Βαρύ είναι το πέπλο αβεβαιότητας που για μία ακόμη φορά έχει καλύψει την οικονομία με την κυβέρνηση να προσπαθεί να μετριάσει τις ανησυχίες και να αντιστρέψει το κλίμα.
O επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμάει ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και θα μπορούσε να περιμένει δύο χρόνια για να το κάνει.
Την ίδια στιγμή, σε πρόσφατή έκθεση του ΙΟΒΕ εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του για την έξοδο στις αγορές. Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέτας σημείωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ότι ενώ υπάρχει βάση για μια θετική εξέλιξη της οικονομίας, αυτή δεν θα είναι αυτόματη και σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένη.
«Κεντρική σημασία θα έχει το πότε και με ποιους όρους θα επιτευχθεί η ουσιαστική πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότηση της οικονομίας που τώρα είναι αναιμική. Η οικονομία κινείται σε μια ενδιάμεση περιοχή όπου δεν υπάρχει πλέον η προστασία των προγραμμάτων αλλά και δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η πρόσβαση στις αγορές», επισημαίνοντας ότι η ύπαρξη του λεγόμενου «μαξιλαριού ασφαλείας» δεν μπορεί να προκαλεί εφησυχασμό εκτιμώντας ότι όσο παρατείνεται η περίοδος μη ομαλής χρηματοδότησης, αυξάνεται και η πιθανότητα πως τελικά η χρηματοδότηση θα γίνει με δυσχέρεια.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήθελαν την Ελλάδα να «επιχειρεί έξοδο» στο τέλος του 2018 – αρχές 2019, οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον και εγχώριο πολιτικό σκηνικό όμως προβληματίζουν αναλυτές και επενδυτές.
Το ενδεχόμενο μάλιστα η Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων που θα αγοραστούν σε σημαντικό βαθμό από τις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο της πιθανής διεύρυνσης της δυνατότητάς τους να αγοράζουν ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστική επιστροφή της χώρας στις αγορές.
Όμως όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei η Ελλάδα διαθέτει επαρκή κεφάλαια από την ΕΕ και «δεν είναι υποχρεωμένη να βγει στις αγορές για 2 έως 2,5 χρόνια, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει έξοδο στις αγορές, αφότου «καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία».