11 Ιουλ 2013

Επτά στους δέκα Ελληνες δεν θα πάνε διακοπές

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα έρευνας του ΙΝΚΑ για τον εγχώριο τουρισμό καθώς το 73% των Ελλήνων σε σχέση με το 69% πέρυσι, δεν θα κάνει καλοκαιρινές διακοπές. Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 70%, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια 20%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι 10%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, από το 27% το 80% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την ενεργοποίηση της συμφωνίας τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας - Πολωνίας, που επικυρώθηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή και θέματα διμερούς συνεργασίας συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, με την υπουργό Τουρισμού και Αθλητισμού της Πολωνίας, Joanna Mocha. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια στην Πολωνία.

Η σχετική συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων τη συμμετοχή των Τουριστικών Οργανισμών Ελλάδος- Πολωνίας σε αντίστοιχες τουριστικές εκθέσεις και την ανταλλαγή σπουδαστών και εμπειρογνωμόνων τουριστικών σχολών, μεταξύ των δύο χωρών. Η Ελλάδα πάντως αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση στις πολωνικές κρατήσεις τσάρτερ προς το εξωτερικό. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, καθώς τις πρώτες θέσεις κατείχαν, παραδοσιακά, η Αίγυπτος και η Τουρκία.