11 Ιουν 2013

Σαμαράς: Η εμπλοκή στη ΔΕΠΑ δεν θα φέρει νέα μέτρα

Να διαβεβαιώσει ότι η απόσυρση του ενδιαφέροντος της ρωσικής Gazprom για την απόκτηση της ΔΕΠΑ που προκάλεσε ναυάγιο στην προσπάθεια αποκρατικοποίησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου δεν σηματοδοτεί την επιβολή νέων μέτρων, επιχείρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


«Έχουν ακουστεί μέχρι και αστειότητες ότι λόγω αυτής της όποιας προσωρινής εμπλοκής στο διαγωνισμό της ΔΕΠΑ θα υπάρξουν νέα μέτρα. Αυτά είναι αστειότητες», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς έχοντας στα δεξιά του τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρο του Eurogroup.

Εμμέσως, αλλά με τέτοια σαφήνεια που δεν άφηνε περιθώρια για παρερμηνείες, ο κ. Σαμαράς απέδωσε την εμπλοκή στο διαγωνισμό αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ στην Κομισιόν, χωρίς όμως να «αθωώσει» την ρωσική πλευρά που δεν κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της κρατικής εταιρείας γκαζιού παρά τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει.

«Ο διαγωνισμός και για τις δύο εταιρείες έγινε σύμφωνα με όλους τους κανόνες», είπε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι «στην πρώτη φάση επιδείχθηκε ένα σημαντικό ενδιαφέρον, στη δεύτερη φάση ζητήθηκαν εξηγήσεις, δόθηκαν εξηγήσεις, και μέχρι πριν λίγες μέρες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα».

Σχολιάζοντας το ναυάγιο στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ από την οποία η κυβέρνηση προσδοκούσε να εισπράξει περί το ένα δισ. ευρώ ο κ. Σαμαράς αρκέστηκε να πει ότι «παρουσιάστηκαν προβλήματα που είναι έξω και πέρα από μας», φωτογραφίζοντας την ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού που κατά πληροφορίες επρόκειτο να θέσει προσκόμματα στην αγορά της ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom με το αιτιολογικό ότι οι Ρώσοι έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά και υπήρχε ο κίνδυνος να δημιουργηθούν συνθήκες μονοπωλίου.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγω για προσωρινή εμπλοκή στην πώληση της ΔΕΠΑ και επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν στην προσπάθεια αποκρατικοποιήσεων. «Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν να γίνει καμιά αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα. Αυτοί είναι απέναντί μας», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

«Έχει ήδη προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός που θα τελεσφορήσει και μάλιστα σύντομα. Υπάρχει όμως μία αξιόλογη προσφορά για για την ΔΕΣΦΑ που φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες να κερδίσει η Ελλάδα την υπόθεση του ΤΑΠ, του αγωγού που θα ενώνει Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου κλήθηκε να επιβεβαιώσει αν η επιτροπή ανταγωνισμού της Κομισιόν μπλόκαρε την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους. «Δεν ξέρω αν είχε εμπλακεί η Κομισιόν στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Ούτε το αποκλείω, ούτε το θεωρώ σχετικό», τόνισε ο κ. Γιούνκερ.