Ένα πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει η Αθήνα και σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος» η συγκεκριμένη απόφαση είναι προ των πυλών. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και θετική για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η χώρα μας για πρώτη φορά, μετά τη διεύρυνση θα έχει εξασφαλίσει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο.
Αυτή τη στιγμή η χώρα μας, όπως και άλλες 11 χώρες, διεκδικούν τα χαρτοφυλάκια των Εσωτερικών Υποθέσεων με αρμοδιότητα τη μετανάστευση, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Ενέργειας, με την Αθήνα να επικεντρώνει την προσοχή και την προσπάθειά της στο πρώτο. Και αυτό διότι είναι ένα καθαρά πολιτικό πόστο που άπτεται και της εθνικής ασφάλειας, ενώ αφορά άμεσα και την Ε.Ε.
Στη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον εκλεγμένο επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, έγινε συζήτηση για το χαρτοφυλάκιο που θα πάρει ο προτεινόμενος από την Αθήνα, υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Οριστική απόφαση δεν υπήρξε, ενώ η ελληνική πλευρά, τόσο στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο γεύμα το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο, παρόντος και του κ. Αβραμόπουλου, καθώς ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και υπάρχει δρόμος ακόμα έως την τελική επιλογή.
Ιδιαίτερη σημασία έχει για το Μέγαρο Μαξίμου οι δημόσιες αναφορές του κ. Γιούνκερ, ότι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν τη συνθέτουν οι κυβερνήσεις, αλλά ο ίδιος.
«Εγώ τη συνθέτω και δεν επηρεάζομαι από τις παρεμβάσεις των μεν και των δε. Εγώ θα αποφασίσω, βεβαίως, με συνεργασία, με πνεύμα αδελφικότητας για την περίπτωση της Ελλάδας, με λογική, με επικοινωνία με τους Πρωθυπουργούς των αντίστοιχων κυβερνήσεων» τόνισε ο κ. Γιούνκερ και διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά ότι δεν θα απογοητευθεί.
Ειδικά στο γεύμα, όπως τονίζει στο «Βήμα» κεντρικός κυβερνητικός παράγοντας, «γονιμοποιήθηκε ο πολιτικός διάλογος» και δόθηκε σαφώς το στίγμα της ελληνικής πλευράς. Βέβαια εκτενής συζήτηση σε βάθος και με λεπτομέρειες δεν έγινε για λόγους τακτικής, αλλά έγιναν αναφορές και γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αναλύσεις.
Κυρίως η συζήτηση ήταν γενική και ο κ. Αβραμόπουλος είχε την ευκαιρία να βρεθεί τετ α τετ με τον κ. Γιούνκερ που θα έχει ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος της ελληνικής πολιτικής σκηνής στο Κολέγιο των Επιτρόπων και θα έχουν απευθείας συνεργασία.
Η στόχευση της Αθήνας είναι κυρίως το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών Υποθέσεων που ασχολείται και με το θέμα της μετανάστευσης, αν και τα υπόλοιπα τρία που προαναφέρθηκαν είναι χαμηλού βεληνεκούς.
Το βασικό για την ελληνική κυβέρνηση, εάν τελικά ο κ. Αβραμόπουλος αναλάβει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, θα είναι να αλλάξει, όπως το έπραξε και παλαιότερα εν μέσω κρίσης, να διορθώσει τη λαβωμένη εικόνα της χώρας, αλλά και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της λαθρομετανάστευσης που είναι «ωρολογιακή βόμβα» στα θεμέλια όχι μόνο των χωρών του νότου αλλά και των βόρειων κρατών.
Εξάλλου η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε στήριξη, όπως λέγεται από τη σημερινή επίτροπο Σεσίλια Μάαλστρομ, εν αντιθέσει με τον Ιταλό Φράνκο Φρατίνι, που την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, ως νότιος στήριζε και καταλάβαινε απόλυτα την Αθήνα.
Η κυρία Μάαλστρομ, στηριζόμενη κυρίως σε θέσεις και απόψεις ΜΚΟ, αδιαφόρησε τα τελευταία χρόνια για τα θέματα της ασφάλειας και έβαλε πολλά εμπόδια στην προσπάθεια της χώρας μας να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά το κύμα λαθρομετανάστευσης εγείροντας διάφορα θέματα κατά καιρούς, όπως π.χ. με τα κέντρα κράτησης, κ.α.
Πηγή:Tovima.gr