13 Νοε 2014

Χωρίς τεκμηρίωση το «μπλόκο» της τρόικας στις 100 δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ


Η απλή εκτίμηση της τρόικας ότι η υπαγωγή των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών ΕΝΦΙΑ στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις θα μειώσει την εισπραξιμότητα του φόρου στο 30% στο διάστημα Νοεμβρίου 2014 –Φεβρουαρίου 2015 οδήγησε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει και να εξαιρέσει τις μη υπερήμερες δόσεις του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων από την ευνοϊκή ρύθμιση.
Τα προσωρινά αποτελέσματα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 10μηνο 2014 που θα δημοσιοποιήσει σήμερα, Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να καταδείξουν πως οι εισπράξεις από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κινούνται παραπάνω από ικανοποιητικά, καθώς στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου έχει ήδη εισπραχθεί  το 43% του φόρου, ήτοι 1,17 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, παρά την ομαλή καταβολή του φόρου από μέρους των φορολογουμένων ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ θεώρησαν πως η δυνατότητα που παρασχέθηκε στους φορολογουμένους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα ανέτρεπε την όλη εικόνα, καθώς θα έδινε κίνητρο στους φορολογουμένους να μεταθέσουν τις πληρωμές σε βάθος χρόνους.
Οι εκτιμήσεις μάλιστα της τρόικας ανέβαζαν το ενδεχόμενο εισπρακτικό κενό στα 1 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως θα επιδρούσε άμεσα στους στόχους του προϋπολογισμού 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.
Αν και στελέχη της φορολογικής διοίκησης αποσαφήνιζαν το τελευταίο διήμερο πως ο υπολογισμός αυτός είναι λανθασμένος και σε κάθε περίπτωση στερείται τεκμηρίωσης , το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να προσχωρήσει στις θέσεις της τρόικας προκειμένου να «κατευνάσει» τους δανειστές και να επιτύχει την ταχύτερη επιστροφή τους στην Αθήνα (κάτι που μέλλει να αποδειχθεί).
Καθώς στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου έχουν εισπραχθεί 1,170 δισ. ευρώ από τα 2,65 δισ. ευρώ του ετήσιου στόχου του ΕΝΦΙΑ, στο διάστημα Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου απομένουν προς είσπραξη 1,48 δισ. ευρώ ή 370 εκατ. ευρώ ανά μήνα.
Η πρόβλεψη της τρόικας για κενό στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ ύψους 1 δισ. ευρώ λόγω υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων, σημαίνει πως ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εκτίμησαν ότι η κυβέρνηση θα εισέπραττε έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015 μόλις το 30% των βεβαιωμένων εσόδων από τον φόρο ακινήτων, κάτι που στελέχη της φορολογικής διοίκησης χαρακτηρίζουν ως «κινδυνολογία».

Στελέχη της συγκυβέρνησης -που λαμβάνουν αποστάσεις από την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου- αναφερόμενοι στο θέμα, επικαλέστηκαν τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, για την διαφωνία που είχε με τον επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν για το θέμα των τραπεζών τον Μάρτιο του 2014.
«Ο Προβόπουλος δεν άκουσε την τρόικα και δεν υπαναχώρησε από την θέση του για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Αποδείχθηκε ότι είχε δίκαιο και το ΔΝΤ άδικο. Αν και το ίδιο συμβαίνει και τώρα, οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές», είπε σχολιάζοντας στο in.gr στέλεχος της συγκυβέρνησης.