12 Μαΐ 2014

Γιώργος Μαυραγάνης: Πλησιάζει η ώρα για φορολογικές ελαφρύνσεις

Γιώργος Μαυραγάνης: Πλησιάζει η ώρα για φορολογικές ελαφρύνσειςΤη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις στο 15%, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης , τη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων, την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και τη μείωση από το 2015 στη φορολογία των αυτοκινήτων προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υφυπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Μαυραγάνης.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετάει σχέδιο νέας ρύθμισης αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών μετά τη διαπίστωση ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους τα χρέη των πολιτών αυξήθηκαν κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Μαυραγάνης περιγράφει τα επτά βήματα που πρόκειται να ακολουθήσει το υπουργείο για τη μείωση της φορολογίας. Βασική προϋπόθεση για όλα αυτά είναι η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης, ώστε η αύξηση των εσόδων να προκύψει από το θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι σταδιακά θα μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Ποιοι θα μειωθούν και πότε;
«Θέλω με τη σειρά μου να δηλώσω, όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει τονίσει και ο Πρωθυπουργός, ότι αμέσως μόλις αποκατασταθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας θα αρχίσει η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων. Αυτό σημαίνει ότι επιτυγχάνοντας τους δημοσιονομικούς στόχους μπορούμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Η συστηματική και σταδιακή μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει την ανάπτυξη. Πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του φόρου εισοδήματος σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα με απώτατο στόχο το 15%, καθώς και η ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων με παρεμβάσεις στους συντελεστές με βάση τις δυνατότητες της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό και αφού αξιολογήσουμε τα δεδομένα που θα έχουμε το καλοκαίρι, θα εξετάσουμε και τη δυνατότητα κατάργησης από τον Σεπτέμβριο της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Εμείς αυτά που λέμε στον ελληνικό λαό σταδιακά τα εφαρμόζουμε.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει ήδη προωθηθεί μια σειρά από στοχευμένες μειώσεις φόρων, όπως η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για μισθωτούς και συνταξιούχους με ατομικό ετήσιο εισόδημα μέχρι 23.000 ευρώ περίπου, η μείωση του φόρου στα μερίσματα από 25% σε 10%, η κατά 15% μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων με την αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ με το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και βεβαίως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13%.

Ακουσα, για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες διακηρύξεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε 0,9 ευρώ από 1,3 ευρώ ανά λίτρο, όσο δηλαδή ήταν η τιμή που δώσαμε φέτος με το αυξημένο επίδομα σε όσους το είχαν ανάγκη».

Από το Μεσοπρόθεσμο προκύπτει ότι τα έσοδα από έμμεσους φόρους θα αυξηθούν την τετραετία 2015-2018 κατά περίπου 3,2 δισ. ευρώ. Πώς θα προκύψει αυτή η μεταβολή; Μήπως από νέα αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, τα τσιγάρα και τα ποτά;
«Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 δεν περιέχει νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Η κυβέρνηση είναι απολύτως ξεκάθαρη σε αυτό. Η αύξηση στα έσοδα από έμμεσους φόρους θα προκύψει από την ανάπτυξη που θα καταγράψει η εγχώρια οικονομία, η οποία για την επόμενη τετραετία υπολογίζεται σε 3,3% κατά μέσο όρο τον χρόνο, καθώς και από την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης. Επίσης, θα προκύψει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για την οποία έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και πλέον η νομοθεσία μας έχει θωρακιστεί προς τον σκοπό αυτόν».  

Λίστα Λαγκάρντ ακούμε, αλλά δεν φαίνονται μέχρι στιγμής αξιόλογα εισπρακτικά αποτελέσματα. Πώς σκοπεύετε να επιταχύνετε τις διαδικασίες και να εισπράξετε άμεσα τους φόρους; Ετοιμάζετε κάποια ειδική ρύθμιση όπου θα μπορέσουν να προστρέξουν μαζικά οι ελεγχόμενοι για να κερδίσει το Δημόσιο χρόνο και χρήμα;
«Βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ελέγχου για τα εμβάσματα της τριετίας 2009-2011, καθώς και των υπόλοιπων λιστών που έχουν περιέλθει στα χέρια των ελεγκτικών Αρχών της χώρας βάσει διεθνών συνεργασιών. Ηδη το ΣΔΟΕ, στο πλαίσιο σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, συνεχίζει τον εξονυχιστικό έλεγχο υποθέσεων της λίστας Λαγκάρντ, ολοκληρώνει ελεγκτικές επαληθεύσεις και ακολούθως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιλαμβάνεται και εκδίδει τις σχετικές πράξεις καταλογισμού φόρων και προστίμων. Ταυτοποιήθηκαν και ελέγχονται ήδη περισσότερα από 2.000 φυσικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ».


Απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ

Σκοπεύετε να απαλλάξετε από τον ΦΠΑ τις μικρές επιχειρήσεις. Ποιες θα εξαιρούνται;  
Σε ό,τι αφορά το καθεστώς είσπραξης του ΦΠΑ, πράγματι, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του, εξετάζονται κάποιες αλλαγές, όπως για παράδειγμα η εξαίρεση των πολύ μικρών επιχειρήσεων από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ ή η επιτάχυνση των επιστροφών ΦΠΑ στις συνεπείς επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, δρομολογείται μια σειρά από διαδικαστικές απλουστεύσεις σε όλο το φάσμα των συναλλαγών, όπως η κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, η απλούστευση της δήλωσης, η κατάργηση ανενεργών ΑΦΜ κ.ά.


Κατάργηση των τεκμηρίων - αλλαγές για τα ΙΧ
Μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα πληρώνουν φόρο για το πραγματικό εισόδημα των 5.000 ευρώ

Τα τεκμήρια διαβίωσης επιβαρύνουν με φόρους χιλιάδες νοικοκυριά επειδή έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία που είχαν αποκτήσει πριν από αρκετά χρόνια, είτε γιατί τότε είχαν τα χρήματα είτε τα είχαν κληρονομήσει. Τι θα κάνετε; Θα τα καταργήσετε;
«Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει, σε εύλογο χρονικό διάστημα, και το ζήτημα της σταδιακής κατάργησης των τεκμηρίων. Ηδη πάντως έχουν γίνει κάποια βήματα, όπως με την πρόσφατη τροπολογία, όπου φορολογούμενοι που είχαν εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση έως 5.000 ευρώ, όπως άνεργοι, φοιτητές και καταθέτες, δεν θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Αυτό σημαίνει ότι για το πραγματικό εισόδημα των 5.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν φόρο, θα απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης σε περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από αυτά δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ και δεν θα υπολογίζεται προκαταβολή φόρου, εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες από τον νόμο προϋποθέσεις».  

Ετοιμάζετε κάποιο σχέδιο για αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων και συγκεκριμένα στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, του φόρου πολυτελείας και των τεκμηρίων;
«Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων στα ΙΧ από το 2015. Ετσι εξετάζεται ο εξορθολογισμός μιας σειράς στρεβλώσεων, ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτόν. Ηδη καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την καταβολή τελών κυκλοφορίας για όσους ιδιοκτήτες ή εμπόρους αυτοκινήτων πωλούν τα οχήματά τους στο εξωτερικό και έχουν κατατεθειμένες τις πινακίδες κυκλοφορίας, ενώ για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ως πρώτη άδεια κυκλοφορίας δεν λαμβάνεται πλέον η ημερομηνία εισαγωγής τους στην Ελλάδα, αλλά η ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας τους σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθορισμό του φόρου. Επίσης δόθηκε η δυνατότητα σε όσους αίρουν την ακινησία του οχήματός τους να πληρώνουν τέλη για το υπόλοιπο διάστημα του 2014 και όχι όλο το ποσό».


Ερχονται νέες ρυθμίσεις οφειλών

Τους τελευταίους 15 μήνες τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο πολιτών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν δραματικά. Θα βελτιώσετε τις υφιστάμενες ρυθμίσεις; Προς ποια κατεύθυνση;
«Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο απασχολούν την κυβέρνηση, η οποία αναζητά λύσεις ικανές να ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις, όπως πρωτοβουλίες σαν αυτή του ΦΠΑ που πήραμε. Αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα με βάση τις εισηγήσεις της ΓΓΔΕ για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες όπου χρειάζεται. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στις αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από 9,5 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου όταν ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση σήμερα έχουν μειωθεί στα 4,7 δισ. ευρώ και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο όσο θα υποχωρεί η ύφεση».