15 Δεκ 2014

Δεν έχει δώσει «σήμα» εκλογών ο πρωθυπουργός

Μέχρι και στο παρά ένα της τελευταίας και κρίσιμης ψηφοφορίας θα το παλέψει ο Πρωθυπουργός για να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Σε αυτό συμφωνούν όλοι όσοι γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης και πράξης του Αντώνη Σαμαρά παρά το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν ότι η εξίσωση της βουλής δεν βγάζει τους «180» για την εκλογή του Σταύρου Δήμα.

Διαδοχικές συσκέψεις Σαμαρά

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει δώσει ακόμη κανένα «σήμα» είτε προς τη Λ. Συγγρού, είτε προς το υπουργείο Εσωτερικών για να ξεκινήσουν, ατύπως και στο παρασκήνιο οι προετοιμασίες για κάλπες παρά το γεγονός ότι στα περισσότερα υπουργεία άπαντες έχουν βάλει «νεκρά ταχύτητα», αρχίζουν τις επισκέψεις στις εκλογικές τους περιφέρειες και απλώς περιμένουν την προκήρυξη των εκλογών.

Ο ίδιος ο Σταύρος Δήμας εκτιμά ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλοί βουλευτές που δεν θέλουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν από την τελευταία ψηφοφορία ενώ στην κυβέρνηση προσδοκούν ότι η αρνητική στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκφραστεί στις δυο πρώτες ψηφοφορίες με την γνωστή τακτική της απουσίας στην ψηφοφορία - κάτι που μπορεί μέχρι την τρίτη και καθοριστική να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Τρία «ναι» από τον Σπύρο Λυκούδη
Την επομένη της πρώτης ψηφοφορίας ο κ. Σαμαράς θα ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής όπου προσδοκά να πάρει σαφές μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα το οποίο μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί σε κάποιες θετικές ψήφους από βουλευτές που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Το μήνυμα αυτό κομίζει στην Αθήνα και ο Πιερ Μοσκοβισί που θα συναντηθεί το απόγευμα με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η δυσκολία του εγχειρήματος ωστόσο αναγνωρίζεται από τους εμπειρότερους στα κοινοβουλευτικά - οι οποίοι βλέπουν ότι οι ζυμώσεις που κάνει ο κ. Τσίπρας δεν αφορούν μόνο την εκλογή Προέδρου και τις κάλπες αλλά και την επόμενη μέρα των συμμαχιών για τη συγκρότηση κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός μέσω της Realnews έστειλε το δικό του μήνυμα προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες κοιτώντας τους βουλευτές και όχι τις ηγεσίες των δυο κομμάτων που για πολλούς στη ΝΔ, έχουν ήδη κάνει τις δικές τους συμφωνίες για την επόμενη μέρα των εκλογών με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εμπειρότεροι επί των κοινοβουλευτικών βλέπουν ότι οι οιωνοί για την κυβέρνηση κάθε άλλο παρά θετικοί είναι: Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ελάχιστο χρόνο μπροστά του για να χειριστεί ο ίδιος την αριθμητική της βουλής έχοντας μπροστά του δυο κόμματα (ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) όπου το μεν πρώτο σε όλες τις μετρήσεις δείχνει ότι θα παλέψει πολύ για να μπει στη βουλή και το μεν δεύτερο να έχει «εξαφανιστεί» από όλες τις δημοσκοπήσεις και να προσπαθεί να πιάσει θέση για την επόμενη μέρα στο κατώφλι της Κουμουνδούρου.

Το κλίμα αυτό μεταφέρεται καθημερινά και στο διεθνή τύπο ο οποίος τα τελευταία 24ωρα δείχνει να ασχολείται περισσότερο με τους χειρισμούς του κ. Σαμαρά παρά με τα όσα λέει ότι θα πράξει ο Αλέξης Τσίπρας για να... χορέψουν οι αγορές στους ρυθμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
real.gr