Αντίθετος στο ενδεχόμενο εκλογών εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο Associated Press ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστέρας, Φώτης Κουβέλης, λέγοντας ότι «εμείς δεν επιλέγουμε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές».
Σπεύδει, όμως, να συμπληρώσει ότι «η αντοχή της κυβέρνησης εξαρτάται όχι μόνο από την Δημοκρατική Αριστερά, εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, την ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά».
Μιλώντας για το θέμα της ΕΡΤ ο κ. Κουβέλης επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος του ότι « Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού, έχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, αλλά πρέπει η ΕΡΤ να είναι ανοιχτή» απορρίπτοντας εκ νέου τη συμβιβαστική λύση να ανοίξει σε 10 ημέρες με κάποιες απολύσεις.
Προειδοποιεί, τέλος, ότι «εκείνο που πιστεύω είναι ότι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και γενικότερα της αντιμετώπισης όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας θα τεθούν σε κάποιο κίνδυνο εάν δεν εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν θέλουμε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κουβέλη έχει ως εξής;
Ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξετε να πάει η χώρα σε εκλογές;
Εμείς δεν επιλεγούμε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αντίθετα, εκείνο που επιλέγουμε είναι να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, που έχει σχέση με την έξοδο από την οικονομική κρίση και βεβαίως με ότι αυτό θετικά μπορεί να αντανακλά στην ελληνική κοινωνία. Όμως, η αντοχή της κυβέρνησης εξαρτάται όχι μόνο από την Δημοκρατική Αριστερά, εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, την ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Το θέμα των τριβών έχει σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, έχει σχέση με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ο κοινός πολιτικός τόπος , να υπάρχει ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, να υπάρχει ο σεβασμός μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ακριβώς για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Δεν είναι κατά συνέπεια δική μας επιλογή να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές αλλά δεν είναι και επιλογή μας να μην αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μεγέθη διαφορετικών και αντιθέτων απόψεων.
Πιστεύετε ότι υπάρχει μια μέση λύση, ένας συμβιβασμός που μπορεί να βρεθεί με τον κ. Σαμαρά αυτή την στιγμή και ποιος είναι αυτός; Eχετε κάποιο plan b το οποίο έχετε καταθέσει και σχεδιάζετε;
Έχω πει από την πρώτη στιγμή, όταν διατύπωνα και την έντονη διαφωνία μου αναφορικά με εκείνο που μας ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς την προηγούμενη Κυριακή, ότι δηλαδή θα κλείσει την ΕΡΤ: Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού, έχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, αλλά πρέπει η ΕΡΤ να είναι ανοιχτή, πρέπει να ανοίξει η ΕΡΤ και βεβαίως να προωθηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που πράγματι θα αντιμετωπίζουν υπαρκτές προβληματικές καταστάσεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Δηλαδή κάτι που είχε ακουστεί να κλείσει η ΕΡΤ και να ανοίξει σε 10 ημέρες με κάποιες απολύσεις, αυτή η ενδιάμεση λύση υπάρχει;
Όχι, για εμάς δεν υπάρχει αυτή η λύση ως ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση. Εκείνο που για μας υπάρχει είναι το άνοιγμα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Να λειτουργήσουν κανονικά και βεβαίως χωρίς καθυστέρηση να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις. Δεν πρόκειται μόνο για μετακινήσεις υπαλλήλων, δημοσιογράφων, τεχνικών. Πρόκειται για ένα συνολικότερο ζήτημα που έχει σχέση με την ανάγκη του εξορθολογισμού της λειτουργίας του κρατικού ραδιοφώνου και της κρατικής τηλεόρασης.
Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης που από ό,τι φαίνεται πάρθηκε μονομερώς, υπάρχει η πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η θετική τροχιά που έχει μπει η χώρα και το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μας ;
Εκείνο που πιστεύω είναι ότι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και γενικότερα της αντιμετώπισης όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας θα τεθούν σε κάποιο κίνδυνο εάν δεν εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν θέλουμε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη.
Κύριε πρόεδρε, στην κυβέρνηση δεν έχετε καταφέρει να συμφωνήσετε στην προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Δεν αποκλείεται να μην φτάσει στην ολομέλεια, καθώς στην επιτροπή μπορεί να το μπλοκάρει η ΝΔ.
«Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, εμείς θα επιδιώξουμε να έρθει στην ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι καλή εξέλιξη να μην ψηφιστεί. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι δημοκρατική υποχρέωση να υπάρξει αυτό το νομοθέτημα. Θεωρώ ότι εξέλιξη του όλου ζητήματος είναι σε κάθε περίπτωση αναντίστοιχη προς τη σπουδαιότητα του θέματος. Διότι, ναι η δημοκρατία έχει ανοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, έχει και κανόνες δικαίου οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Ο προωθούμενος εκφασισμός της κοινωνίας πρέπει να αντιμετωπιστεί και στο θεσμικό επίπεδο».
- Δημιουργείται η εντύπωση ότι τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση συμφωνείτε μόνο στα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Εκτός αυτού του πλαισίου δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα θωράκισης της δημοκρατίας;
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του ονομαζόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος. Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει ότι έχει προκαλέσει και κοινή ταυτότητα πολιτική και ιδεολογική, πολύ περισσότερο ιδεολογική μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι πολιτικές διαφορές είναι παρούσες, όπως και οι ιδεολογικές διαφορές».
- Η δημόσια παρέμβαση από τον Νάνο Βαλαωρίτη προκάλεσε αίσθηση. Θεωρείτε ότι αυτό, που δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα, μπορεί να γίνει από τον πνευματικό κόσμο;
«Ο δημόσιος λόγος, που διάλεξε ο Νάνος Βαλαωρίτης είναι μια πολύ σημαντική συμβολή στην όλη υπόθεση. Και είναι εξαιρετικά ακριβές ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι διανοούμενοι, θα σας έλεγα η ίδια η κοινωνία πρέπει να διεκδικήσει την αντιμετώπιση του ζητήματος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των βιαιοτήτων που προκύπτουν από πράξεις οι οποίες προωθούνται από όλους εκείνους οι οποίοι είναι μισαλλόδοξοι. Η ίδια η κοινωνία!».
- Η άλλη ανάγνωση, μέρους της κοινής γνώμης, είναι ότι ασχολούνται με το αντιρατσιστικό, ενώ τα προβλήματα είναι αλλού...
«Η οικονομική κρίση και η κατάσταση της κοινωνίας, βεβαίως είναι ένα στοιχείο το οποίο θέλουν να το εκμεταλλεύονται όλοι εκείνοι οι οποίοι προωθούν τον εκφασισμό. Αλλά από την άλλη πλευρά το κάθε ζήτημα έχει τη δική του διάσταση. Και την ώρα που προωθείς την αντιμετώπιση του ρατσισμού, δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζονται άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα. Καθένα έχει τη δική του θέση».
- Είστε ένα αριστερό κόμμα σε μια κυβέρνηση με υπερσυντηρητικό πρόσημο. Θα περίμενε κανείς ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, που δεν υπάρχουν χρήματα, θα μπορούσαν τουλάχιστον να θωρακιστούν οι θεσμοί, να γίνει διεύρυνση της δημοκρατίας, να ενισχυθούν κανόνες διαφάνειας, η αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, η απονομή της δικαιοσύνης... Γιατί δεν γίνονται;
«Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να αντιμετωπιστούν. Και η λειτουργία της Βουλής, και ο εκλογικός νόμος, και οι θεσμοί διαφάνειας, και βεβαίως όλα εκείνα που έχουν σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Κάποιες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει. Τα ζητήματα της θεσμικής διαφάνειας έχουν πάρει και τη μορφή συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, αλλά τα βήματα δεν είναι εκείνα, τα οποία θα έπρεπε. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δικαιοσύνης, έχετε απόλυτα δίκιο. Η καθυστέρηση πάρα πολλές φορές ισοδυναμεί με αρνησιδικία. Ετοιμάζονται ρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία».
- Προτείνετε να σπάσουν ορισμένα υπερσυγκεντρωτικά υπουργεία. Δεν είστε υπέρ ενός πιο μικρού κυβερνητικού σχήματος;
«Αυτό δεν αντιστρατεύεται το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε δύο τουλάχιστον υπουργεία. Είναι υπερτροφικό το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να έρθει στην πρότερή του κατάσταση. Το σχήμα πρέπει να είναι μικρότερο, πιο συνεκτικό και πιο αποτελεσματικό. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός του συνολικού κυβερνητικού έργου και των επιμέρους δράσεων των υπουργείων».
- Προς το παρόν βλέπουμε έναν συντονισμό σε κυβερνητικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Να περιμένουμε κι άλλες πρωτοβουλίες;
«Η κοινή ενέργεια των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχει σχέση με το ότι συμφωνούμε στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου. Εκεί, όπου χρειάζεται να υπάρξει η κοινή διεκδίκηση, βεβαιότατα πρέπει να υπάρξει. Αλλά για μας, το ζητούμενο είναι να προκύπτει ο κοινός πολιτικός τόπος, χωρίς αυτό να σημαίνει εκχώρηση της πολιτικής ταυτότητας του ενός στον άλλον».
- Με αφορμή αυτό τον νόμο δημοσιοποιήθηκε σε ρεπορτάζ επιστολή «ιδιωτικού περιεχομένου», που είχε αποστείλει η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας, Μαρία Ρεπούση. Στην επιστολή διατύπωνε δικές της απόψεις σε επίπεδο επιστημονικό. Ωστόσο, το κόμμα σας διατύπωσε μια αυστηρή κριτική απέναντι σε αυτή την άποψη. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τέτοιες απόψεις είναι σεβαστές και από το κόμμα. Ισχύει κάτι άλλο τώρα;
«Όχι, δεν ισχύει κάτι άλλο. Οι απόψεις της κυρίας Ρεπούση και όπως αυτή τις αναδεικνύει είναι ιστορικού – επιστημονικού χαρακτήρα. Είναι η άποψή της. Αλλά με την άποψη και τη θέση που διατυπώνει, διαφωνώ. Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ και με την ευκαιρία του ερωτήματος, σας λέω πάρα πολύ καθαρά ότι για εμάς υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων και είναι οφειλόμενη πράξη ο σεβασμός της γενοκτονίας των Ποντίων».
- Καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία. Πότε θεωρείτε ότι ο κόσμος θα το νιώσει στην καθημερινότητά του;
«Κάποια σημάδια υπάρχουν, αλλά είναι λίγα. Εκτιμώ, στη βάση στοιχείων, ότι περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, θα αρχίσουν τα στοιχεία της ανάκαμψης να είναι πιο φανερά. Και πάλι στη βάση της αξιολόγησης των στοιχείων, εκτιμώ ότι στις αρχές του 2014 η Ελλάδα είναι δυνατόν να βρεθεί εν μέρη στις αγορές. Αυτό αναμφισβήτητα θα έχει αντίκρυσμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας κοινωνίας που έχει δεχθεί τεράστια βάρη».
Σπεύδει, όμως, να συμπληρώσει ότι «η αντοχή της κυβέρνησης εξαρτάται όχι μόνο από την Δημοκρατική Αριστερά, εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, την ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά».
Μιλώντας για το θέμα της ΕΡΤ ο κ. Κουβέλης επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος του ότι « Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού, έχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, αλλά πρέπει η ΕΡΤ να είναι ανοιχτή» απορρίπτοντας εκ νέου τη συμβιβαστική λύση να ανοίξει σε 10 ημέρες με κάποιες απολύσεις.
Προειδοποιεί, τέλος, ότι «εκείνο που πιστεύω είναι ότι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και γενικότερα της αντιμετώπισης όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας θα τεθούν σε κάποιο κίνδυνο εάν δεν εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν θέλουμε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη».
Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Κουβέλη έχει ως εξής;
Ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξετε να πάει η χώρα σε εκλογές;
Εμείς δεν επιλεγούμε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Αντίθετα, εκείνο που επιλέγουμε είναι να ολοκληρωθεί το κυβερνητικό έργο, ένα έργο πάρα πολύ σημαντικό, που έχει σχέση με την έξοδο από την οικονομική κρίση και βεβαίως με ότι αυτό θετικά μπορεί να αντανακλά στην ελληνική κοινωνία. Όμως, η αντοχή της κυβέρνησης εξαρτάται όχι μόνο από την Δημοκρατική Αριστερά, εξαρτάται και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και πρωτίστως από το μεγαλύτερο κόμμα, την ΝΔ και από τον πρωθυπουργό, τον κ. Σαμαρά. Το θέμα των τριβών έχει σχέση όχι μόνο με το ζήτημα της ΕΡΤ, έχει σχέση με συνολικότερα ζητήματα τα οποία έχουν αναδειχθεί ως ζητήματα διαφορετικών απόψεων, αλλά και αντιθέσεων που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ο κοινός πολιτικός τόπος , να υπάρχει ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου, να υπάρχει ο σεβασμός μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ακριβώς για την επιτυχία του κυβερνητικού έργου. Δεν είναι κατά συνέπεια δική μας επιλογή να οδηγήσουμε τη χώρα σε εκλογές αλλά δεν είναι και επιλογή μας να μην αντιμετωπισθούν όλα αυτά τα ζητήματα που αποτελούν μεγέθη διαφορετικών και αντιθέτων απόψεων.
Πιστεύετε ότι υπάρχει μια μέση λύση, ένας συμβιβασμός που μπορεί να βρεθεί με τον κ. Σαμαρά αυτή την στιγμή και ποιος είναι αυτός; Eχετε κάποιο plan b το οποίο έχετε καταθέσει και σχεδιάζετε;
Έχω πει από την πρώτη στιγμή, όταν διατύπωνα και την έντονη διαφωνία μου αναφορικά με εκείνο που μας ανακοίνωσε ο κ. Σαμαράς την προηγούμενη Κυριακή, ότι δηλαδή θα κλείσει την ΕΡΤ: Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξορθολογισμού, έχει ανάγκη αναδιαρθρώσεων, αλλά πρέπει η ΕΡΤ να είναι ανοιχτή, πρέπει να ανοίξει η ΕΡΤ και βεβαίως να προωθηθούν όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που πράγματι θα αντιμετωπίζουν υπαρκτές προβληματικές καταστάσεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και του ραδιοφώνου.
Δηλαδή κάτι που είχε ακουστεί να κλείσει η ΕΡΤ και να ανοίξει σε 10 ημέρες με κάποιες απολύσεις, αυτή η ενδιάμεση λύση υπάρχει;
Όχι, για εμάς δεν υπάρχει αυτή η λύση ως ενδεχόμενη συμβιβαστική λύση. Εκείνο που για μας υπάρχει είναι το άνοιγμα της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Να λειτουργήσουν κανονικά και βεβαίως χωρίς καθυστέρηση να προωθηθούν οι αναδιαρθρώσεις. Δεν πρόκειται μόνο για μετακινήσεις υπαλλήλων, δημοσιογράφων, τεχνικών. Πρόκειται για ένα συνολικότερο ζήτημα που έχει σχέση με την ανάγκη του εξορθολογισμού της λειτουργίας του κρατικού ραδιοφώνου και της κρατικής τηλεόρασης.
Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης που από ό,τι φαίνεται πάρθηκε μονομερώς, υπάρχει η πιθανότητα να τεθεί σε κίνδυνο η θετική τροχιά που έχει μπει η χώρα και το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές μας ;
Εκείνο που πιστεύω είναι ότι το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και γενικότερα της αντιμετώπισης όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας θα τεθούν σε κάποιο κίνδυνο εάν δεν εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης. Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι εμείς δεν θέλουμε εκλογές. Εάν ο κ. Σαμαράς επιλέγει τις εκλογές με τον τρόπο που οδηγεί τα πράγματα ας αναλάβει αυτός την ευθύνη.
Κύριε πρόεδρε, στην κυβέρνηση δεν έχετε καταφέρει να συμφωνήσετε στην προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Δεν αποκλείεται να μην φτάσει στην ολομέλεια, καθώς στην επιτροπή μπορεί να το μπλοκάρει η ΝΔ.
«Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στη διαρκή επιτροπή της Βουλής, εμείς θα επιδιώξουμε να έρθει στην ολομέλεια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι καλή εξέλιξη να μην ψηφιστεί. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Είναι δημοκρατική υποχρέωση να υπάρξει αυτό το νομοθέτημα. Θεωρώ ότι εξέλιξη του όλου ζητήματος είναι σε κάθε περίπτωση αναντίστοιχη προς τη σπουδαιότητα του θέματος. Διότι, ναι η δημοκρατία έχει ανοχή. Αλλά, ταυτόχρονα, έχει και κανόνες δικαίου οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους. Ο προωθούμενος εκφασισμός της κοινωνίας πρέπει να αντιμετωπιστεί και στο θεσμικό επίπεδο».
- Δημιουργείται η εντύπωση ότι τα τρία κόμματα στην κυβέρνηση συμφωνείτε μόνο στα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Εκτός αυτού του πλαισίου δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, ειδικά όταν πρόκειται για ζητήματα θωράκισης της δημοκρατίας;
«Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του ονομαζόμενου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος. Μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν σημαίνει ότι έχει προκαλέσει και κοινή ταυτότητα πολιτική και ιδεολογική, πολύ περισσότερο ιδεολογική μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Οι πολιτικές διαφορές είναι παρούσες, όπως και οι ιδεολογικές διαφορές».
- Η δημόσια παρέμβαση από τον Νάνο Βαλαωρίτη προκάλεσε αίσθηση. Θεωρείτε ότι αυτό, που δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα, μπορεί να γίνει από τον πνευματικό κόσμο;
«Ο δημόσιος λόγος, που διάλεξε ο Νάνος Βαλαωρίτης είναι μια πολύ σημαντική συμβολή στην όλη υπόθεση. Και είναι εξαιρετικά ακριβές ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού, οι διανοούμενοι, θα σας έλεγα η ίδια η κοινωνία πρέπει να διεκδικήσει την αντιμετώπιση του ζητήματος του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των βιαιοτήτων που προκύπτουν από πράξεις οι οποίες προωθούνται από όλους εκείνους οι οποίοι είναι μισαλλόδοξοι. Η ίδια η κοινωνία!».
- Η άλλη ανάγνωση, μέρους της κοινής γνώμης, είναι ότι ασχολούνται με το αντιρατσιστικό, ενώ τα προβλήματα είναι αλλού...
«Η οικονομική κρίση και η κατάσταση της κοινωνίας, βεβαίως είναι ένα στοιχείο το οποίο θέλουν να το εκμεταλλεύονται όλοι εκείνοι οι οποίοι προωθούν τον εκφασισμό. Αλλά από την άλλη πλευρά το κάθε ζήτημα έχει τη δική του διάσταση. Και την ώρα που προωθείς την αντιμετώπιση του ρατσισμού, δεν σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζονται άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα. Καθένα έχει τη δική του θέση».
- Είστε ένα αριστερό κόμμα σε μια κυβέρνηση με υπερσυντηρητικό πρόσημο. Θα περίμενε κανείς ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης, που δεν υπάρχουν χρήματα, θα μπορούσαν τουλάχιστον να θωρακιστούν οι θεσμοί, να γίνει διεύρυνση της δημοκρατίας, να ενισχυθούν κανόνες διαφάνειας, η αξιοκρατική στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, η απονομή της δικαιοσύνης... Γιατί δεν γίνονται;
«Είναι εξαιρετικά αναγκαίο να αντιμετωπιστούν. Και η λειτουργία της Βουλής, και ο εκλογικός νόμος, και οι θεσμοί διαφάνειας, και βεβαίως όλα εκείνα που έχουν σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Κάποιες ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει. Τα ζητήματα της θεσμικής διαφάνειας έχουν πάρει και τη μορφή συγκεκριμένου σχεδίου νόμου, αλλά τα βήματα δεν είναι εκείνα, τα οποία θα έπρεπε. Πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της δικαιοσύνης, έχετε απόλυτα δίκιο. Η καθυστέρηση πάρα πολλές φορές ισοδυναμεί με αρνησιδικία. Ετοιμάζονται ρυθμίσεις για να επιταχυνθεί η διαδικασία».
- Προτείνετε να σπάσουν ορισμένα υπερσυγκεντρωτικά υπουργεία. Δεν είστε υπέρ ενός πιο μικρού κυβερνητικού σχήματος;
«Αυτό δεν αντιστρατεύεται το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή σε δύο τουλάχιστον υπουργεία. Είναι υπερτροφικό το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει να έρθει στην πρότερή του κατάσταση. Το σχήμα πρέπει να είναι μικρότερο, πιο συνεκτικό και πιο αποτελεσματικό. Αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός του συνολικού κυβερνητικού έργου και των επιμέρους δράσεων των υπουργείων».
- Προς το παρόν βλέπουμε έναν συντονισμό σε κυβερνητικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Να περιμένουμε κι άλλες πρωτοβουλίες;
«Η κοινή ενέργεια των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχει σχέση με το ότι συμφωνούμε στο περιεχόμενο του σχεδίου νόμου. Εκεί, όπου χρειάζεται να υπάρξει η κοινή διεκδίκηση, βεβαιότατα πρέπει να υπάρξει. Αλλά για μας, το ζητούμενο είναι να προκύπτει ο κοινός πολιτικός τόπος, χωρίς αυτό να σημαίνει εκχώρηση της πολιτικής ταυτότητας του ενός στον άλλον».
- Με αφορμή αυτό τον νόμο δημοσιοποιήθηκε σε ρεπορτάζ επιστολή «ιδιωτικού περιεχομένου», που είχε αποστείλει η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας, Μαρία Ρεπούση. Στην επιστολή διατύπωνε δικές της απόψεις σε επίπεδο επιστημονικό. Ωστόσο, το κόμμα σας διατύπωσε μια αυστηρή κριτική απέναντι σε αυτή την άποψη. Μέχρι τώρα ξέραμε ότι τέτοιες απόψεις είναι σεβαστές και από το κόμμα. Ισχύει κάτι άλλο τώρα;
«Όχι, δεν ισχύει κάτι άλλο. Οι απόψεις της κυρίας Ρεπούση και όπως αυτή τις αναδεικνύει είναι ιστορικού – επιστημονικού χαρακτήρα. Είναι η άποψή της. Αλλά με την άποψη και τη θέση που διατυπώνει, διαφωνώ. Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ και με την ευκαιρία του ερωτήματος, σας λέω πάρα πολύ καθαρά ότι για εμάς υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων και είναι οφειλόμενη πράξη ο σεβασμός της γενοκτονίας των Ποντίων».
- Καλλιεργείται ένα κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία. Πότε θεωρείτε ότι ο κόσμος θα το νιώσει στην καθημερινότητά του;
«Κάποια σημάδια υπάρχουν, αλλά είναι λίγα. Εκτιμώ, στη βάση στοιχείων, ότι περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, θα αρχίσουν τα στοιχεία της ανάκαμψης να είναι πιο φανερά. Και πάλι στη βάση της αξιολόγησης των στοιχείων, εκτιμώ ότι στις αρχές του 2014 η Ελλάδα είναι δυνατόν να βρεθεί εν μέρη στις αγορές. Αυτό αναμφισβήτητα θα έχει αντίκρυσμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μιας κοινωνίας που έχει δεχθεί τεράστια βάρη».