27 Μαρ 2013

Bloomberg: «Πρωτοφανές το πείραμα στην Κύπρο»


H Κύπρος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός άνευ προηγουμένου δημοσιονομικού πειράματος: το να επιβληθούν έλεγχοι στις μεταφορές χρημάτων σε μια οικονομία που δεν έχει το δικό της νόμισμα, γράφει το Bloomberg, επισημαίνοντας πως αυτή η επιβολή ελέγχων μπορεί να αποδειχθεί κάθε άλλο παρά προσωρινή.

«Χώρες από την Αργεντινή μέχρι την Ισλανδία έχουν ...
χρησιμοποιήσει παρόμοια μέτρα στο παρελθόν για να οχυρωθούν απέναντι στην υποτίμηση. Το ότι είναι μέλος της ευρωζώνης μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη για το νησί της Μεσογείου την επιβολή περιορισμών, καθώς όλα τα χρήματα που φεύγουν από το τραπεζικό της σύστημα μπορούν να βγουν από την Κύπρο, χωρίς υποτίμηση. Κάτι που ίσως κάνει πιο δύσκολη και την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, για άρση των ελέγχων εντός μερικών εβδομάδων» γράφει το Bloomberg και προσθέτει γνώμες αναλυτών που υποστηρίζουν ότι χάρη στην πολιτική κακοδιαχείριση, έχουμε κάτι πρωτοφανές: τον έλεγχο των κεφαλαίων στην ευρωζώνη.

«Πόσο διαρκεί το προσωρινά; Μπορεί να γίνει σαν την Ισλανδία, που διαρκεί πολλά χρόνια» σημειώνεται στο άρθρο, όπου αναφέρεται επίσης:

«Η Κύπρος ενδεχομένως να ανακοινώσει σήμερα τι είδους ελέγχους σκοπεύει να εφαρμόσει, προτού ανοίξουν αύριο οι τράπεζές της. Οι ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αποτρέψουν την εκροή χρημάτων από τις τράπεζες που παραμένουν κλειστές για δυο περίπου εβδομάδες».

«Θα χρειαστούν μερικοί σοβαροί έλεγχοι για να διασφαλιστεί ότι δεν θα κάνουν φτερά τα χρήματα. Αλλιώς, δεν βλέπω πως αυτά τα χρήματα που έχουν την τάση να φύγουν, θα παραμείνουν εθελοντικά», λέει ο Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου, αναλυτής της JPMorgan Chase & Co με έδρα το Λονδίνο.