Εκτός διαπραγμάτευσης με την τρόικα, βγάζει η κυβέρνηση τα «καυτά» θέματα των ομαδικών απολύσεων, της επαναφοράς του λοκ άουτ (ανταπεργία), αλλά και τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα την κοινή θέση εργοδοτών και εργαζομένων.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης - δύο ημέρες πριν την συνάντησή του με την τρόικα, αύριο Πέμπτη - συμφώνησε με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, αν αποσύρει από το «τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα» τα θέματα αυτά.
Μάλιστα, η κοινή αυτή απόφαση, περιβλήθηκε με το αδιαμφισβήτητο κύρος του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), αφού η συνάντηση των τριών (κυβέρνηση - ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων) έγινε την Τρίτη στη Γενεύη, υπό την σκέπη του διεθνούς Οργανισμού.
Αντιθέτως στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συζητηθούν αλλαγές στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών, όπως και στον υφιστάμενο τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, δηλαδή να τροποποιηθούν ορισμένα - επιμέρους - σημεία του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982.
Όλα αυτά θα τεθούν σε νέα τριμερή συνάντηση, με την ταυτόχρονη παρουσία του ILO, αυτή τη φορά στην Αθήνα εντός του μηνός Οκτωβρίου.
Βεβαίως η ισχύς αυτής της συμφωνίας τίθεται υπό την κρίση της τρόικας, η οποία ζητά ευρύτερες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που θα περιλαμβάνει και τον τρόπο κήρυξης των απεργιών, όπως και την άρση της απαγόρευσης του λοκ άουτ. Ταυτοχρόνως επιμένει στην πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Πάντως κατά την αυριανή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα ο κ. Βρούτσης αναμένεται να ενημερώσει τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας για τα εξής:
1. Για το θέμα των ομαδικών απολύσεων οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν πως πρέπει να περαιτέρω χρόνος στο νέο καθεστώς, το οποίο υιοθετήθηκε πρόσφατα και το οποίο μεταθέτει την ευθύνη έγκρισης των ομαδικών απολύσεων στην αρμοδιότητα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και στον γενικό γραμματέα Απασχόλησης. Την κοινή αυτή θέση φαίνεται να στηρίζει αυτή και η μελέτη του διεθνούς Οργανισμού.
2. Για το λοκ άουτ, όλες οι πλευρές συμφωνούν πως δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος απαγόρευσης.
3. Κατά της αλλαγής του τρόπου προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων τάχθηκαν οι κοινωνικοί εταίροι και τελικώς συμφώνησε και η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει οποιαδήποτε ρήξη με τη ΓΣΕΕ (η οποία διαφωνούσε με την αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου), ώστε ο υπουργός Εργασίας να προσέλθει στην αυριανή συνάντηση με τους δανειστές έχοντας, ως επιχείρημα τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα:
«Το νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα»: Από τη συγκριτική μελέτη του ILO και τη σχετική αξιολόγηση των νέων διαδικασιών συμπεραίνεται ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο σε αυτόν τον τομέα ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα. Η πλευρά των εργοδοτών έδωσε έμφαση στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιχειρήσεων στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή/και συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενώ η πλευρά των εργαζομένων υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων πληροφόρησης και διαβούλευσης.
Οι κοινωνικοί εταίροι επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην τριμερή διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) όπως αυτή τροποποιήθηκε πρόσφατα. Πρότειναν στην κυβέρνηση μέτρα θεσμικής ενδυνάμωσης του ΑΣΕ και συμφώνησαν ότι το ILO μπορεί να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της λειτουργίας του για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (έναν χρόνο).
«Ανταπεργία»: Όλα τα μέρη συμφώνησαν ότι δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας. Στη βάση της συγκριτικής μελέτης που παρουσιάστηκε, από τεχνικής άποψης διαπιστώθηκε ότι οι εργοδότες που ενεργούν με καλή πίστη, έχουν στην διάθεσή τους επαρκή νομοθετημένα μέσα, τα οποία διασφαλίζουν την προστασία τους, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του αστικού κώδικα, δικαστικός έλεγχος, κλπ.)
«Συνδικαλιστική δράση»: η συγκριτική μελέτη που παρουσιάστηκε, κατέδειξε ότι η εθνική νομοθεσία που προστατεύει τα συνδικάτα ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ. Η πλευρά των εργαζομένων τόνισε τον ιστορικό και εμβληματικό χαρακτήρα του Ν. 1264/1982, ο οποίος συνιστά σε ευρωπαϊκό επίπεδο ορόσημο θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων.
Οι εργοδότες έθεσαν ότι από τη θέσπιση του Ν. 1264/1982, έχουν υπάρξει τομείς που χρήζουν βελτίωσης, καθώς και πρακτικές στρέβλωσης του νόμου.
Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι για τη λειτουργία των συνδικάτων είναι κεφαλαιώδους σημασίας να υπάρχει σταθερή και απρόσκοπτη απόδοση των εργατικών εισφορών.
Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν περαιτέρω να ξεκινήσουν συνομιλίες προκειμένου να εντοπίσουν ενδεχόμενα σημεία συζήτησεις, με τη στήριξη του ILO.
Πηγη:Tovima.gr