27 Φεβ 2014

Ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης

Ικανοποίηση στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλούν τα ευρήματα από τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Αντώνης Σαμαράς χαρακτήρισε ως αφετηρία καλών ειδήσεων για το μέλλον τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε δυτική Ελλάδα και Ιόνιο.

«Έσοδα 150 δισ. σε βάθος 25-30 ετών»
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες το υπουργείου ΠΕΚΑ, όπου και ενημερώθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Μανιάτη, τον Αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη και τον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου για την εξέλιξη και τα αποτελέσματα των ερευνών που συνεχίζουν να διεξάγονται σε αρκετά σημεία του ελλαδικού χώρου για την ύπαρξη υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ, τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα στον Πατραϊκό Κόλπο ανέρχονται σε 200 εκατ. βαρέλια, στα Ιωάννινα 50-80 εκατ. βαρέλια και στο Κατάκολο, 3 εκατ. βαρέλια.

Τα αναμενόμενα συνολικά έσοδα του Δημοσίου μόνο από τις δύο πρώτες περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και για το στάδιο επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων σε Ιόνιο και νότια Κρήτη που πραγματοποίησε η PGS.

Εφόσον επιβεβαιωθεί η ύπαρξη κοιτασμάτων, η ποσότητα και η ποιότητά τους η Ελλάδα θα προχωρήσει σε πρόσκληση εταιριών για την εκμετάλλευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο, ωστόσο σε βάθος 20 με 30 ετών μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα προσοδοφόρα για την Ελλάδα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, εφόσον επιβεβαιωθούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια, μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του κράτους μέχρι και 150 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από την παραχώρηση των δικαιωμάτων άντλησης και τη φορολογία των κοιτασμάτων.

Σε Ταμείο Γενεών τα έσοδα
Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός τα έσοδα θα κατευθυνθούν για τη στήριξη του ασφαλιστικού μέσω του Ταμείου Γενεών καθώς επίσης και για τη δημιουργία υποδομών, τη χρηματοδότηση της έρευνας και την ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων καθώς και για άλλους τομείς της οικονομίας, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη
Εκτός όμως από την αμιγώς οικονομική διάσταση, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε ελληνικό έδαφος θα καταστήσει τη χώρα μας και σημαντικό ενεργειακό κόμβο, που θα μπορεί να καλύψει χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες τις αυξανόμενες ανάγκες των χωρών της Ευρώπης σε ενέργεια.

Ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψη στο ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε και τους άξονες πάνω στους οποίους θα χαραχθεί η νέα εθνική ενεργειακή στρατηγική:

- Η έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα γίνει με διαφάνεια, σεβασμό στο περιβάλλον και με τη μέγιστη δυνατή ελληνοποίηση του τεχνικού εργατικού δυναμικού.

- Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα κατευθυνθούν στο ασφαλιστικό σύστημα, κατά το πρότυπο της Νορβηγίας, αλλά και στη δημιουργία υποδομών.

- Συνέργειες με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, με στόχο ο ορυκτός πλούτος να γίνει εφαλτήριο για συνολική αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ανάσα για τα νοικοκυριά η μείωση της τιμής
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος και για την θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την Gazprom που έφερε μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία είπε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή είδηση που θα φέρει μείωση της τιμής κατά 15% φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και θα βοηθήσει στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους τόσο για την παραγωγή και τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές. Μέχρι σήμερα τα νοικοκυριά είχαν την υψηλότερη τιμή στην περιοχή μας και στην Ευρώπη, πλέον θα έχουμε τη χαμηλότερη τιμή στην περιοχή μας και κοντά στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα θα είναι ορατά από τους λογαριασμούς του Απριλίου, όταν οι καταναλωτές θα δουν τις πρώτες μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα, θα συμψηφιστούν σε δόσεις και οι επιστροφές, καθώς η νέα μειωμένη τιμή ισχύει αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2013.

Η συμφωνία με τους Ρώσους προβλέπει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15% και σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος το ποσοστό της μείωσης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κυμανθεί περί το 10% με 12%.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις:

- Για διαμέρισμα 100 τ.μ. σε πολυκατοικία 8 διαμερισμάτων με κατανάλωση 850 κυβικά μέτρα ετησίως, το ενδεικτκικό κόστος για θέρμανση από 685 ευρώ που είναι σήμερα, θα πέσει σε περίπου 615 ευρώ με τη μείωση.

- Σε αρτοποιείο με κατανάλωση 10.000 κυβικά μέτρα ετησίως που έχει ενδεικτικό ετήσιο κόστος κατανάλωσης 7.700 ευρώ, το κόστος με την εξοικονόμηση θα πέσει στις 7.000 ευρώ.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η μείωση στο κόστος του φυσικού αερίου αναμένεται να επηρεάσει προς τα κάτω και τιμές προϊόντων.