15 Νοε 2013

Αυστηρές οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών για τις πληρωμές δαπανών 2013

Να κοινοποιήσουν άμεσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δικαιολογητικά πληρωμής δαπανών που αφορούν σε υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί σε βάρος των πιστώσεων του Προϋπολογισμού 2013, αλλά και σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ζήτησε το υπουργείο Οικονομικών από τα υπόλοιπα υπουργεία.

Σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν στις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου τα σχετικά δικαιολογητικά, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, καθώς η συσσώρευση δικαιολογητικών και η αποστολή τους στο τέλος του έτους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο δημοσιονομικό έλεγχο και στην εν γένει διεκπεραίωση του έργου των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως δικαιολογητικά δαπανών που θα αποσταλούν μετά το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου, ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατό να ενταλματοποιηθούν λόγω έλλειψης χρόνου για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών, με συνέπεια την απώλεια των σχετικών πιστώσεων, με αποκλειστική ευθύνη των φορέων.

Ακόμη, ξεκαθαρίζεται πως απλήρωτες υποχρεώσεις του 2013 θα αναλαμβάνονται εκ νέου σε βάρος των πιστώσεων του Προϋπολογισμού 2014, δεσμεύοντας ισόποσα τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του φορέα. Στο σημείο αυτό το υπουργείο προειδοποιεί ότι η μεταβολή των πληρωτέων υποχρεώσεων στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, επηρεάζουν το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού και ότι «η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί δέσμευση που έχει αναληφθεί στο πλαίσιο της εφαρμογής του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας».

Τέλος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποσαφηνίζει πως για δαπάνες για τις οποίες δεν έχει δεσμευθεί η αναγκαία πίστωση δεν θα είναι δυνατή, σε καμία περίπτωση, η εκκαθάριση και ενταλματοποίησή τους.