20 Ιουλ 2013

Λύση για την Ελλάδα η αλλαγή ευρωπαϊκής πολιτικής, λέει ο Γ.Χάμπερμας

Την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη βλέπει ως κλειδί για την λύση των προβλημάτων στην Ελλάδα ο καθηγητής Φιλοσοφίας Γιούργκεν Χάμπερμας λίγες μέρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα για το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (4-10 Αυγούστου).


Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίζει ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα «θυμίζουν όψιμη Δημοκρατία της Βαϊμάρης που οδήγησαν στην κατάληψη της εξουσίας από τον φασισμό».

«Μόνο μία Ευρώπη ενωμένη σε πολιτικό επίπεδο και με επαρκή οικονομική ευρωστία, μπορεί να δαμάσει τον ξέφρενο οικονομικό καπιταλισμό» τονίζει.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, επισημαίνει πως «στην περίπτωση που η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας ήταν αποτέλεσμα μίας πολιτικής ρύθμισης, οι ανεξέλεγκτες χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να τεθούν ξανά υπό πολιτικό έλεγχο».

Προσθέτει ότι «η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να ασκεί μία πολιτική συγχύσεων χωρίς προοπτικές και να θέσει σε εφαρμογή τη διαδικασία τροποποίησης των Συνθηκών (...). Μια διορατική κυβέρνηση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε, θα παραδεχόταν ότι, μόνο μέσω μιας κοινής πολιτικής, μπορεί και πάλι να σταθεί στα πόδια της η Ευρώπη».