22 Οκτ 2014

Συναγερμός στο Μαξίμου για τρόικα και Βενιζέλο

«Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο, όχι μόνο βγαίνουμε αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στη μετά μνημόνιο εποχή». Με αυτή την αποστροφή -συνέχεια των όσων είπε στη Βουλή - ο Πρωθυπουργός περιέγραψε εμμέσως αλλά με απόλυτη σαφήνεια τις συζητήσεις της Αθήνας με τους πιστωτές για την προληπτική γραμμή στήριξης που θα λάβει η Ελλάδα όταν αποφασίσει να εγκαταλείψει συνολικά το μνημόνιο.

Η φράση του κ. Σαμαρά στο 13ο συνέδριο του ΣΕΤΕ βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνησή του να «μαζέψει» το κακό κλίμα που προκάλεσαν οι αντικρουόμενες διαρροές από την Αθήνα για το σχέδιο απεμπλοκής από το μνημόνιο - σε συνδιασμό με τα μηνύματα που λαμβάνουν οι εταίροι και πιστωτές για τις δημοσκοπικές πρωτιές του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχέδιά του για την επόμενη μέρα. Αυτό που η έγκυρη γερμανική Handelsblatt ανέφερε ως «ανησυχία των αγορών...».

Στέλνοντας μήνυμα εντός και εκτός συνόρων ο κ. Σαμαράς «δήλωσε» πίστη στις μεταρρυθμίσεις και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να θέσει σε κίνδυνο την πορεία που έχει διανύσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα. Μεταρρυθμίσεις για τις οποίες ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί - μέσω των υπουργών του - στην τρόικα ότι θα τις προχωρήσει ανεξάρτητα εάν η χώρα έχει ή δεν έχει μνημόνιο προκειμένου συν των άλλων να αποφύγει να ανοίξει απαγορευμένα για την κυβέρνηση μέτωπα - όπως για παράδειγμα το ασφαλιστικό.

Περιμένοντας την τρόικα και την «ετυμηγορία» της αξιολόγησης ο κ. Σαμαράς καλείται να πορευτεί μεταξύ αγορών και... ΠΑΣΟΚ. Και μπορεί με το επικοινωνιακό μπαράζ των συνεργατών του από το Μαξίμου να «μαζεύτηκε» το κακό κλίμα της προηγούμενης εβδομάδας ωστόσο παραμένουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο η πολυπόθητη πολιτική σταθερότητα μπορεί να διασφαλιστεί από τις δύσκολες σχέσεις της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ.

Η ανοιχτή αντιπαράθεση της Χαριλάου Τρικούπη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής και μεγάλης εικόνας που αφορά στο δημόσιο, στις απολύσεις και στην αξιολόγηση του προσωπικού του. Τα περιθώρια για το Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι πολλά. Και ο κ. Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μαξίμου (18:00) θα προσπαθήσει να κλείσει χωρίς παρατράγουδα ένα ακόμη ανοιχτό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεχίζει να ψάχνει ψήφους σε μια παλιά και γνωστή του δεξαμενή ψηφοφόρων.

Το κλίμα στις σχέσεις γαλάζιων και πράσινων δεν είναι καλό. Στελέχη της ΝΔ που έχουν παρακολουθήσει από κοντά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εκτιμούν ότι η παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις συζητήσεις που έγιναν με την τρόικα στο Παρίσι έχει δημιουργήσει ήδη ένα «αρνητικό προηγούμενο» που μπορεί να φέρει εμπόδια στις συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι ψυχραιμότεροι πιστεύουν πως οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θα κλείσουν και αυτό το ζήτημα - όπως έχουν πράξει με δεκάδες άλλα - χωρίς να υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις αν και τα σημάδια από τα δυο στρατόπεδα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη ασυνεννοησία και σε κεντρικό επίπεδο.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι χθες το απόγευμα η Χαριλάου Τρικούπη «έδινε» τη συνάντηση του Μαξίμου το απόγευμα ως απολύτως κλειδωμένη την ώρα που στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά δήλωναν άγνοια αλλά στη συνέχεια έσπευδαν να την υποβαθμίσουν λέγοντας πως σε αυτήν θα πάρουν μέρος όχι μόνο ο κ. Βενιζέλος αλλά και ο Γκίκας Χαρδούβελης όπως και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Πηγη:Real.gr