετική ευχέρεια μετακύλισης των αυξήσεων αυτών στις τιμές των προϊόντων».

Βασίλης Κώτσης
in.gr