
Το τελευταίο διάστημα – κυρίως από τα μέσα Ιουνίου – οι ειδικές μονάδες για τη διαχείριση των καθυστερούμενων δανείων έχουν πιάσει δουλειά.
Με τηλεφωνικές κλήσεις – διευκρινίζουμε ότι δεν πρόκειται για κλήσεις από εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία – οι αρμόδιοι υπάλληλοι των τραπεζών καλούν όλους τους δανειολήπτες που η οφειλή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση ακόμα και λίγων ημερών προκειμένου να τη ρυθμίσουν.
Και προτείνουν συγκεκριμένες λύσεις, όπως «πάγωμα» της δόσης για διάστημα 6 ή 12 μηνών, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής και μείωσης του επιτοκίου.
Ειδικά για τις πιστωτικές κάρτες, προτείνουν τη μετατροπή τους σε καταναλωτικό δάνειο, ώστε ο δανειολήπτης να επωφεληθεί από γενναίο «κούρεμα» στο ύψος του επιτοκίου. Σήμερα το μέσο επιτόκιο των πιστωτικών καρτών διαμορφώνεται στο 18%, ενώ των καταναλωτικών δανείων στο 10% με 11%. Αν μάλιστα υπάρχουν και άλλες οφειλές – είτε από πιστωτικές κάρτες είτε από καταναλωτικό δάνειο στην ίδια τράπεζα- τότε προτείνεται η λύση της αναχρηματοδότησης με προσημείωση ακινήτου και στην περίπτωση αυτή το επιτόκιο μειώνεται στο 5%.
Ωστόσο, ο μεγάλος προβληματισμός των διοικήσεων των τραπεζών έχει να κάνει με τα υψηλά ποσοστά καθυστερήσεων που εμφανίζουν τα στεγαστικά δάνεια, καθώς προσεγγίζουν το 30%. Πρόκειται για δάνεια που ενώ έχουν ρυθμιστεί τουλάχιστον μία φορά, «σκάνε» εκ νέου.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ