29 Νοε 2013

Στα πόδια δύο υπουργών …η καρδάρα με το γάλα

«Άμα χυθεί το γάλα δεν μαζεύεται» λέει μία ελληνική παροιμία την οποία από χθες λαμβάνει σοβαρά υπόψη η κυβέρνηση. Το «γάλα» εν προκειμένω αφορά στη συνοχή της, καθώς η μία εκ των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την ανταγωνιστικότητα για... το γάλα φέρνει απέναντι τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το Ανάπτυξης και το Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πρόκειται για την επέκταση της διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλατος στις επτά ημέρες, από τις πέντε που ισχύει σήμερα, ώστε – κατά τη σύσταση – να μειωθεί η τιμή του στην αγορά.  Το υπουργείο Ανάπτυξης την εξετάζει θετικά – όπως και το 80% των προτάσεων του Οργανισμού.
Η συνυπογραφή ωστόσο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  Αθανάσιου Τσαυτάρη δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη – όπως και του υφυπουργού Μάξιμου Χαρακόπουλου: σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη του θέματος, καθώς ο κ. Τσαυτάρης μετέχει στην κυβέρνηση ως επιλογή του Ευ.Βενιζέλου ενώ  ο κ.Χαρακόπουλος ανήκει στο στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ.
«Να υποστηρίξουμε το ντόπιο γάλα»
Ο υπουργός αντιτάχθηκε ανοικτά χθες στη σύσταση και, μάλιστα, από το βήμα της Βουλής. Αφού σημείωσε ότι «η έννοια της φρεσκάδας είναι έννοια ποιότητας”, στάθηκε στις διαφορετικές συνθήκες διανομής του γάλακτος στην Ελλάδα με τα διάσπαρτα σημεία παραγωγής και τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, απ΄ό,τι στις βόρειες χώρες (“πχ στην Ολλανδία”) όπου η παραγωγή είναι συγκεντρωμένη, το κλίμα ψυχρό και τα έξοδα λιγότερα.
(Σ΄αυτό ακριβώς το επιχείρημα, των κλιματολογικών συνθηκών, έχουν στηρίξει κατά καιρούς και οι γαλακτοβιομήχανοι την αντίθεσή τους στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος).
Ο κ. Τσαυτάρης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επέκταση της διατηρησιμότητας της “φρεσκάδας” θα οφελήσει το εισαγόμενο γάλα και θα πλήξει τους Ελληνες παραγωγούς: “Δηλαδή, το να υποστηρίξουμε το ντόπιο γάλα δεν βοηθά την κτηνοτροφία; Επομένως, δεν είναι μόνο το ένα ή το άλλο, είναι και το ένα και το άλλο. Είναι και ο καταναλωτής και η υγεία του και η υποστήριξη της ντόπιας παραγωγικής διαδικασίας και, κατ΄ επέκταση, και του κτηνοτρόφου”, τόνισε.
Πρόσθεσε πάντως ότι η διαφωνία του με το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι κάθετη, καθώς αντιπρότεινε “να έλθει γάλα απ΄έξω αλλά να βαφτίζεται γάλα μακράς διαρκείας και να πωλείται ξεχωριστά από το φρέσκο”.
Να σημειωθεί ότι – σ΄αυτή τη φάση τουλάχιστον – καμία πλευρά δεν άνοιξε θέμα καρτέλ τα οποία έχουν κατηγορηθεί για επιβάρυνση της τιμής “στο ράφι”.
Ενδοκυβερνητικός διάλογος
Πλέον, αναμένεται να ξεκινήσει …ενδοκυβερνητικός διάλογος ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να υπάρξει σύγκλιση. Καθώς το τελευταίο που θα ήθελε αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι… να κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα.
Πηγη: Capital.gr