23 Μαρ 2013

Κούρεμα 18-22% στην Τράπεζα Κύπρου, 4% στις άλλες τράπεζες για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ


Ολοκληρώθηκαν  οι διαπραγματεύσεις ανάμέσα στην Κυπριακή κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της τρόικας, η συνάντηση των οποίων ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου και συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε  από...
τον πρόεδρο του Eurogroup η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης καθορίστηκε για τις 7 το απόγευμα της Κυριακής.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε όλα τα σημεία, ενώ μικρές επιφυλάξεις φαίνεται να υπάρχουν από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναμένεται επικοινωνία με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να ολοκληρωθούν και τυπικά οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η συμφωνία προβλέπει κούρεμα 18-22% στις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και 4% στις υπόλοιπες τράπεζες.

Το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για κούρεμα 20% στις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου.


Δεν θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Βουλής

Δεν θα συγκληθεί σήμερα Ολομέλεια της Βουλής , δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

Όπως είπε η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εκτίμησε ότι  αύριο θα κλείσει το ζήτημα, που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως«ένα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».

Σε δηλώσεις εξερχόμενος από το υπουργείο Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον υπουργό, Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.


Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα

Η τρόικα φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο,ήταν  κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας.

Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης.

Την Κυριακή το απόγευμα το Eurogroup

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, η οποία εξαρτάται όμως από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της νησου, δήλωσαν σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε στο twittre πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. «Αύριο στις 6 μ.μ. (σ.σ. ώρα Βρυξελλών) Eurogroup για την Κύπρο», έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με αεροπλάνο που του παραχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την πρόταση για την αποστολή του αεροπλάνου έκανε στον Κύπριο πρόεδρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του Αναστασιάδη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης, που έχει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση, με τη συμμετοχή των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται να διεξαχθεί στο περιθώριο του Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά είναι "δύσκολες" και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. "Η χρησιμότητα και η χρονική στιγμή των συνόδων εξαρτάται απ' αυτό. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί με βεβαιότητα", είπε μια από της πηγές αυτές.

Δηλώσεις του Μιχάλη Σαρρή

Οι συζητήσεις της κυπριακής κυβέρνησης με την τρόικα διακόπηκαν για δύο περίπου ώρες νωρίς το απόγευμα, ενώ κατά τη διάρκεια της διακοπής,  ο υπουργός Οικονομικών  δήλωσε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Μιχάλης Σαρρής, απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το κούρεμα της τράπεζας Κύπρου, ενώ τόνισε πως το νομοσχέδιο ενδεχομένως να κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή.

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι τα πράγματα πάνε καλά ωστόσο υπάρχουν δύο με τρία αγκάθια και ελπίζει να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, χωρίς όμως να διευκρινίσει ποια είναι τα προβλήματα και τι συνέπειες μπορεί να έχουν.

Ποια είναι τα σενάρια που συζητήθηκαν για το κούρεμα

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».

Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού τριών δις. ευρώ.
Ήδη, από την προωθούμενη εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας και την αποξένωση του παραρτήματός της στην Ελλάδα εξοικονομούνται 3,6 δις ευρώ.

Οι εργαζόμενοι στη Λαϊκή, προς το παρόν θα απορροφηθούν στην αποκαλούμενη "καλή τράπεζα", χωρίς όμως να αποκλείεται αριθμός απολύσεων, λόγω σμίκρυνσης του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η Τρόικα θεωρεί ως κόκκινη γραμμή το κούρεμα καταθέσεων, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, την τύχη της Λαϊκής θα έχει και η Τράπεζα Κύπρου.

Οι απειλές αυτές οδήγησαν βουλευτές από τα συνεργαζόμενα κόμματα στην Κυβέρνηση να επαναφέρουν εκ νέου ενώπιον της Βουλής το θέμα. Η Τρόικα επέμεινε πως το κούρεμα θα πρέπει να αφορά τις καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου και να έχει ύψος 25% με επιχείρημα ότι μειώθηκε η αποδοτικότητα του μέτρου από το περασμένο Σάββατο μέχρι και σήμερα!

Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση Κυβέρνησης και κομμάτων και επιχειρείται όπως υπάρξει ένα πιο ομαλό κούρεμα για τους καταθέτες.

Στόχος να διαμορφωθεί μια φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία να υπάρχει ψηλότερο κούρεμα στους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου και σε μικρότερο ποσοστό των υπολοίπων, που έχουν καταθέσεις σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.


Τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι :

-Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις

-Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.

- Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3.8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2.1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα παγοποιηθούν από τις οποίες τα 8 δισ. είναι στην Κύπρο.

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100 χιλιάδων ευρώ.

Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7.5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικων οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75 χιλιάδες επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400 χιλιάδες. Υπάρχουν 91 χιλιάδες τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.5 χιλιάδες κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία πρόνειας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35 χιλιάδες ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια τον Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου


Τα σενάρια της επόμενης μέρας στον τραπεζικό τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο συσκέψεων στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας πραγματοποιήθηκαν  συσκέψεις όπου μελετούνται όλα τα σενάρια για την Τρίτη οπότε και αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες.


(newpost.gr)