26 Φεβ 2014

Σε ευρωπαϊκή υποστήριξη υπολογίζει ο Σαμαράς ενόψει των ευρωεκλογών

Σε ευρωπαϊκή υποστήριξη υπολογίζει ο Σαμαράς ενόψει των ευρωεκλογώνΣε μία κίνηση υποστήριξης της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους ηγέτες, επενδύει άμεσα στην πορεία ο ευρωεκλογές ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που διαπιστώνει τις τελευταίες ώρες την έντονη πίεση που ασκεί η τρόικα, η οποία δημιουργεί ένα βαρύ κλίμα.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αιφνιδιάστηκαν από την στάση των εκπροσώπων των πιστωτών, που βάζουν ζητήματα για το πλεόνασμα και τις τράπεζες, καθώς είναι «ένα έργο που έχουμε δει πολλές φορές», όπως λέει χαρακτηριστικά ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.
 
Ανεξάρτητα από την ατμόσφαιρα που έχει διαμορφωθεί, στο επιτελείο του Πρωθυπουργού όπου επισημαίνεται ότι μόλις ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά θα επέλθει συμφωνία.
 
Η «κόκκινη γραμμή» όμως για την ελληνική πλευρά είναι ότι «η εργαλειοθήκη (το tool-kit) του ΟΟΣΑ δεν αποτελεί Βίβλο» και άρα δεν μπορεί να τίθεται επιπλέον ζητήματα από όσα έχουν συμφωνηθεί.
 
Η κυβέρνηση, δια των υπουργών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις και κινούνται με βάσει συγκεκριμένες εντολές και οδηγίες του Πρωθυπουργού, δεν απορρίπτουν την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά διαφωνούν με ορισμένες παράλογες απαιτήσεις των τροϊκανών.
 
Μάλιστα, κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης μιλάνε για δογματισμό της τρόικας, η οποία πρέπει να λάβει υπόψη της και το πολιτικό περιβάλλον, 12 εβδομάδες πριν από την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών της 25ης Μαϊου.
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι δεν μπορεί να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και επικρατεί προβληματισμός για την στάση των εκπροσώπων των πιστωτών που εμφανίστηκαν στην Αθήνα χωρίς την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού.
 
Επί της κίνησής τους να αμφισβητήσουν ακόμα και τον «σκληρό» πυρήνα των ελληνικών θέσεων, για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013, η ελληνική άποψη είναι ξεκάθαρη: «αυτό είναι ζήτημα που αφορά την Eurostat και τα στοιχεία είναι υπέρ μας».
 
Με δεδομένο ότι την ελληνική κυβέρνηση την χωρίζουν αρκετά με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί στην πολιτική συνδρομή των ευρωπαίων προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης. 
 
Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, καθώς η κυβέρνηση θέλει να επέλθει συμφωνία έως τις 10 Μαρτίου και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και προσωπικά ο ίδιος ο κ. Σαμαράς που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να έχει σύντομες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με κεντρικά στελέχη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, ενδεχομένως και με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο.
 
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο συζητούν τα εξής σημεία από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα: α) επί των δημοσιονομικών είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα για το 2014, ενώ υπάρχει η αμφισβήτηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, β) εκκρεμεί η νομοθετική ρύθμιση για την πώληση  της Εurobank, γ) οι εκπρόσωποι των πιστωτών ανοίγουν και άλλα μέτωπα όπως το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων, της ΔΕΗ, ζητήματα που αφορούν την βιομηχανία, δ) πιέζουν για το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και ε) υπάρχει η διαφωνία με την κυβερνητική πρόταση να διανεμηθεί τμήμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και στ) υπάρχει η εκκρεμότητα της προώθησης του δεύτερου κύκλου τη διαθεσιμότητας που αφορά 12.500 άτομα που συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο.
 
Την ίδια στιγμή παρατηρείται απροθυμία αρκετών υπουργών να δώσουν…«χείρα βοηθείας» στα εμπλεκόμενα με την διαπραγμάτευση υπουργεία, ενώ σκληρή στάση στο θέμα της ρύθμισης για το φρέσκο γάλα τηρεί ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξ. Χαρακόπουλος
 
Πηγη: Tovima.gr