23 Ιουλ 2014

Επανήλθε στην κυβέρνηση ο «πονοκέφαλος» της αξιολόγησης

Επανήλθε στην κυβέρνηση ο «πονοκέφαλος» της αξιολόγησηςΠονοκέφαλο έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου το θέμα της αξιολόγησης, καθώς δεν λείπουν οι διαφοροποιήσεις κυβερνητικών στελεχών με κάποια να εμφανίζονται υπέρ της ολοκλήρωσης της διαδικασίας και κάποια άλλα να επιχειρούν να κρατήσουν αποστάσεις.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν σύντομα παρέμβαση Σαμαρά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αξιολόγησης, σύμφωνα με Τα Νέα.

Πιθανότατα, μάλιστα, να υπάρξει αύριο, Πέμπτη, νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευάγγελο Βενιζέλο με στόχο να κλείσουν οι εκκρεμότητες, όπως αναφέρει Το Έθνος.

Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτικές του δηλώσεις έβαλλε εμμέσως κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

«Η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι απολύσεις του 2013 και του 2014 είναι ανειλημμένη δέσμευση. Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα στην τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας. Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει» ανέφερε στον ΣΚΑΪ.


Το ΠΑΣΟΚ, με τη σειρά του, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υπουργού, χαρακτηρίζοντάς τον όψιμο διαπραγματευτή και ζητώντας του να «μην κουνά το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ».

«Ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος» τονίζει η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι μέχρι τέλος Ιουλίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σκέλος της αυτοαξιολόγησης από τους δημοσίους υπαλλήλους και έως το τέλος Αυγούστου να γίνει και η αξιολόγηση από τους επικεφαλής.

Πλήρη στήριξη στο σχέδιο αξιολόγησης έδωσε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, τονίζοντας ότι «η υποχρέωση της διοικήσεως είναι να εφαρμόσει το νόμο», εξαπολύοντας παράλληλα προειδοποίηση προς τους διοικητές των νοσοκομείων.

«Εάν οι διοικήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο παρακαλώ μαζί με τις παρατηρήσεις τους γιατί δεν μπορούν να εφαρμόσουν το νόμο και την παραίτησή τους» τόνισε.

Σε άλλη γραμμή, ωστόσο, φαίνεται να κινείται ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος,

«Η δέσμευση για τις 6.500 απολύσεις και η αξιολόγηση, ασφαλώς, και πρέπει να προχωρήσουν» τόνισε, μιλώντας στον ANT1. Σε προηγούμενες δηλώσεις του, ωστόσο, είχε τονίσει ότι ««πρέπει να βλέπουμε και τα πραγματικά προβλήματα. Όταν πάνω από 200 δημοτικά συμβούλια έχουν ταχθεί εναντίον της αξιολόγησης υπάρχει ένα θέμα».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως το 15% των «κακών» δημοσίων υπαλλήλων δεν θα απολυθεί. «Χαίρομαι, γιατί χθες, και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν θέλετε τα πιο αρμόδια χείλη, διαβεβαίωσε, πως δεν θα απολυθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα βαθμολογηθούν με χαμηλό βαθμό».

«Υπάρχει τίποτα πιο δημοκρατικό, για 2.000 εργαζομένους στην Τ.Α., εφόσον το επιθυμούν, και συναινέσουν οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες, να μετακινηθούν σε υπηρεσία της αρεσκείας τους;» διερωτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας, για την «εθελοντική ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα», συμπληρώνοντας, «η διαδικασία, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΥΠΕΣ πάει πολύ καλά».