18 Μαρ 2014

Η κυβέρνηση «φοβάται» την Βουλή

Οι ανησυχίες της κυβέρνησης για τη συμπεριφορά των βουλευτών είναι μεγάλες, παρά τη δυνατότητα που παρέχει στην πλειοψηφία η προφυλάκιση (έως τώρα) έξι βουλευτών της Χρυσής Αυγής, γεγονός που επιτρέπει την υπερψήφιση νομοσχεδίων ακόμα και με 146 θετικές ψήφους!

Υπενθυμίζεται ότι οι ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αριθμούν αυτή τη στιγμή 153 βουλευτές, ενώ στην πλειοψηφία προστέθηκαν και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Χρήστος Αηδόνης, συνεπώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ανέρχεται σε 155 βουλευτές.

Με δεδομένη την προφυλάκιση των έξι βουλευτών της Χ.Α  που δεν διαθέτουν δικαίωμα ψήφου, από τη στιγμή που δεν αμφισβητείται η δεδηλωμένη, δύναται να υπερψηφιστούν ακόμα και από 145 βουλευτές, ίσως και με λιγότερους εάν οι διαφωνούντες βουλευτές της πλειοψηφίας δεν καταψηφίσουν!

Βεβαίως, πολιτικά το φαινόμενο αυτό που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική τουλάχιστον ιστορία της χώρας δεν μπορεί να συνεχιστεί, αλλά στην παρούσα στιγμή ισχύει απολύτως.

Η απόφαση κάποιων βουλευτών της πλειοψηφίας, επίσης, να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι ή περιφερειάρχες, μεγεθύνει το πρόβλημα, καθώς δεν τους ευνοεί έναντι των αντιπάλων τους την προεκλογική περίοδο να υπερψηφίζουν νομοσχέδια που έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος. Ιδίως εάν πρόκειται και για «εσωκομματικό» εμφύλιο, όπως συμβαίνει στο Δήμο Αθηναίων με τους Νικήτα Κακλαμάνη και Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε την ακριβή συμφωνία με την τρόικα, ούτε βεβαίως το «ψιλά γράμματα» που θα ανακαλυφθούν σ’ αυτή τις επόμενες μέρες, ώστε να υπάρξει πλήρης χαρτογράφηση των…υπόπτων!

Εν τούτοις, όπως σημείωνε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Λώρας Ιωάννου στη Realnews την περασμένη Κυριακή, βουλευτές της πλειοψηφίας δεν αντιδρούν μόνο για την «εργαλειοθήκη»  του ΟΟΣΑ, όπως π.χ. για τα γάλατα, αλλά και για θέματα όπως η «μικρή ΔΕΗ» , τα φωτοβολταϊκά κ.α., που έχουν άμεσες σημαντικές επιπτώσεις στους ψηφοφόρους των τοπικών κοινωνιών, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να είναι μεγάλες. Ο δε Γιώργος Παπανδρέου προειδοποιεί πώς δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία για τις τράπεζες, εάν δεν συμφωνεί μαζί της.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή σε ένα νομοσχέδιο, αλλά όχι σε ένα άρθρο, ώστε να δώσει τη δυνατότητα διαφοροποίησης των βουλευτών σε επιμέρους θέματα, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η συμφωνία και να μην υπάρξουν διαγραφές, λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου.

Το θέμα της ψήφισης από τη Βουλή των συμφωνιών με την τρόικα, αναμένεται να απασχολήσει ιδιαίτερα από σήμερα την κυβέρνηση και τα επιτελεία των ΚΟ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.