Με διαφορετική γραμμή πλεύσης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα, εν όψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Αφορμή των προστριβών είναι το χαράτσι για τα ακίνητα, με τη ΔΗΜΑΡ να θέτει «βέτο» στην χρονική παράταση της επιβολής του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το ΠΑΣΟΚ να...
ξεκαθαρίζει ότι δεν σκοπεύει να σηκώσει βάρη που δεν το αναλογούν, υπαινισσόμενο ότι θα καταψηφίσει τη σχετική ρύθμιση. Εάν αυτή έρθει στη Βουλή, καθώς το Μαξίμου φαίνεται ότι θα επιλέξει και πάλι τη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Το κλίμα καχυποψίας μεταξύ των τριών εταίρων ήρθαν να ενισχύσουν αφενός οι συζητήσεις περί ανασχηματισμού, που ανοίγει η Ιπποκράτους, καθώς και οι διμερείς επαφές στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που αιφνιδίασαν το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η νέα συνάντηση των τριών αρχηγών, αναμένεται να εξελιχθεί σε μια άσκηση ισορροπίας με παζάρια κορυφής.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, όπως αναφέρουν στενοί συνεργάτες του, ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει να απορροφηθούν οι κραδασμοί και να αρθούν τυχόν παρεξηγήσεις, ενώ αναζητεί μία συμβιβαστική λύση που θα κάμψει τις αντιστάσεις των άλλων δύο εταίρων για το χαράτσι στα ακίνητα.
Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου προβλέπει μείωση στο χαράτσι κατά 15% - 20%
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το βασικότερο πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη στάση του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε εναλλακτική παράταση που θα παρατείνει την έκτακτη φορολόγηση στα ακίνητα.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιχειρεί εκ νέου να ακροβατήσει ανάμεσα στη στήριξη της κυβέρνησης και στην καταψήφιση του επίμαχου μέτρου, όπως είχε συμβεί και με το μνημόνιο – μήνυμα που εξέπεμψαν αρκετά στελέχη του κόμματος ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα η προγραμματική συμφωνία για ενιαίο φόρο στην ακίνητη περιουσία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κουβέλης αναμένεται να αντιπροτείνει στη σύσκεψη να ζητήσει η κυβέρνηση ολιγόμηνη παράταση από την τρόικα ώστε να ολοκληρωθεί το σχέδιο και ο μηχανισμός για ενιαία φορολόγηση στα ακίνητα.
Κεντρικά στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, μάλιστα, άφηναν αιχμές για κωλυσιεργία του οικονομικού επιτελείου, αναφέροντας ότι το εξάμηνο που προηγήθηκε ήταν επαρκής χρόνος για να ετοιμαστεί και να μπει σε τροχιά υλοποίησης ο ενιαίος φόρος.
Αναταράξεις για το ίδιο θέμα, εξάλλου, καταγράφονται και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπως προκύπτει, για παράδειγμα, από τις δηλώσεις του Προκόπη Παυλόπουλου και του Νικήτα Κακλαμάνη.
Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του έχει διαμηνύσει τις τελευταίες ημέρες ότι δεν πρόκειται να φορτωθεί βάρη που δεν του αναλογούν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν ψηφίσουν τη σχετική ρύθμιση, δεν θα την ψηφίσουν ούτε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Έτσι, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο η παράταση να προωθηθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά αυτό αποτελεί πρόσκαιρη λύση, καθώς εντός διμήνου θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, διαφορετικά δεν θα έχει ισχύ.