Από ημέρα σε ημέρα μετατίθεται η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τη Τρόικα, ενισχύοντας την αίσθηση ότι υπάρχει σοβαρή εμπλοκή που εμποδίζει την ολοκλήρωση της επίσκεψης εντός των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων.
Έτσι, ενώ αρχικά υπήρχε ως τελικό ραντεβού αυτό...
της Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η εμπλοκή σε πολλά μέτωπα μετέθεσε το χρόνο αναχώρησης της Τρόικα κατ' αρχήν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αλλά πλέον συζητάμε για τέλος της εβδομάδας που έρχεται.
Το βασικό εμπόδιο φαίνεται ότι είναι οι αλλαγές στο Δημόσιο, που αποτελούν, άλλωστε, προαπαιτούμενο για τη δόση του Μαρτίου. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει στο εάν η Τρόικα ζητά απολύσεις, αλλά επιβεβαίωσε ότι πρέπει να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα.
Κατά τα άλλα επιβεβαιώνεται η κόκκινη κάρτα στο αίτημα για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, όπως επίσης η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση για την προωθούμενη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία είναι πολύ πιθανόν να φτάσει στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της Τρόικα.
Αυτή τη στιγμή, το ισχύον πλαίσιο για οφειλές προς τα Ταμεία δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και καταβολής του χρέους έως και σε 48 δόσεις, όπως δηλαδή συμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για οφειλές προς το Δημόσιο. Η Τρόικα έρχεται, όμως και πιέζει να αλλάξει προς το δυσμενέστερο το πλαίσιο αυτό και ο μέγιστος αριθμός των δόσεων να περιοριστεί στις 12, με το υπουργείο Εργασίας να πιέζει για τουλάχιστον 18.
Οσον αφορά, δε, στην έκτακτη ρύθμιση, αυτή που ονομάζεται σχηματικά ως «ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας», η Τρόικα επιμένει ότι ο αριθμός των δόσεων δεν πρέπει να ξεπερνά τις 36, ενώ το υπουργείο Εργασίας ζητά 60 δόσεις, έτσι ώστε να έχει πρακτικό αποτέλεσμα.
Οσον αφορά στο σχέδιο ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο, όπως επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες που έχουν εμπλακεί στη διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου ρύθμισης, αυτή θα κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την ανάλογη του υπουργείου Εργασίας, αλλά θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις.
Ως «κλειδιά» στη διαδικασία αξιολόγησης από την Τρόικα χαρακτηρίζονται ο αριθμός των δόσεων (σήμερα έως 48 για εξαιρετικές περιπτώσεις), το ύψος της κατώτερης δόσης (σήμερα είναι 100 ευρώ) αλλά και η διαφοροποίηση της μεταχείρισης του οφειλέτη αναλόγως του οφειλόμενου φόρου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα θεωρεί ότι αυτός που οφείλει παρακρατούμενο φόρο ήτοι ΦΠΑ ή ΦΜΥ δεν μπορεί να έχει το ίδιο ευνοϊκή μεταχείριση με κάποιον που χρωστά φόρο εισοδήματος.
(iefimerida.gr)