28 Δεκ 2012

Σε προανακριτική επιτροπή οδεύει ο Γ. Παπακωνσταντίνου


Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η σύσταση προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Τόσο από πλευράς συγκυβερνώντων κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) όσο και  αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) το σχετικό αίτημα αναμένεται να...
προωθηθεί στις επόμενες ημέρες ή και ώρες.

Οι πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το περιεχόμενο  των δύο αιτημάτων θα διαφέρει, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και ο διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος – κατά δική του παραδοχή – «ξέχασε» τη λίστα (που στο μεταξύ από CD είχε γίνει ...στικάκι) στο γραφείο του επί ένα χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση θα ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Ενδεχόμενο να έχει ...παραγραφεί το αδίκημα

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω επιτροπή διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες (και όχι πολιτικές στις οποίες περιορίζεται η Εξεταστική) και θεωρείται "προθάλαμος" του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι από την "στιγμή" τέλεσης του αδικήματος έχουν μεσολαβήσει δυο εκλογικές αναμετρήσεις (Μαΐου και Ιουνίου 2012) και έχουν ορκιστεί δύο συνθέσεις της Βουλής, το ενδεχόμενο να διαπιστωθεί παραγραφή του είναι ισχυρό.

Σε αυτή την περίπτωση, η όλη διαδικασία θα γίνει για τις πολιτικές εντυπώσεις και δεν θα οδηγήσει σε Ειδικό Δικαστήριο.

Ναι στην προανακριτική

Λίγο μετά τις 8μμ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σιμος Κεδίκογλου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες, δηλώνοντας και επισήμως ότι γίνεται δεκτή η πρόταση του τρίτου κυβερνητικού εταίρου Φώτη Κουβέλη.

"Η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη για τη διενέργεια προανακριτικής εξέτασης στη Βουλή για τον πρώην Υπουργό  Γιώργο Παπακωνσταντίνου", ανέφερε.


(capital.gr)