Σε ιστορικό χαμηλό έχει φτάσει η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεραίνει δημοσκόπηση - σοκ που διεξήχθη στις έξι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Σύμφωνα με τη δημοσκοπική έρευνα η οποία διεξήχθη σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, από τη δεξαμενή σκέψης «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» (ECFR) με στοιχεία του Ευρωβαρομέτρου και δημοσιεύθηκε σε έξι μεγάλες εφημερίδες, ανάμεσα στις οποίες και ο Guardian), ο ευρωσκεπτικισμός στα συγκεκριμένα κράτη αυξάνεται σε ραγδαίους ρυθμούς.
Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι συγκεκριμένες χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα των ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή περί τα 350 εκατομμύρια από τα 500 περίπου εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ, τα συμπεράσματα λαμβάνουν ακόμα πιο ανησυχητικές διαστάσεις.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian, τα αποτελέσματα της κοινής δημοσκόπησης αναμένεται να προκαλέσουν εφιάλτες στους ευρωπαίους ηγέτες, είτε αυτοί βρίσκονται στον πλούσιο βορρά είτε στα βυθισμένα στην κρίση κράτη του νότου.
Πέντε στις έξι χώρες λένε «όχι» στην Ευρώπη
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η μεγαλύτερη πτώση της εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταγράφεται στην μέχρι σήμερα φιλοευρωπαϊκή Ισπανία, όπου, η καταβαράθρωση του κατασκευαστικού τομέα, η τραπεζική κρίση, τα μέτρα λιτότητας και η υψηλότατη ανεργία οδήγησε ένα ποσοστό 72% των Ισπανών να απαντήσει ότι «τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ», με μόλις το 20% των πολιτών να «τείνει να την εμπιστεύεται». Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 2007, το 65% των Ισπανών δήλωνε ότι «εμπιστεύεται την ΕΕ», ενώ όσοι δεν την εμπιστεύονταν ανέρχονταν μόλις στο 23%.
Πριν από πέντε χρόνια, το 56% των Γερμανών «έτεινε να εμπιστευτεί» την ΕΕ, ενώ σήμερα το 59% «τείνει να μην την εμπιστευτεί». Στη Γαλλία η δυσπιστία προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει ανέλθει από το 41% στο 56%, ενώ στην Ιταλία, όπου παραδοσιακά οι πολίτες σε αντίθεση με την ιταλική πολιτική τάξη έτρεφαν φιλοευρωπαϊκά αισθήματα, το ποσοστό δυσπιστίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 28% στο 53%.
Αλλά και στην, παραδοσιακά ευρωσκεπτικιστική Βρετανία, η δυσπιστία έναντι της ΕΕ εκτοξεύθηκε από το 49% στο 69%, ποσοστό που αποτελεί και το δεύτερο υψηλότερο μετά την εντυπωσιακή στροφή της Ισπανίας.
Ακόμα και στην Πολωνία, η οποία εντάχθηκε ενθουσιωδώς το 2004 στην ΕΕ, και είναι ο «μεγάλος οφελημένος» από τη διοχέτευση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες σε αυτή, η στήριξη προς την ΕΕ έχει «βουλιάξει» από το 68% στο 48%. Παραμένει ωστόσο η μόνη από τις έξι χώρες όπου το ποσοστό των δύσπιστων απέναντι στην ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μικρότερο του 50% (42%)