3 Ιουλ 2013

Kατατέθηκε η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική στο θέμα της ΕΡΤ

Πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει «τις άκρως επιζήμιες για τη Δημοκρατία και το δημόσιο συμφέρον ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις, παντός υπευθύνου που σχετίζονται με την απόπειρα βίαιης κατάργησης της ΕΡΤ και την παρεμπόδιση λειτουργίας και εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην Επικράτεια» κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει «παραβίαση του Συντάγματος και της δημοκρατικής νομιμότητας από την απόπειρα κατάργησης της ΕΡΤ ΑΕ» κάτι, που όπως επισημαίνεται, «η Βουλή πρέπει άμεσα να εξετάσει πώς, κατ'  ευθεία παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου, δρομολογήθηκε ο ξαφνικός θάνατος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».

Γίνεται λόγος για «καταστρατήγηση του συνταγματικά και υπερνομοθετικά κατοχυρωμένου δικαιώματος των πολιτών πρόσβασης στην πληροφόρηση και παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελληνικής Πολιτείας έναντι του Ελληνισμού της Διασποράς», καθώς και για «παραβίαση της προσωρινής διαταγής και της απόφασης περί αναστολής του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής ενότητες προς διερεύνηση:

    ζημία από τις οφειλόμενες αποζημιώσεις στο προσωπικό της ΕΡΤ
    ζημία από την αντιποίηση των πνευματικών δικαιωμάτων στο Αρχείο της ΕΡΤ και στο περιοδικό Ραδιοτηλεόραση
    ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την ακύρωση προγραμματισμένων εκπομπών
    ζημία και διαφυγόντα κέρδη από την αδυναμία εκτέλεσης συμβατικών υποχρεώσεων κάλυψης γεγονότων (συμπεριλαμβανομένων αθλητικών γεγονότων, που, ενώ έχουν πληρωθεί από την ΕΡΤ, αναμεταδίδονται από ιδιωτικούς σταθμούς)
    ζημία από την κατάπτωση ποινικών ρητρών για αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων χωρίς έγκαιρη αναγγελία στον αντισυμβαλλόμενο
    ζημία από την αδυναμία υλοποίησης προγραμμάτων ΕΣΠΑ
    ζημία από τον κίνδυνο κατάργησης του προγράμματος της ERT HD και ουσιαστικής αχρήστευσης ανάλογου εξοπλισμού αξίας εκατομμυρίων ευρώ που έχει προμηθευτεί μέχρι σήμερα η ΕΡΤ

Στο Ραδιομέγαρο ο γγ του ΚΚΕ

Με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ συναντήθηκε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μας δόθηκε η ευκαιρία για μια ακόμη φορά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Επιμένουμε να καταργηθεί εδώ και τώρα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που οδήγησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και σε μαζικές απολύσεις των εργαζομένων, και που βέβαια όσο είναι σε ισχύ ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα- ήδη έχουν πάρει σειρά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα καθώς και άλλοι οργανισμοί του Δημοσίου» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ.

Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφωνεί με τις προτάσεις της κυβέρνησης για το μεταβατικό σχήμα, γιατί «θα αποτελέσει το όχημα και για νέες απολύσεις και για καταπάτηση δικαιωμάτων των εργαζομένων και για καταπάτηση και αλλαγή μιας σειράς εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων, που έχουν οι εργαζόμενοι στον χώρο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης» και τόνισε ότι «η κρατική ραδιοτηλεόραση πρέπει να ανοίξει εδώ και τώρα με διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, χωρίς απολύσεις».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι αλληλέγγυο με όλους τους τρόπους με τους εργαζόμενους από την πρώτη στιγμή, και ανέφερε ότι ενημέρωσαν τον κ. Κουτσούμπα «πως θα συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα, και πως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δεν θα γίνουν Ιφιγένεια στη γαλέρα της καταπάτησης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα».