1 Δεκ 2013

Κουβέλης: Η ψευδαίσθηση της ανάκαμψης αυτοπαγίδευσε την κυβέρνηση



"Από την ημέρα της αποχώρησής μας από την κυβέρνηση έχουν περάσει τέσσερις περίπου μήνες. Στη διάρκεια αυτή αποδείχθηκε πως η υπεραισιοδοξία που επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί για την πορεία της χώρας ήταν αβάσιμη, τεχνητή και υπάκουε σε κομματικές και επικοινωνιακές στοχεύσεις". Αυτά επισήμανε το βράδυ, από την αίθουσα του Φρουρίου Τρικάλων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σε κεντρική πολιτική ομιλία, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στη Δυτική Θεσσαλία.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε συνάντηση με παραγωγικούς φορείς της περιοχής, οι οποίοι του παρουσίασαν την εικόνα του κλάδου τους.

Η καλλιέργεια της ψευδαίσθησης, τόνισε στη συνέχεια, ότι επίκειται ταχύτατη ανάκαμψη, οδήγησε στην αυτοπαγίδευση της κυβέρνησης και οι δανειστές -εταίροι επιμένουν στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής με τη συνεχή λήψη νέων μέτρων.

Χαρακτηριστικό ζήτημα, ανέφερε ο κ. Κουβέλης, είναι η υπερφορολόγηση των ακινήτων. "Κάναμε", εξήγησε, "συγκεκριμένες προτάσεις για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Επιγραμματικά,μόνο θα πω, πως πρέπει να αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Αυτό σημαίνει, διευκρίνισε, ότι η κλιμάκωσή του, πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αντικειμενική αξία. Επιπλέον να έχει αφορολόγητο όριο για να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία".  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόρος στα ακίνητα πρέπει να εξαιρεί τους άνεργους και τα άτομα που είναι στα όρια της φτώχειας. Είναι προτάσεις κοινωνικής συναίσθησης, και πρέπει να γίνουν αποδεκτές, υποστήριξε κατηγορηματικά.

«Οχι» στην αποδοχή νέων μέτρων
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δηλώνει, κάτω από το βάρος της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης, ότι δεν θα δεχθεί τη λήψη νέων μέτρων. Όμως ο Υπουργός Οικονομικών, διευκρίνισε ο κ. Κουβέλης, δηλώνει διαφορετικά, λέγοντας πως είναι αδύνατο να υποστηρίξει επαρκώς και από θέσεις ρεαλιστικές τη φράση “όχι άλλα μέτρα”.Η κοινωνία όμως, δεν αντέχει άλλα μέτρα, η οικονομία δεν αντέχει άλλα μέτρα. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να δεχθεί κανένα νέο μέτρο, οριζόντιο ή κάθετο, άμεσο ή έμμεσο, που θα επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία και την κοινωνία, αναπαράγοντας την κρίση", τόνισε.

Στο όνομα διαρθρωτικών μέτρων, συνέχισε ο κ. Κουβέλης, δεν πρέπει να υπάρξουν “κρυφές” επιβαρύνσεις που θα μειώσουν πάλι τα εισοδήματα. Η δικαιολογία “της τελευταίας φοράς” και της “τελευταίας στιγμής”, έχει εξαντλήσει την πειστικότητά της, τόνισε χαρακτηριστικά. Για μια ουσιαστική συνολική πολιτική διαπραγμάτευση και διεκδίκηση μιας συνολικής λύσης του ελληνικού ζητήματος, έκανε λόγο ο κ. Κουβέλης, για να προσθέσει ότι η συντεταγμένη πορεία της χώρας εκτός μνημονίων είναι ο δικός μας στόχος. Μπορεί και πρέπει να αλλάξει το συμφωνηθέν πλαίσιο, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Η χώρα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί και α πετύχει μια νέα ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους ώστε να αντικατασταθεί το μνημόνιο με ένα σύμφωνο ανάπτυξης με οικονομική δημοκρατία, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, είπε ακόμα ο κ. Κουβέλης.

Η συγκρότηση του προοδευτικού πόλου
Ειδική αναφορά στην κεντρική του ομιλία από τα Τρίκαλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, έκανε και στην συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, λέγοντας πως υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προοπτικές ώστε αυτό το εγχείρημα να ευοδωθεί και να δώσει καρπούς. Πιο αναλυτικά, ανέφερε ότι η πρότασή μας απευθύνεται στις δυνάμεις που διαφωνούν με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, αλλά και με τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκουν να προωθήσουν μια εναλλακτική πρόταση.

Σε αυτό το προσκλητήριο, τόνισε στη συνέχεια ο κ. Κουβέλης, θέση έχουν όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του δημοκρατικού κέντρου. Ο τρίτος πόλος, υπογράμμισε κατηγορηματικά ο κ. Κουβέλης, ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει.

Μιλώντας για το συνέδριο ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, είπε πως αυτό θα γίνει σταθμός ανασύνταξης του κόμματος, λέγοντας πως μπορούμε και πρέπει να διαφυλάξουμε την αριστερή και προδευτική ταυτότητά μας.

Για τον προϋπολογισμό του 2014
Τέλος αναφερόμενος στον προϋπολογισμό, ο κ. Κουβέλης, υποστήριξε ότι ένα πολύ βασικό πρόβλημα του προϋπολογισμού του 2014 είναι η απουσία οποιουδήποτε σχεδίου για την πολιτική αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών και οικονομικών κρίσιμων θεμάτων, όπως είναι η ύφεση, η ανεργία, η φτώχεια.

Είναι ανάγκη, τόνισε, το 2014 να υπάρξει διάλογος για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει τη βάση μίας διευρυμένης αναδιαπραγμάτευσης αναφορικά με την πολιτική της επόμενης τριετίας-πενταετίας με κύριο στόχο την ενεργοποίηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την ανάσχεση της ανεργίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ