15 Νοε 2013

Eurogroup: Δείξτε πολιτική βούληση!

Οι εταίροι της Ελλάδας δεν θα ανεχθούν υπαναχώρηση, οπισθοχώρηση, ή υπέρμετρη καθυστέρηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας στην Ελλάδα. Αυτό κατέστησαν σαφές οι υπουργοί οικονομικών και ανακοίνωσε επίσημα ο πρόεδρος του eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Δεν είναι πως αν η Ελλάδα δεν λάβει τη δόση θα αντιμετωπίσει αυτή ή εμείς κάποιο πρόβλημα, όμως πρέπει οι αρχές να δείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση να φέρουν εις πέρας το πρόγραμμα, για το καλό του ελληνικού λαού, για την επιστροφή στην ανάπτυξη και την απασχόληση», τόνισε ο πρόεδρος του eurogroup. Έδωσε κατ’ ουσία το στίγμα: “εμείς δεν βιαζόμαστε, κάντε το για το δικό σας καλό”. Αυτό που δεν είπε ο Ντάισελμπλουμ είναι πως οι εταίροι αγωνιούν να καταλάβουν, που το πάνε οι ελληνικές αρχές και ο πολιτικός κόσμος και ποιοι θα είναι οι συνομιλητές τους αύριο, μεθαύριο, όταν εκ των πραγμάτων θα χρειαστεί να φτιάξουν ένα νέο δάνειο και ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα για τη χώρα.


Real.gr NΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ-ΡΕΝ από realmedialive

Και αυτός, όπως και ο αξιωματούχος του EWG προχθές, αλλά και ο υπουργός οικονομικών εκτίμησαν πως τελικά “η εποχή του σκι” θα προηγηθεί της συμφωνίας με την τρόικα - αν και ο Γ.Στουρνάρας ακόμα ελπίζει για νωρίτερα.

Οι 17 υπουργοί οικονομικών περιέγραψαν σαφώς τι πρέπει να περιλαμβάνει η συμφωνία με τη τρόικα:

1. την εκπλήρωση των τεσσάρων ορόσημων από τον έλεγχο του Ιουνίου,
2. το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού όχι μόνο για το 2014, αλλά και για το 2015,
3. την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και τέλος
4. την βελτίωση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.

Τα τελευταία έχουν καθοριστική σημασία στον υπολογισμό της βιωσιμότητας του χρέους και ο Ντάισελμπλουμ σαφώς περιέλαβε, όπως και ο επίτροπος Ρεν την τιτλοποίηση ακινήτων του δημοσίου μεταξύ των παραμέτρων που ορίζουν την “βελτίωση της διοίκησης”. Ο Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM διέψευσε πως εξετάζεται η μεταφορά της έδρας του ΤΑΥΠΕΔ στο Λουξεμβούργο, υπενθυμίζοντας ότι ο ESM έχει απορρίψει και ουδέποτε εισηγήθηκε την συγκεκριμένη πρόταση.

Σε σχέση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο ο Ρεν, όσο και ο Ντάισελμπλουμ αναγνώρισαν ότι υπάρχει κοινωνικό και πολιτικό κόστος, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος, “από το να τηρήσει η Ελλάδα ό,τι έχει συμφωνήσει” ώστε “να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάκαμψης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Κανείς δεν αρνείται ότι πολλά έχουν γίνει “το ποτήρι είναι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο”, είπε ο Ντάισελμπλουμ, όμως το Συμβούλιο, δηλαδή οι εταίροι, έχει την αίσθηση πως η Ελλάδα σήμερα μάλλον αθετεί παραλόγως και για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους τα συμφωνηθέντα. Ο δε Ρεν επανέλαβε, όσα και ο ανώνυμος κοινοτικός αξιωματούχος είχε πει προ ημερών, για τον πρώτο ενάμισι χρόνο που πήγε χαμένος σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.

Κατά συνέπεια το Συμβούλιο των 17 δεν στηρίζει παρατάσεις και τραβηγμένες στο χρόνο συμφωνίες εκτέλεσης για παράδειγμα των στόχων της κινητικότητας, των απολύσεων, του ανοίγματος αγορών, επαγγελμάτων, της βελτίωσης της φορολογικής διοίκησης - παραδείγματα που παρέθεσε ο Ρεν, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν χθες πιο ήπιος και διπλωματικός από τον Ντάισελμπλουμ.

Το βέβαιο είναι πως χωρίς κλείσιμο του ελέγχου η Ελλάδα δεν θα δει χρήματα από καμία δόση, ενώ και οι ελεγκτές έχουν εντολή από τους υπουργούς να συνεχίσουν να είναι το ίδιο ακριβείς και λεπτολόγοι όπως πάντα. Κανείς δεν ήθελε να μιλήσει δημόσια για το πόσο μεγάλο είναι το κενό, το βέβαιο είναι πως για να κλείσει θα πρέπει να πει το ΟΚ η τρόικα, χωρίς πολιτική διαπραγμάτευση και άλλου είδους παρεμβάσεις.

Ο έλεγχος πάντως θα συνεχιστεί και σήμερα το πρωί τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας ξεκινά τα ραντεβού από μέλος της κυβέρνησης που όπως έγινε γνωστό ταλαιπωρείται από ίωση.

Γιάννης Στουρνάρας: «Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μας»

Με πυροσβεστικές κινήσεις που ξεκίνησαν από το πρωί της Πέμπτης και την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον Επίτροπο Όλι Ρέν, ο Γ. Στουρνάρας προσπάθησε να αμβλύνει το πολεμικό κλίμα των προηγούμενων ημερών σε σχέση με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών ενημερώνοντας τον Τύπο στις Βρυξέλλες εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα κυβέρνηση και τρόικα θα συμφωνήσουν λίγο μετά τις γιορτές όμως υπάρχει ακόμα η αισιόδοξη πιθανότητα να τα βρούμε ακόμα και πριν το τέλος του 2013.

Ο Γ.Στουρνάρας ανακοίνωσε μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ήτοι 0,7% του ΑΕΠ που σύμφωνα με τον ίδιο παρουσιάστηκαν στην τρόικα το βράδυ της Τετάρτης καλύπτοντας μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Αυτά αφορούσαν τον τρόπο είσπραξης εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης, την τήρηση των οροφών δαπανών στις ΔΕΚΟ, σειρά συγχωνεύσεων οργανισμών και φορέων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και οργανισμών από τον τομέα της Παιδείας και της Υγείας και την δίωξη των διοικήσεων που δεν εφαρμόζουν το ενιαίο μισθολόγιο.

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα ο Γ. Στουρνάρας προσπάθησε να εξηγήσει στους συνομιλητές του στο Συμβούλιο ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αμυντική βιομηχανία και μεγάλο Στρατό διότι δεν συνορεύει με την Αυστρία και τη Γερμανία «εκεί που είμαστε είναι μια διαφορετική περιοχή του κόσμου» και επέμεινε πως πρέπει να διατηρηθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της ΕΑΣ. Αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών αντέκρουσε το επιχείρημα της τρόικας περί καταστροφής της κουλτούρας πληρωμών αν δεν υπάρξει άνοιγμα των πλειστηριασμών και αντέτεινε ότι θα συμβεί ακριβώς το αντίθετο αν βγουν μαζικά ακίνητα στην αγορά και πέσουν οι τιμές.

Ο υπουργός προσέθεσε πως τα επιπλέον μέτρα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, όποιο και αν είναι αυτό, θα βγουν από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, θα είναι διαρθρωτικά και δεν θα περιλαμβάνουν μειώσεις συντάξεων. Ο Γ. Στουρνάρας ελπίζει στο θετικό carry over του 2013 στο 2014 με την ύφεση να τελειώνει, το πρωτογενές πλεόνασμα να στερεοποιείται και τα έσοδα να βελτιώνονται.Διευκρίνισε επίσης πως με τον ίδιο τρόπο θα κλείσει και το κενό του 2015 που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup και δεσμεύτηκε για παρουσίαση οικονομικού προγράμματος μέχρι το 2017.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα πολλές παράμετροι του προγράμματος «δεν είναι γραμμένες σε πέτρα» και χωράει διαπραγμάτευση. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «δεν μας πιέζει ο χρόνος», η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί από αύριο πρωί στην Αθήνα με τα τεχνικά κλιμάκια «και κάποια στιγμή θα καταλήξουμε». Σε σχέση, τέλος, με το ΤΑΙΠΕΔ και τα ακίνητα του Δημοσίου ξεκαθάρισε ότι και η βελτίωση της διακυβέρνησης που ζητά το Eurogroup θα υπάρξει και οι δράσεις θα αναληφθούν για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο ο υπουργός απέφυγε να αναφερθεί στο πως αντέδρασαν οι ομόλογοί του στο άκουσμα των σημερινών ανακοινώσεων της ελληνικής πλευράς.

Το βέβαιο είναι ότι με τον Τόμας Βίζερ δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, έδωσαν τα χέρια και ο υπουργός αναγνώρισε ότι ο κοινοτικός αξιωματούχος παραμένει πάντα πολύ καλός φίλος της Ελλάδας.