Mε τις πτυχές της σύγκρουσης Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά να καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το φόντο των εσωτερικών εξελίξεων στο Μακεδονικό, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εγκλωβιστεί πλέον στον ρόλο του σιωπηλού παρατηρητή.
Ο πρωθυπουργός παραμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη γειτονική χώρα και στη συνέχεια θα αναζητήσει τους βουλευτές που ενδεχομένως θα μπορούσαν να του προσφέρουν στήριξη στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξασφαλίσει την ψήφο έξι βουλευτών της αντιπολίτευσης για να καταφέρει να «περάσει» τη Συμφωνία.
Την ίδια ώρα, στην πΓΔΜ απομένουν δύο ψηφοφορίες στη βουλή, με τον Ζόραν Ζάεφ να πρέπει να διασφαλίσει εκ νέου την ψήφο οκτώ τουλάχιστον βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εκπληρώσει το σκέλος των δικών του υποχρεώσεων.
Υπό αυτό πρίσμα ερμηνεύουν πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης το κρεσέντο καταγγελιών του κ. Καμμένου κατά το Υπουργικό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας.
Ωστόσο, αρκετοί είναι επίσης εκείνοι που εφιστούν την προσοχή στην προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα στις 7 Δεκεμβρίου.
Με το ενδεχόμενο να επικρατούν οι ίδιες συνθήκες στο Μακεδονικό, το ταξίδι αυτό του κ. Τσίπρα στη Μόσχα ενδέχεται να είναι καθοριστικής σημασίας για τα όσα θα επακολουθήσουν σε διπλωματικό αλλά και σε καθαρά πολιτικό επίπεδο στο εσωτερικό της Ελλάδας.