7 Οκτ 2013

Επιστρέφει η Eφορία με νέο σύστημα ελέγχων

Επιστρέφει η Eφορία με νέο σύστημα ελέγχων
Στο μικροσκόπιο τα εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.
 
Η κυβέρνηση, κατ' εντολήν της τρόικας, ανοίγει και πάλι τον φάκελο της φοροδιαφυγής. Με νομοθετική πρωτοβουλία καθιερώνεται νέο σύστημα ελέγχων που θα επιτρέπει στους εφοριακούς και στο ΣΔΟΕ να πραγματοποιούν και στα... φυσικά πρόσωπα προσωρινούς ελέγχους, όπως ακριβώς και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν τα εμβάσματα 50.000 φυσικών προσώπων στο εξωτερικό και πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις παράνομου πλουτισμού.

Παραμένει όμως απορίας άξιον γιατί καθυστερούν η αξιοποίηση των πληροφοριών της λίστας Λαγκάρντ και η είσπραξη φόρων και προστίμων.

Κίνητρα
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετά το νέο καθεστώς και τα κίνητρα για να ζητούν οι πολίτες αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής.  

Το υπουργείο θα αναγνωρίζει συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων και στο τέλος κάθε έτους θα ανακοινώνεται η λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους, δηλαδή ποσοστό πολύ πάνω από τον ανώτερο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Σε περιπτώσεις υπηρεσιών όπως είναι η εστίαση, όπου ο ΦΠΑ είναι πλέον 13%, η έκπτωση - επιστροφή φόρου θα κινείται περίπου στο 20% επί της αξίας των αποδείξεων.

Με αυτές τις δύο «κινήσεις», τον προσωρινό έλεγχο σε φυσικά πρόσωπα κατά τα πρότυπα των ελέγχων που γίνονται σε επαγγελματίες αλλά και το νέο καθεστώς αποδείξεων που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014, στην Καραγεώργη Σερβίας ευελπιστούν ότι θα περιοριστεί σημαντικά η φοροδιαφυγή που παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του προγράμματος σταθερότητας και θα αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Εισοδηματίες
Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη είναι να «ξετινάξουν» με στοχευμένους ελέγχους όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό και όλους όσοι έχουν μεγάλη περιουσία αλλά μικρά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση.

Προκειμένου να ξεπεραστούν γραφειοκρατικά εμπόδια στους ελέγχους, η ηγεσία του υπουργείου θα φέρει στη Βουλή διάταξη νόμου που θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης προσωρινών ελέγχων σε κατηγορίες φορολογουμένων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Με την τροπολογία αυτή θα γίνεται στοχευμένος - προσωρινός έλεγχος, ο οποίος θα εστιάζει σε συγκεκριμένο πεδίο ελέγχου, όπως είναι για παράδειγμα τα εμβάσματα που εστάλησαν την περασμένη διετία στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, αν κριθεί αναγκαίο, θα ελεγχθούν και άλλα στοιχεία, όπως π.χ. η ακίνητη περιουσία ή  περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη, έργα τέχνης κτλ.).

Ευελιξία
Σήμερα, όταν γίνεται τακτικός έλεγχος, ο εφοριακός υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να εξετάσει κάθε πιθανή πτυχή φοροδιαφυγής και να ελέγξει κωδικό προς κωδικό τη φορολογική δήλωση του ελεγχομένου, καθώς επίσης όλα τα περιουσιακά στοιχεία του. Αυτό οδηγεί σε σημαντικές καθυστερήσεις στη διεξαγωγή του ελέγχου, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν ενδελεχώς τα πάντα, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται φάκελοι στα γραφεία των ΔΟΥ.

Με τη νέα διάταξη θα παρέχεται ευελιξία στον έλεγχο και - το σημαντικότερο - ο ελεγκτής θα μπορεί να επανέλθει και να εξετάσει και άλλα φορολογικά πεδία προκειμένου να εντοπίσει και άλλες πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
«Οσοι μπουν στο στόχαστρο θα μπλέκουν άσχημα με την Εφορία ή ακόμη και το ΣΔΟΕ» λένε οι ίδιοι παράγοντες.



Πού βρίσκεται η λίστα Λαγκάρντ
  • Με αργούς ρυθμούς προχωρούν οι έλεγχοι για τη λίστα Λαγκάρντ καθώς ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή που θα δίνει τη δυνατότητα στους εφοριακούς να έχουν online πρόσβαση στο μητρώο τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων με το πάτημα ενός κουμπιού.
  • Οπως αναφέρει στο «Βήμα» κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των προσώπων που αναφέρονται στη λίστα με Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου.
  • Σε δεύτερη φάση συλλέγονται πληροφοριακά στοιχεία για τον κάθε ΑΦΜ χωριστά βάσει των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας 10ετίας ενώ γίνεται προσπάθεια να αντληθούν στοιχεία από τις τράπεζες για τους λογαριασμούς που διατηρούν.
  • Για τα πρόσωπα αυτά θα γίνει επεξεργασία των στοιχείων προκειμένου οι αρμόδιες υπηρεσίες να καταλήξουν σε συμπεράσματα.
  • Ακόμη δεν έχουν σταλεί ειδοποιήσεις σε πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και για τα οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις φοροδιαφυγής.
  • Επίσης, την έρευνα πραγματοποιεί εξειδικευμένο προσωπικό και δεν μπορεί όπως λένε αρμοδίως να προλάβει να ελέγξει άμεσα όλες τις υποθέσεις. Πάντως, ο κ. Μαυραγάνης βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Στέλιο Στασινόπουλο ώστε να προχωρήσουν οι έλεγχοι παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν και έως το τέλος του έτους να έχουν σταλεί τα πρώτα σημειώματα σε φορολογουμένους για τους οποίους προκύπτουν στοιχεία φοροδιαφυγής. Με βάση τη νόμιμη διαδικασία, προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα κληθούν οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις στο ΣΔΟΕ και μετά θα διαβιβαστεί ο φάκελος στην Εφορία για την επιβολή προστίμων και τα περαιτέρω.



Ποιες αποδείξεις θα «αναγνωρίζονται» το 2014
Θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής φόρου στους καταναλωτές που θα φθάνει το ένα τρίτο της δαπάνης

Σύμφωνα με τις προτάσεις που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, πλέον οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνουν αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου που μπορεί να φθάσει ως και 2.100 ευρώ σε ετήσια βάση (αντιστοιχεί σε αφορολόγητο 9.000 ευρώ) αλλά από τις  αποδείξεις που θα ζητούν θα έχουν μια σημαντική έκπτωση φόρου.

Ηδη οι βασικές κατηγορίες-κλάδοι της οικονομίας που θα περιληφθούν στο καλάθι των αποδείξεων έχουν αποφασιστεί. Μεταξύ αυτών ανήκουν τα εστιατόρια, τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης, όλα τα επαγγέλματα παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα κομμωτήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα κέντρα αισθητικής, τα γυμναστήρια, γιατροί, δικηγόροι, τεχνίτες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί, υπηρεσίες στάθμευσης, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικίαση αυτοκινήτων, φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, πρατήρια και διανομείς υγρών καυσίμων (βενζίνη, πετρέλαιο, γκάζι), λογιστές, συμβολαιογράφοι, μικρά εμπορικά καταστήματα, σύμβουλοι επιχειρήσεων κτλ.

Για τις παραπάνω κατηγορίες επιτηδευματιών οι φορολογούμενοι όταν συναλλάσσονται μαζί τους θα πρέπει να ζητούν σε κάθε περίπτωση απόδειξη διότι στο τέλος της χρονιάς μπορεί να δουν στην τσέπη τους να επιστρέφεται το ένα τρίτο της δαπάνης που κατέβαλαν σε αυτούς.

Το μυστικό της επιτυχίας του μέτρου κατά το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι οι πολίτες δεν θα γνωρίζουν εξαρχής για ποιες συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων θα ισχύει το μπόνους της επιστροφής φόρου του 20% ή 30% κατά περίπτωση. Και αυτό θα αλλάζει κάθε χρόνο ή θα δίνονται κάθε φορά διαφορετικά κίνητρα-εκπτώσεις, ανάλογα με την κατηγορία επαγγελματία ή εμπορικής επιχείρησης που φοροδιαφεύγει περισσότερο.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να έχει συγκεντρώσει μέσα σε μία χρονιά 10.000 ευρώ αποδείξεις από διάφορες συναλλαγές με επιχειρήσεις και επιτηδευματίες και στο τέλος να του ανακοινώσει το υπουργείο ότι για τις 3.000 ευρώ αποδείξεις που αφορούν συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας θα έχει επιστροφή φόρου 30%, δηλαδή 900 ευρώ.

Με την απόφαση του υπουργού θα προσδιοριστούν σε πρώτη φάση οι κατηγορίες των αποδείξεων που θα δέχεται η Εφορία το 2014 και προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του επομένου θα ανακοινώνεται για ποιες αποδείξεις θα ισχύσουν οι σημαντικές επιστροφές φόρου.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να δίνονται κίνητρα με τη μορφή εκπτώσεων φόρων σε όσους χρησιμοποιούν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, ενώ αναμένεται να δοθούν κίνητρα για όσους χρησιμοποιούν την κάρτα αποδείξεων που έχει γίνει αποδεκτή μόνο από μικρή μερίδα καταναλωτών.

Εξάλλου με το νέο καθεστώς οι πολίτες δεν θα χρειάζεται πλέον να μαζεύουν αποδείξεις από τα σουπερμάρκετ ή από εμπορικές επιχειρήσεις όπως είναι τα καταστήματα λιανικής πώλησης ρούχων και υποδημάτων καθώς τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται ότι η φοροδιαφυγή στους συγκεκριμένους κλάδους έχει περιοριστεί.


Πηγη: vima.gr