5 Φεβ 2013

Fitch: Πέτυχε τους στόχους του 2012 η Ελλάδα, ύφεση 4% το 2013


Η Ελλάδα έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2012 και εμφάνισε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα παρά την υποαπόδοση της οικονομίας, σχολιάζει η Fitch Ratings προσθέτοντας ότι η μείωση του ελλείμματος επιταχύνθηκε από τον συνδυασμό των μεγαλύτερων του αναμενόμενου περικοπών στις πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου με την ανακούφιση στο χρέος του επίσημου και ιδιωτικού τομέα.

Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι...
η συνεχιζόμενη πρόοδος στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, σε συνδυασμό με τις συγκρίσιμες εξελίξεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δείχνουν ότι συνεχίζεται η οικονομική εξισορρόπηση.

Προσθέτει ωστόσο ότι θα χρειαστεί η εφαρμογή βαθύτερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρηματοοικονομικού τομέα και τις ιδιωτικοποιήσεις, για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι για το 2013 η Fitch Ratings εκτιμά περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4%.

Ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα, η οποία είχε το υψηλότερο έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, έχει κάνει τα περισσότερα για να ισοσκελίσει τα βιβλία της.

Ωστόσο, έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει πριν αρχίσει το χρέος να υποχωρεί και να συμμορφωθεί με το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ε.Ε. σημειώνει η Fitch και προσθέτει: η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, παρά την πρόβλεψη για περαιτέρω ανακούφιση από τον επίσημο τομέα που περιλαμβάνει νέες μειώσεις των επιτοκίων και επαναγορά χρέους.

Ο οίκος σημειώνει ότι τα προσωρινά στοιχεία, σε ταμειακή βάση, δείχνουν ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης συρρικνώθηκε από 9,4% του ΑΕΠ το 2011 σε 6,6% του ΑΕΠ το 2012. Ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,2% του ΑΕΠ ξεπέρασε τις προβλέψεις του ΔΝΤ για έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ, παρά την υποχώρηση των εσόδων κατά ένα επιπλέον 3,6%. Ενώ η κυβέρνηση πέτυχε να μειώσει τις πρωτογενείς δαπάνες κατά σχεδόν 8%, αυτό το αποτέλεσμα βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις μεγάλες περικοπές που έγιναν σε προγραμματισμένες επενδύσεις και στην έλλειψη χρηματοδότησης. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στα 8 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ) στα τέλη του 2012.

Αναφέρει ακόμη ότι ο συνδυασμός της ανακούφισης στο χρέος από επίσημο και ιδιωτικό τομέα οδήγησε στη μείωση των επιτοκίων κατά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ το 2012, βοηθώντας στη συγκράτηση των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο συρρικνώθηκε περισσότερο από 6% το 2012, σημαίνει ότι οι πληρωμές των τόκων παρέμειναν πάνω από το 6% του ΑΕΠ σε ταμειακή βάση.

Εκτιμά παράλληλα ότι η Ελλάδα αναμένεται να αντλήσει περαιτέρω οφέλη από το χαμηλότερο κόστος στην εξυπηρέτηση του χρέους το 2013 καθώς ο αντίκτυπος της πρόσθετης ανακούφισης στο χρέος στα τέλη του 2012 θα αρχίσει να φαίνεται.

Ακόμα και έτσι, αναφέρει, ο συνολικός όγκος του χρέους της γενικής κυβέρνησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται να κορυφωθεί στο 179% περίπου του ΑΕΠ σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο πριν υποχωρήσει κοντά στο 124% έως το 2020.

Το αναθεωρημένο πρόγραμμα της Ε.Ε. και ΔΝΤ που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2012 αναγνωρίζει την ανάγκη για  πιο διαχειρίσιμη δημοσιονομική προσαρμογή και αναπροσαρμόζει τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας με πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ για το 2016 αντί για το 2014 προηγουμένως, καταλήγει η ανάλυση του οίκου.


(capital.gr)