4 Φεβ 2015

Το «μνημόνιο» στα φωτοβολταϊκά άλλαξε την αγορά

Το «μνημόνιο» στα φωτοβολταϊκά άλλαξε την αγοράΤο 2014 ήταν μια κακή χρονιά για την αγορά φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν ελάχιστα συστήματα (το μέγεθος της αγοράς ήταν μόλις 1,5% της αντίστοιχης του 2013), ενώ χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κλάδο.
Βασικές αιτίες της διαμορφωθείσας κατάστασης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ήταν η πολιτική που ακολουθήθηκε (new deal) που έφερε μειώσεις ταριφών σε μια προσπάθεια να διορθωθούν παλαιότερες θεσμικές αστοχίες, καθώς και η αναστολή αδειοδότησης νέων έργων η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ίσχυσε ως τον Απρίλιο του 2014.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό μείωσης στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών μετά το new deal έφτασε το 21,5%, στα οικιακά η πτώση διαμορφώθηκε στο 21,3%, στα πάρκα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά οι ταρίφες υποχώρησαν κατά 18,7%, ενώ η μεγαλύτερη μείωση με 24,6% κατεγράφη στα πάρκα στο διασυνδεδεμένο σύστημα.
Παρ' όλα αυτά και λόγω της πρότερης εντυπωσιακής ανάπτυξης το 2014 τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, περισσότερο από κάθε άλλη τεχνολογία ΑΠΕ, φέρνοντας την Ελλάδα (για δεύτερη συνεχή χρονιά) στη δεύτερη θέση διεθνώς σε ό,τι αφορά τη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική κατανάλωση ενέργειας.
Ειδικότερα, το μερίδιο των τεχνολογιών των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην πραγματική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το έτος που πέρασε ήταν για τη βιομάζα στο 0,38%, για τα μικρά υδροηλεκτρικά στο 1,29%, για τα αιολικά πάρκα 6,91% και όπως προαναφέρθηκε, 7,05% για τα φωτοβολταϊκά πάρκα.
Σήμερα στην Ελλάδα είναι εγκατεστημένα 2.596 μεγαβάτ (MWp) φωτοβολταϊκών, εκ των οποίων τα 2.061 MWp επί εδάφους και τα υπόλοιπα σε στέγες κτιρίων. Από αυτά, μόλις τα 16,95 MWp ήταν η νέα εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών το 2014.
Η συνολική έκταση που δεσμεύουν αυτά τα 2.061 MWp (μαζί με τα διάκενα μεταξύ των φωτοβολταϊκών συστοιχιών και την περιμετρική απόσταση ασφαλείας από τα όρια των γηπέδων) είναι περίπου 40.000 στρέμματα. Για σύγκριση, η έκταση που καταλαμβάνουν οι λιγνιτικοί σταθμοί και τα λιγνιτωρυχεία είναι, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, 253.000 στρέμματα, είναι δηλαδή 6,3 φορές μεγαλύτερη από την έκταση που δεσμεύουν τα φωτοβολταϊκά.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η γεωργική γη στην Ελλάδα ανέρχεται σε 36,8 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων καλλιεργούνται τα 31,7 εκατ. στρέμματα. Αυτό σημαίνει ότι τα φωτοβολταϊκά δεσμεύουν το 0,1% της γεωργικής γης ή αλλιώς το 0,03% της έκτασης της χώρας, αναφέρει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών.
Επίσης, ο Σύνδεσμος επισημαίνει πως η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2014 αποσόβησε την έκλυση περίπου 3,4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.
tovima.gr