1 Φεβ 2015

Σκληραίνουν τη στάση τους οι δανειστές

Προειδοποιητικά μηνύματα ότι δεν αποδέχεται το ενδεχόμενο μίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τη συζήτηση για τη διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα έστειλαν η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μετά το άτυπο δείπνο στο Στρασβούργο με τον Φρανσουά Ολάντ και τη δυσαρέσκεια του προέδρου του Eurogroup κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς τοποθετήθηκαν για τις δηλώσεις της ελληνικής πλευράς αναφορικά με το κούρεμα του χρέους και την τρόικα.

Σε συνέντευξη της η Γερμανίδα καγκελάριος απαντά για το ενδεχόμενο ενός κουρέματος: «Υπήρξε ήδη μία οικειοθελής παραίτηση των ιδιωτών πιστωτών, οι τράπεζες χάρισαν στην Ελλάδα ήδη δισεκατομμύρια. Δεν βλέπω ένα περαιτέρω κούρεμα χρέους». Σε ερώτηση εάν η ευρωζώνη θα άντεχε μία έξοδο των Ελλήνων, δηλώνει: «Στόχος της πολιτικής μας ήταν και είναι να παραμείνει η Ελλάδα μόνιμα μέρος της κοινότητας του Ευρώ. Για αυτό συνεισφέρουν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι. Κατά τα άλλα, περιμένω πρώτα ποια σχέδια θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και τόνισε ότι περιμένει το σχέδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο θα παρουσιαστεί στους Ευρωπαίους εταίρους. «Η Ευρώπη θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη με την Ελλάδα, όπως και με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση, εάν αυτές οι χώρες κάνουν δικές τους προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις και εξοικονόμηση».

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άσκησε έντονη κριτική στη διακοπή της συνεργασίας με την τρόικα. «Εάν η ελληνική κυβέρνηση πράγματι δεν θέλει πλέον να συνεργαστεί με τους δανειστές πάνω στη βάση που ίσχυε ως τώρα, τότε το θεωρώ ανεύθυνο» είπε ο Μάρτιν Σουλτς και συνέχισε: «Ελπίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει κατ' αρχήν τάξη στην κυβέρνησή του».

«Για νέες μορφές πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και αυτό γίνεται μόνο μέσω της συναίνεσης και όχι μέσω της πρόκλησης» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς και απέρριψε το ενδεχόμενο διοργάνωσης διεθνούς διάσκεψης χρέους, με το επιχείρημα ότι για κάτι τέτοιο «μπορεί κανείς να μιλήσει μόνο εφόσον η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της».

Παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι δεν θα δανείσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχει πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μία συμφωνία για παράταση του ελληνικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας πρέπει να επιτευχθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου ειδάλλως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορεί να συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες, είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Έρκι Λικάνεν.

«Εμείς (η ΕΚΤ) έχουμε τους δικούς μας κανόνες και θα ενεργήσουμε βάσει αυτών... Στην παρούσα φάση, η παράταση του ελληνικού προγράμματος θα λήξει στα τέλη Φεβρουαρίου επομένως πρέπει να βρεθεί ένα είδος λύσης, ειδάλλως δε μπορούμε να συνεχίσουμε να δανείζουμε» επισήμανε ο Λικάνεν.

Ειδικότερα για το ελληνικό χρέος το μέλος της ΕΚΤ ανέφερε ότι «μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους πραγματοποιήθηκε με τους ιδιώτες πιστωτές. Η ΕΚΤ δε μπορεί να χρηματοδοτήσει απευθείας ένα κράτος, κάτι που θα ισοδυναμούσε με διαγραφή μέρους τους χρέους σε αυτήν την περίπτωση».

Σε πυροσβεστικό ρόλο το Παρίσι

Διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Βρυξελλών και Αθήνας φαίνεται ότι επιθυμεί να αναλάβει το Παρίσι. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη σήμερα στις 18:00 το απόγευμα ο Γάλλος ομόλογος του, Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι η χώρα μας θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη αλλά να τηρήσει και τις δεσμεύσεις της.

Με συνέντευξη του στο BBC ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «πιστεύουμε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη. Το ευρώ χρειάζεται την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται και θέλει να είναι στην ευρωζώνη. Νιώθουμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της ευρωζώνης και για την αξιοπιστία του ευρώ να μην υπάρξει Grexit. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να το αποφύγουμε».

Επιπλέον ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα με ήρεμο, ειρηνικό και γαλήνιο τρόπο. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πει ακριβώς τι προτίθεται να κάνει» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί.
real.gr