19 Νοε 2013

Μειώνεται ο φόρος μεταβίβασης

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση μέσω της οποίας επεδίωκε να εξηγήσει τι αλλάζει με τον νέο φόρο στα ακίνητα, ποιους επιβαρύνει περισσότερο και ποιους λιγότερο.

Την ίδια στιγμή μέσω άτυπης ενημέρωσης ξεκαθάριζε ακόμη περισσότερο ζητήματα φορολογικής πολιτικής όσον αφορά τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, καθώς το τι ισχύει με τις αντικειμενικές αξίες.

Οι αντικειμενικές αξίες

Η ανακοίνωση ότι θα μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων κατά περίπου 7 ποσοστιαίες μονάδες (από 10% σήμερα στο 3%) μόνο θετική μπορεί να χαρακτηριστεί για την «κλινικά νεκρή» κτηματαγορά. Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρεί σε καμία διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που πλέον κινούνται πολύ υψηλότερα από τις πραγματικές, αλλά και το ότι δεν αναφέρεται στις δύο ανακοινώσεις ότι ο νέος φόρος που σχεδιάζεται να επιβληθεί είναι συνέχεια του υφιστάμενου «έκτακτου» τρόπου φορολογίας ακινήτων (χαράτσι και ΦΑΠ), μόνο στα θετικά δεν μπορεί να καταγραφεί.

Μάλιστα ο συντάκτης της άτυπης ενημέρωσης προχωρεί ένα βήμα παρακάτω όσον αφορά τις αντικειμενικές αξίες αλλά και το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει διπλή φορολόγηση με τον νέο φόρο ακινήτων.

Αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Ολα τα ακίνητα φορολογούνται αυτοτελώς, είτε κτίσματα είτε οικόπεδα, και με προοδευτικούς συντελεστές. Απλά όσοι έχουν περιουσία πάνω από 300.000 επιβαρύνονται αναλογικά περισσότερο για λόγους προοδευτικότητας. Αλλά αυτή η προσαύξηση είναι σχετικά μικρή και αφορά λίγους». Δηλαδή, το ότι περίπου 300.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν για το ίδιο ακίνητο δύο φορές φόρο θεωρείται προοδευτική φορολογία και όχι διπλή επιβάρυνση.

Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν ειδική αναφορά στο θέμα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών και ούτε λίγο ούτε πολύ οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται και ευχαριστημένοι που ο Ολι Ρεν, ο ευρωπαίος επίτροπος για τα οικονομικά, δήλωσε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν το 2016, ενώ το μνημόνιο προβλέπει ότι οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνουν μέσα στο 2014. Οπως αναφέρεται στην άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, «επειδή οι αντικειμενικές αξίες δεν λαμβάνουν υπόψη μόνο τις αγοραίες τιμές (που δεν υπάρχουν σήμερα γιατί έχει παραλύσει η αγορά) αλλά και το κόστος κατασκευής, μια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σήμερα δεν θα έφερνε παντού μείωση. Σε πολλές περιπτώσεις θα έφερνε αύξηση!».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσοι έχουν αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου οικόπεδα θα φορολογηθούν για πρώτη φορά και δεν ανήκουν στο 5% εκείνων που θα πληρώσουν παραπάνω φόρο σε σύγκριση με το 2013 γιατί πολύ απλά η συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών δεν έχει καταβάλει ποτέ ούτε ένα ευρώ φόρο για τη συγκεκριμένη ακίνητη περιουσία.

Ποιοι ωφελούνται

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται σωστά ότι με το νέο σχέδιο όσοι έχουν περιουσία σε κτίσματα μόνο ή κυρίως (με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων) ωφελούνται απολύτως σε σχέση με όσα πληρώνουν σήμερα. Το 45% των φορολογουμένων έχουν μόνο κτίσματα, όχι αστικά οικόπεδα, και θα πληρώσουν λιγότερα. Αυτό που επικαλείται το υπουργείο Οικονομικών ισχύει, ωστόσο ο φόρος αυτός δεν είναι νέος αλλά ουσιαστικά συνέχεια της έκτακτης φορολογίας που είχε επιβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2011 για να καλύψει τη μεγάλη τρύπα στα έσοδα που είχε προκληθεί από τον νόμο Παπακωνσταντίνου που έδινε επιστροφές φόρων σε εκατομμύρια πολίτες που είχαν μαζέψει αποδείξεις. Ο νόμος με την επιστροφή φόρου για αποδείξεις εφαρμόστηκε για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αλλά τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία μοιράζοντας επιστροφές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων και να έρθει τελικά το χαράτσι των ακινήτων για να καλύψει την τρύπα του προϋπολογισμού.
Πηγη: Tovima.gr