4 Φεβ 2013

Παιχνίδια με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα


Να "χρυσώσει το χάπι" των επερχόμενων μειώσεων μισθών στον ιδιωτικό τομέα επιχειρεί τώρα το υπουργείο Εργασίας, διαρρέοντας ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και στο πλαίσιο της υποχρέωσής του έως την 1η Απριλίου να ολοκληρώσει νομοθετικά το πλαίσιο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, θα προσπαθήσει να περιορίσει στο ήμισυ τον αντίκτυπο που θα είχε η κατάργηση των πολυετιών, κάτι που αποδίδει σε πιέσεις του ΔΝΤ, το οποίο...
όμως έχει διαψεύσει κατηγορηματικά τέτοια πρόθεση.

Σύμφωνα με τις διαρροές από το υπουργείο, το ΔΝΤ πιέζει για πλήρη κατάργηση των –«παγωμένων» τώρα- ωριμάνσεων (πολυετιών), κάτι που θα σήμαινε μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα έως και κατά 30%. Αυτό ενώ ο κατώτατος μισθός είναι στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών στα 511 ευρώ.

Το ίδιο το ΔΝΤ βέβαια έχει ξεκαθαρίσει, ότι ουδέποτε άσκησε πίεση για τέτοιου είδους μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αλλά ότι επειδή η κυβέρνηση δεν θέλει να κόψει από "αλλού" για να μειωθεί το μέσο κατά κεφαλήν κόστος εργασίας, στρέφεται από μόνη της στη λύση αυτή.

Αν και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει πει ότι ο κατώτατος μισθός θα διατηρηθεί στα 586 ευρώ μεικτά τουλάχιστον έως το 2014, στη ρύθμιση θα συνδεθεί με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την πορεία της ανεργίας, άρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μειώσεις στα επόμενα χρόνια.

Πηγές από το υπουργείο λένε τώρα, ότι θα επιδιωχθεί μία "συμφωνία με την τρόικα, ώστε αντί για προσαύξηση 10% σε κάθε κλιμάκιο των πολυετιών, να προβλέπεται προσαύξηση 5%". Αυτό θα σήμαινε μείωση του μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 15%, αντί για 30%.

Εν τω μεταξύ, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους περίπου το 80% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα θα έχει οδηγηθεί στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων.

Η λήξη των κλαδικών συμβάσεων το τελευταίο έτος έχει οδηγήσει τουλάχιστον 1.200.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, περίπου το 60%, σε ατομικές συμβάσεις ή σε αλλαγή των όρων εργασίας.

Στις 31 Μαρτίου λήγει και τυπικά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), οδηγώντας αυτόματα περίπου 350.000 ανειδίκευτους εργάτες σε ατομικές συμβάσεις.

Αλλά και από τις περίπου 80 κλαδικές συμβάσεις που βρίσκονταν σε ισχύ πριν από μία διετία, σήμερα έχουν μείνει μόλις 15. Και στις 14 Φεβρουαρίου λήγουν και αυτές και καθώς η μετενέργειά τους έχει πλέον διάρκεια τρεις μήνες και όχι έξι, όπως ίσχυε παλαιότερα, η ισχύ τους θα συνεχιστεί το πολύ μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Από τον Ιούνιο, οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους εργαζόμενους, για την επίτευξη μίας συμφωνίας για νέα σύμβαση εργασίας.


(sofokleousin.gr)