3 Ιουλ 2013

Κίνδυνος για «πάγωμα» της δόσης, αν δεν υπάρξει συμφωνία με την τρόικα

Η καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου στήριξης προς την Αθήνα ίσως «παγώσει» για τρεις μήνες, εκτός και αν η Αθήνα πείσει τους δανειστές ότι βρίσκεται στη σωστή τροχιά για την επίτευξη των στόχων στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.


Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε «αστείο» το όλο θέμα, επισημαίνοντας ότι έχει κλείσει από χθες, Τρίτη, με τη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ.

«Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτή την αξιολόγηση, δεν βλέπω εκταμίευση στην Ελλάδα για τους επόμενους τρεις μήνες» φέρεται να δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

O ίδιος σημείωσε ότι η χώρα δεν χρειάζεται το σύνολο της δόσης για τους επόμενους δυο μήνες, ενώ προσέθεσε ότι είναι πιθανό αν σπάσει σε υπο-δόσεις, αυτές να εξαρτώνται από την εκπλήρωση προαπαιτούμενων δράσεων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν για το θέμα αυτό τη Δευτέρα.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μάλλον η καταβολή της δόσης δεν θα καθυστερήσει.

Πάντως, η ελληνική πλευρά δείχνει να είναι προετοιμασμένη γι' αυτό το ενδεχόμενο.

Στο επίκεντρο κινητικότητα και απολύσεις

Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε στο Reuters πως η Ελλάδα αναμένει ότι θα συμφωνήσει με την τρόικα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup για όλα τα θέματα εκτός της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι στο ακραίο σενάριο καθυστέρησης της δόσης της οικονομικής βοήθειας, η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

«Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου» σημείωσε.

«Θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυξημένη έκδοση εντόκων γραμματίων, θα καθυστερήσουμε τις πληρωμές των ληξιπρόθεσμων και ίσως μας οδηγήσει και σε άλλες περικοπές πληρωμών» προσέθεσε.

Σήμερα, Τετάρτη, η τρόικα θα έχει διπλή διαπραγμάτευση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Επίσης, το πρωί συναντήθηκε και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη για τα θέματα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Η συνάντηση θα επαναληφθεί το πρωί της Πέμπτης.

Φλέγον θέμα είναι και ο συνυπολογισμός ή όχι των 2.656 εργαζομένων της ΕΡΤ στον αριθμό των 4.000 απολύσεων.

Αμετακίνητη η τρόικα

Παράγοντας τπυ υπουργείου Οικονομικών ανέφερε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η τρόικα είναι αμετακίνητη στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Η μόνη υποχώρηση, την οποία φέρεται να είναι διατεθειμένη να δεχθεί, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι να τεθεί σε διαθεσιμότητα στο επόμενο διάστημα, και όχι άμεσα, ένα μέρος από τους 12.500 δημόσιους υπαλλήλους.

Όμως, στην περίπτωση αυτή, αναφέρουν κοινοτικά στελέχη, η δόση θα καταβάλλεται τμηματικά και θα συνδεθεί και με τον χρόνο επίτευξης της συγκεκριμένης προαπαιτούμενης δράσης.

Η τρόικα θα επισκεφθεί την Πέμπτη και το υπουργείο Εσωτερικών, εν μέσω σεναρίων για αποχωρήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Την Τρίτη, κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον υπουργό Υγείας Άδ. Γεωργιάδη επήλθε προκαταρκτική συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την διετία 2013-2014 που προέρχεται από τα ελλείμματα του ΕΟΠΥΥ.

Η τρόικα ζητεί να εφαρμοσθεί η εισφορά 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις ώστε να καλυφτεί το έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ που θα εμφανίσει ο ΟΑΕΕ στηνδιετία 2013-2014, ενώ η πλευρά του ΔΝΤ φέρεται να έθεσε ξανά θέμα ύψους  συντάξεων.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει καταθέσει αντιπροτάσεις για εναλλακτικές λύσεις καλύψεως των 600 εκατ. ευρώ.

Για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων του 2014, η τρόικα δέχεται την βασική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών και έτσι αναμένεται να κλείσει το αργότερο την Παρασκευή οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τα όποια μέτρα συμφωνηθούν με την τρόικα θα ενταχθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τη Δευτέρα.

Έκτακτη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη και της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου σχετικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο. Στη σύσκεψη μετέχει και ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα.

Στην σύσκεψη λαμβάνουν επίσης μέρος οι υπουργοί Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, στο υπουργείο Οικονομικών μετέβη ο υφυπουργός, Βασίλης Κεγκέρογλου. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, δεν τίθεται θέμα «lock out» (ανταπεργίας), λέγοντας χαρακτηριστικά «το ξεκόψαμε από την αρχή». Ενώ, όπως ανέφεραν οι ίδιοι παράγοντες, το ζήτημα της επιβολής εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων υπέρ ΟΑΕΕ (όπως επιμόνως ζητεί η τρόικα) είναι «δημοσιονομικό και «το χειρίζεται ο κ. Στουρνάρας».