12 Δεκ 2014

Έτοιμος και για τον Φεβρουάριο ο Γιώργος

Άνω-κάτω γίνεται το ΠΑΣΟΚ αλλά και το πολιτικό σύστημα από την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να προτείνει ουσιαστικά κυβέρνηση εθνικής ενότητας-με άλλον μάλιστα πρωθυπουργό-καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει σε ίδρυση νέου κόμματος.


Ο πρώην πρωθυπουργός, τις κινήσεις του οποίου είχε αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων το Real.gr, θα αναπτύξει την πλατφόρμα του στην Κοζάνη, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Παπανδρέου, την προσεχή Πέμπτη, μια ημέρα μετά τη διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στα παρασκήνιο, μάλιστα, εντείνονται οι ζυμώσεις ώστε το νέο κόμμα –αν τελικά οριστικοποιηθεί η απόφασή του για την ίδρυσή του-να είναι έτοιμο ακόμα και στην περίπτωση που διεξαχθούν πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο.

Συν-πλην ένας βουλευτής

Άγνωστο είναι ακόμα ποιοι βουλευτές, πόσα πρώην μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας και πόσα σημερινά (ή αδρανοποιημένα) στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα τον ακολουθήσουν στο εγχείρημά του. Η εκτίμηση στο επιτελείο του είναι ότι τελικά θα τον ακολουθήσουν όλοι οι «παπανδρεϊκοί» σημερινοί βουλευτές, πλην ίσως ενός, αλλά και ένας επιπλέον που δεν έχει εκφραστεί δημοσίως ακόμα. Υπάρχει μάλιστα η αισιοδοξία πως με τον πρώην πρωθυπουργό θα στοιχηθούν σειρά στελεχών, ίσως και η πλειοψηφία, ακόμα και του σημερινού ΠΑΣΟΚ.

Θα κόψει από ΠΑΣΟΚ και…ΣΥΡΙΖΑ

Ερωτήματα, όμως, δημιουργούνται και για τον ποιον θα ωφελήσει η κίνηση ίδρυσης νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου. Η μεγάλη ζημία θα είναι φυσικά στο ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτιμάται ότι θα δοθεί σφοδρή μάχη για το αν ο Ευ. Βενιζέλος περάσει τον Γ. Παπανδρέου ή αντίστροφα. Ποσοστό ψήφων, πάντως, θα κοπεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη δεξαμενή του οποίου είναι οι ψηφοφόροι του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ.

Σε δεύτερη μοίρα η Δημοκρατική Παράταξη;

Αν τελικά ευοδωθούν οι σχεδιασμοί και ιδρυθεί κόμμα Παπανδρέου, η Δημοκρατική Παράταξη αναμένεται να περάσει σε…δεύτερη μοίρα! Η ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη προσανατολίζεται ήδη να μην κατέβει στις εκλογές ως Δημοκρατική Παράταξη, αλλά ως…ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη.

Δυσκολεύει και Λυκούδη

Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, δυσκολεύει αρκετά τον Σπύρο Λυκούδη και την κίνηση των «Μεταρρυθμιστών» που ίδρυσε. Ο Σπ. Λυκούδης έως και πολύ πρόσφατα είχε καταφερθεί εναντίον του Ευ. Βενιζέλου και αρνούνταν κατηγορηματικά τη συνεργασία μαζί του. Από τη στιγμή, όμως, που το φλερτ με το Ποτάμι δεν ευοδώθηκε, αφού ο Στ. Θεοδωράκης δεν θέλει συνεργασία με κινήσεις, η συνεργασία με τον Ευ. Βενιζέλο μοιάζει για τον Σπ. Λυκούδη μονόδρομος.

Επικεφαλής Επικρατείας

Η Realnews, μάλιστα, πριν από τρεις Κυριακές είχε αποκαλύψει πως ο Ευ. Βενιζέλος έχει προτείνει στον Σπ. Λυκούδη τη θέση του επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

«Χρεώνει» τη διάσπαση στον Παπανδρέου ο Βενιζέλος

Το ΠΑΣΟΚ, εκτός σημαντικού απροόπτου και κάποιες «προειδοποιητικές βολές» από τους «ελεύθερους σκοπευτές» της Χαρ. Τρικούπη (όπως ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο Πάρης Κουκουλόπουλος και ίσως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος), αναμένεται να κρατήσει χαμηλούς τόνους έναντι του Γ. Παπανδρέου.

Και αυτό, καθώς επιδίωξη της ηγεσίας είναι να «χρεώσει» στον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ τη διάσπαση του κόμματος και πιθανόν και την οριστική περιθωριοποίησή του…
real.gr