Την άποψη ότι «τα προβλήματα της Ελλάδας είναι συνδεδεμένα και εξαρτώμενα από τα δομικά προβλήματα του ευρώ» και πως «χρειάζεται ένα ενοποιημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη» εκφράζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Ο ίδιος μιλά για ανάγκη ανακατανομής μεταξύ χωρών που δεν αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και εκείνων που προσπαθούν να επιστρέψουν στην ανάπτυξη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς τόνισε ότι «η ευρωζώνη είναι ένα ημιτελές σχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα» και πρόσθεσε πως «βρίσκεται σε αυτή τη φάση της επιδιόρθωσης, στη φάση της "αυτογνωσίας"».
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο νομπελίστας οικονομολόγος επισημαίνει: «Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια και πλήττονται από την περιορισμένη ρευστότητα. Αυτό πλήττει άμεσα την ανταγωνιστικότητά τους σε σύγκριση με τις επιχειρήσεις του Βορρά, οι οποίες έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί κεντρικά μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή μέσω άλλων θεσμών».
Ο Τζ.Στίγκλιτς τονίζει ακόμη: «Ακόμη μια παράμετρος είναι η επίπτωση της εφαρμογής περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών σε πολλές χώρες ταυτόχρονα. Ο αρνητικός αντίκτυπος στην εγχώρια ζήτηση πολλαπλασιάζεται με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και τη συρρίκνωση των εισαγωγών. Αυτό επιτείνει το πρόβλημα.
»Πιο απλά, εάν υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης, ειδικά σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερες εξαγωγές για την Ελλάδα ή σε κέρδη από τον τουρισμό. Η ανακατανομή αυτή είναι σημαντική για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και απαιτεί, βεβαίως, πως θα εγκαταλειφθούν οι βλαπτικές πολιτικές λιτότητας».