11 Μαρ 2013

Ενιαίο φόρο 15% για τις επιχειρήσεις ζητά ο Σαμαράς


Την ανάγκη να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ.  Αντώνης Σαμαράς, μία μέρα πριν τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Τρόικας ενώ, αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα, μίλησε για ανάγκη αναμόρφωσης, ώστε να γίνει απλούστερο με αυστηρότερες τιμωρίες, χρήση της τεχνολογίας και χαμηλότερους συντελεστές, για να υπάρχει κίνητρο...


Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Τρόικα, λέγοντας: "Προτεραιότητα είναι να σταθεροποιήσουμε υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα και όσο καθιστούμε αξιόπιστο το φορολογικό τόσο θα μπορούμε να κατεβάζουμε τους συντελεστές, το λέω αυτές τις ημέρες που υπάρχουν και οι συναντήσεις με την τρόικα και ζούμε ώρες αναταράξεων".

Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "το 2013 θα είναι έτος τομής, καμπής για την ανάκαμψη" και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας.

"Η Ελλάδα μέσα στα δύσκολα που περνά ευνοεί την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσα από την επιχειρηματικότητα περνά ο δρόμος για έξοδο από την κρίση" ανέφερε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη διεθνή εκδήλωση επιχειρηματικών συναντήσεων, με θέμα την προώθηση των επενδυτικών ευκαιριών στην ελληνική αγορά, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα ξεπερνά το μέγιστο της ύφεσης και επανέλαβε ότι "άλλα μέτρα λιτότητας δεν θα υπάρξουν, τώρα είναι η ώρα να συνεχισθεί η πορεία εξόδου από την κρίση, με επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, εκσυγχρονισμό του Δημοσίου και πάταξη γραφειοκρατίας".

Υπογράμμισε δε ότι παραμένει πάντα βασικό ζητούμενο να παραμείνει η Ελλάδα στη σφαίρα της αξιοπιστίας, να «υπάρχει άγκυρα αξιοπιστίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τον πρωθυπουργό βασικά ζητήματα είναι το  πρόβλημα ρευστότητας και η ανάγκη αύξησης της  επιχειρηματικότητας. "Αγωνιζόμαστε κάτω από δύσκολες συνθήκες" τόνισε, επισημαίνοντας πως με την  ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των τραπεζών.

"Με την εμπιστοσύνη μεγαλώνει και το ρεύμα επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες, ενώ η ρευστότητα ενισχύεται και με το να ξεχρεώσει το κράτος αυτά που οφείλει στους πολίτες" ανέφερε.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως στα τέλη Απριλίου ξεκινά ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων, που ανακυκλούμενες θα φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να στηριχθούν οι εξαγωγικές δραστηριότητες, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή και πρόγραμμα εγγυητικών επιστολών.

Παρουσίασε σε γενικές γραμμές τις δράσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη ιδιαίτερη έμφαση στο νέο επιχειρηματία και στην ανταγωνιστικότητα.

"Μόνο μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία θα βγούμε από την κρίση" δήλωσε, επισημαίνοντας πως οι συντεχνιακές νοοτροπίες του παρελθόντος και η γραφειοκρατία είχαν δημιουργήσει μια στρεβλή κατάσταση.

Ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο νέο επενδυτικό νόμο, έκανε λόγο για καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το κλίμα, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχει ένα συμβόλαιο μεταξύ των ανθρώπων που θέλουν να δημιουργήσουν και της πολιτείας.

Ανακοίνωσε πως προωθούνται άμεσα 25 παρεμβάσεις για την απλοποίηση των εξαγωγών με παράλληλη κατάργηση σειράς εμποδίων που δημιουργούσαν προβλήματα. "Ο νέος νόμος χτυπά τη γραφειοκρατία και φέρνει επενδύσεις" είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίσπευση και των αποκρατικοποιήσεων.