Αναβολή για τις 8 Μαΐου πήρε η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορούμενών του, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Από τους 19 κατηγορούμενους, αθώοι δήλωσαν ο πρώην υπουργός Άμυνας και άλλοι 17 κατηγορούμενοι, ενώ μόνο ο ...
εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νικόλαος Ζήγρας δήλωσε ένοχος για όσα ο ίδιος έχει ομολογήσει, όπως διευκρίνισε.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου: «Αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο σε βάρος μου»
Με αυτό επιχειρείται να δημιουργηθεί οργάνωση με σκοπό να ξεπλυθεί χρήμα και ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας. Το κατηγορητήριο είναι κατάπτυστο. Μήπως υπάρχει μια καθοδηγούμενη πορεία για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα;
Είναι άδικη, παράνομη και καταχρηστική αυτή συμπεριφορά εναντίον μου κι εναντίον της κόρης μου και της γυναίκας μου
Να επιληφθείτε της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η σύζυγος μου. Εμένα ζητούσαν και φυλάκισαν τη γυναίκα μου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Βίκυ Σταμάτη αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας που δεν της επέτρεψε να παραστεί στο δεύτερο μέρος της δίκης.
Τι έγινε από το πρωί στο Εφετείο
Ο κ. Τσοχατζόπουλος έφτασε στο Εφετείο λίγα λεπτά πριν τις εννιά το πρωί μέσα σε μια μεγάλη κλούβα μαζί με τους άλλους κατηγορούμενους. Κρατώντας φακέλους ο πρώην υπουργός βγήκε πρώτος από την κλούβα, ενώ κόσμος που είχε συγκεντρωθεί απέξω του φώναξε «κλέφτη» και «απατεώνα».
Πιο μετά, εμφανίστηκε καταβεβλημένη και φορώντας μαύρα, η σύζυγός του, Βίκυ Σταμάτη.
Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων, από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζαν η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.
Στο δικαστήριο παρόντες ήταν: Άκης Τσοχατζόπουλος, Βίκυ Σταμάτη, Νίκος Ζήγρας, Παναγιώτης Σταμάτης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Αστέριος Οικονομίδης, Γιώργος Σαχπατζίδης, Γιάννης Σμπώκος, Ταλίτα Τσεκούρα, Παντελής Ζαχαριάδης, Σπυρίδων Χατζηνικολάου, Γιώργος Κωνσταντάτος και Φώτης Αρβανίτης.
Ο πρόεδρος εκφώνησε και τα ονόματα των μαρτύρων κατηγορητηρίου που είναι 18, ενώ στη δίκη παρίστανται, ως πολιτική αγωγή, συνήγοροι του Δημοσίου.
Στο δικαστήριο παράσταση πολιτικής αγωγής κατέθεσε και το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικώντας ως αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη ένα εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, συνολικά δηλαδή 19 εκατ. ευρώ, ενώ επιφυλάσσεται περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις.
Λίγο μετά τις 13:30 μάλιστα, οι εισαγγελείς της έδρας πρότειναν να απορριφθεί το αίτημα της υπεράσπισης περί αποβολής του ελληνικού δημοσίου από τη δίκη.
Επί της ουσίας οι εισαγγελείς λένε ότι το δημόσιο μπορεί να παραμείνει στη δίκη και να διεκδικήσει τα 19 εκατ. ευρώ από τους κατηγορούμενους. Οριστική απόφαση για το θέμα θα ληφθεί την Τρίτη.
Ως μάρτυρες υπεράσπισής του, πρότεινε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και μέλη του ΚΥΣΕΑ των επίμαχων περιόδων, καθώς και τρεις πρώην αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.
Ο πρόεδρος Χρ. Κατσιάνης εκφώνησε τα ονόματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες από τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό.
Όλοι οι μάρτυρες ήταν απόντες.
Το δικαστήριο διέκοψε νωρίτερα σήμερα τη διαδικασία για περίπου μία ώρα.
Περισσότεροι από 40 δικηγόροι για συνολικά 19 κατηγορούμενους, τρεις δικαστές, μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με πρόεδρο τον κ. Χρήστο Κατσιάνη και εισαγγελέα την κυρία Γεωργία Αδειλίνη και μια δικογραφία χιλιάδων σελίδων που αποκαλύπτει την… πηγή και τις διαδρομές του μαύρου χρήματος από το 1997 έως το 2005 συνθέτουν το παζλ της ακροαματικής διαδικασίας που αναμένεται να είναι πολύμηνη.
Οι «19» του εδωλίου με διαφορετικές υπερασπιστικές γραμμές θα επιχειρήσουν να αντικρούσουν το «κατηγορώ» της Δικαιοσύνης, που τους θέλει αποδέκτες του μαύρου χρήματος, υποβάλλοντας ενστάσεις και αιτήματα. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα προχωρήσει στην κλήτευση των πρώτων μαρτύρων κατηγορίας, που δεν ξεπερνούν τους 15!
Ο πακτωλός των εκατομμυρίων που «χόρευαν» γύρω από τον Ακη Τσοχατζόπουλο και έρρεαν στους τραπεζικούς του λογαριασμούς ως αντάλλαγμα Γερμανών και Ρώσων που έκλεισαν δύο επωφελείς συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων μαζί του περιγράφεται καρέ-καρέ στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών (545/2013), με το οποίο ο πρώην υπουργός και οι 18 συγκατηγορούμενοί του κάθονται στο εδώλιο κατηγορούμενοι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Το ύψος των χαρτογραφημένων… ωφέλιμων πληρωμών προς τον άλλοτε κραταιό υπουργό του ΠΑΣΟΚ για την υπογραφή των συμβάσεων για γερμανικά υποβρύχια και τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 αγγίζει, σύμφωνα με το βούλευμα, τα 57 εκατ. ευρώ!
Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το μαύρο χρήμα που τόσο ο εισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Καραγιάννης όσο και οι δικαστές -μέλη του Συμβουλίου Εφετών θεωρούν ότι ο πρώην υπουργός και οι άλλοι βασικοί συγκατηγορούμενοί του ίσως να έχουν… παρκάρει σε τράπεζες ανά τον κόσμο - ενδεχομένως σε Λιβύη, Λίβανο, Κίνα και Σιγκαπούρη. Οι δικαστικοί λειτουργοί καταλήγουν στο συμπέρασμα αυτό επικαλούμενοι σημειώσεις του πρώην υπουργού που κατασχέθηκαν στο σπίτι και το γραφείο του και οι οποίες αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες της Ασίας, που όμως δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Μάλιστα, ανεβάζουν κι άλλο το ήδη αστρονομικό ποσό των 57 εκατ. ευρώ στα 80 εκατ., υπολογίζοντας και την «απόδοση» που θα είχε από τη διαχείρισή του από τον έτερο βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης και δεξί χέρι του Ακη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, Γιάννη Σμπώκο.
Τσοχατζόπουλος
Γιατί ζητά την κλήτευση Σημίτη και Γιώργου
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, αρνείται τις κατηγορίες και κάνει λόγο για πολιτική δίωξη με «άνωθεν πολλαπλές παρεμβάσεις». Επιμένει μάλιστα στην κλήτευση των μελών του ΚΥΣΕΑ στο δικαστήριο -ανάμεσά τους και οι πρώην πρωθυπουργοί κύριοι Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου- που συνυπέγραψαν τις δύο συμβάσεις για τα εξοπλιστικά προγράμματα, σε μια προσπάθεια να προσδώσει πολιτική διάσταση στην όλη υπόθεση. Η Βίκυ Σταμάτη αρνείται την κατηγορία για αποδοχή μαύρου χρήματος και υποστηρίζει ότι τη διαχείριση των οικονομικών τους την είχε αποκλειστικά ο σύζυγός της Ακης Τσοχατζόπουλος.