29 Σεπ 2014

Οι επίτροποι του Γιούνκερ περνούν από την εξέταση της Ευρωβουλής

Οι επίτροποι του Γιούνκερ περνούν από την εξέταση της ΕυρωβουλήςΤις εξετάσεις τους ενώπιον της νέας Ευρωβουλής δίνουν οι υποψήφιοι για τα χαρτοφυλάκια της νέας Κομισιόν του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με στόχο το νέο σχήμα να αναλάβει καθήκοντα -αν πάρει τη «δεδηλωμένη» του Σώματος- στις αρχές του Νοεμβρίου.

Μπλόκο του Ευρωκοινοβουλίου ακόμη και σε έναν υποψήφιο μπορεί να φέρει ντόμινο ανακατατάξεων (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν) ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ακρόαση κεντρικών προσώπων της νέας Κομισιόν αλλά κυρίως πώς θα διαμορφωθεί ο τελικός συσχετισμός δυνάμεων με τους «υπερ-επιτρόπους».

Ο Γιούνκερ αξιοποίησε την πολύχρονη εμπειρία του με τους διαδρόμους των Βρυξελλών καταλήγοντας σε ένα σχήμα με πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων και χωρών, απαραίτητη για κάθε σημαντικό βήμα στους «28».

Ένα κεντρικό ζήτημα όμως για την επόμενη Κομισιόν μένει ανοικτό: Οι αρμοδιότητες των υπερ-επιτρόπων και ο ρόλος τους έναντι των υπόλοιπων επιτρόπων με τα παραδοσιακά χαρτοφυλάκια. Στις ακροάσεις στην Ευρωβουλή ίσως διαφανεί κάποια ένδειξη για το πώς θα διαμορφωθεί αυτή η δυναμική, αλλά αυτό θα καθοριστεί εκ των πραγμάτων όταν η Κομισιόν πιάσει δουλειά.


Επιδίωξη του Γιούνκερ ήταν να παρουσιάσει την «πιο πολιτική Κομισιόν» που έχουν δει οι Βρυξέλλες από την εμβάθυνση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Αυτό δεν περιορίζεται μόνο στην στελέχωσή της με πολιτικούς που έχουν θητεύσει στα υψηλότερα χαρτοφυλάκια των χωρών τους (πέντε έχουν διατελέσει αρχηγοί κυβερνήσεων, αρκετοί άλλοι ήταν μέχρι πρόσφατα σε καίριας σημασίας υπουργεία).

Κυρίως αντανακλάται στη νέα συνταγή με την οποία ο Γιούνκερ δομεί το νέο σχήμα. Κάτω από αυτόν βρίσκονται έξι υπερ-επιτρόποι (μαζί με την ιταλίδα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ, τυπικά είναι επτά) που έχουν ως αρμοδιότητα τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ.

Το πώς θα αλληλεπιδρά το «στρώμα» των υπερ-επιτρόπων με τους επιτρόπους που έχουν ως αρμοδιότητά τους τα επιμέρους χαρτοφυλάκια είναι αυτό που θα καθορίσει την κατεύθυνση των Βρυξελλών τα επόμενα χρόνια.

Το πιο καυτό τέτοιο πεδίο θα είναι η σχέση Κάταϊνεν και Μοσκοβισί: Ο φινλανδός υποψήφιος για αντιπρόεδρος Εργασίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Ανταγωνιστικότητας έχει δώσει μέχρι στιγμής μεγαλύτερο βάρος στη δημοσιονομική εξυγίανση ενώ ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων προέρχεται από μία κυβέρνηση στο Παρίσι που μιλά για ανάγκη να δοθεί περισσότερο βάρος σε αναπτυξιακές πολιτικές. Οι ακροάσεις και των δύο θα συγκεντρώσουν τα περισσότερα βλέμματα.

Προβληματικοί υποψήφιοι όμως δεν λείπουν. Ο ισπανός Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε είναι υποψήφιος για το χαρτοφυλάκιο Περιβάλλοντος -ορισμένοι στο Στρασβούργο το θεωρούν περίεργο, δεδομένου του ότι έχει μετοχές σε δύο πετρελαϊκές εταιρείες.

Άλλη υποψηφιότητα που μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρωβουλή είναι ο βρετανός Τζόναθαν Χιλ. Στην πιο «χτυπητή» απόδειξη του πόσο στρατηγικά μοίρασε τα χαρτοφυλάκια ο Γιούνκερ, ο Βρετανός πήρε το χαρτοφυλάκιο Χρηματοπιστωτικών Αγορών και Υπηρεσιών.

Το Λονδίνο βλέπει με κακό μάτι όσα μέτρα των Βρυξέλλων θεωρεί ότι θα πλήξουν το Σίτι. Δίνοντας έτσι το χαρτοφυλάκιο στον Χιλ, διασφαλίζει την ικανοποίηση της Βρετανίας αλλά έχει επίσης προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στο Στρασβούργο (ευρωβουλευτές είπαν, όπως σημειώνει το Reuters, ότι «βάζει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα») που τον οδήγησαν στο σημείο να αφαιρέσει από τις μελλοντικές αρμοδιότητες του Χιλ το πλαίσιο που θα καθορίζει τα τραπεζικά μπόνους.

Τέλος, δύσκολο αναμένεται το ξεκίνημα στην Ευρωβουλή και για τον ούγγρο Τίμπορ Ναβράσις, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος και δεν θεωρείται ότι έχει τα λαμπρότερα διαπιστευτήρια φιλελεύθερης διακυβέρνησης.

Οι ακροάσεις ξεκινούν νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, με πρώτη την σουηδή Σεσίλια Μάλμστομ για το χαρτοφυλάκιο Εμπορίου, και προγραμματίζεται να κρατήσουν μέχρι την επόμενη Τρίτη. Ο έλληνας Δ.Αβραμόπουλος εμφανίζεται στο ΕΚ νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και ο κύπριος Χρ.Στυλιανίδης μερικές ώρες αργότερα.

Πηγή:In.gr