5 Αυγ 2015

Ο «πόλεμος» Κωνσταντοπούλου - Παππά για το ΕΣΡ καλά κρατεί...

Ο «πόλεμος» Κωνσταντοπούλου - Παππά για το ΕΣΡ καλά κρατεί...Σφοδρή επίθεση με βαρύτατους υπαινιγμούς εξαπέλυσε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά του Μεγάρου Μαξίμου και προσωπικά κατά του κ. Νίκου Παππά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων όπου η πρώτη είχε καλέσει τον υπουργό Επικρατείας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της σύνθεσης του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΕΣΡ.




Σύμφωνα με πληροφορίες η επεισοδιακή συνεδρίαση ξεκίνησε με την 45λεπτη(!) εισήγηση της Προέδρου κατά την οποία δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές προς τον κ. Παππά αλλά και προς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρώντας ότι την έχει στοχοποιήσει ή ότι δεν την προστατεύει από επιθέσεις που δέχεται από υπουργούς όπως οι Γιάννης Πανούσης και Δημήτρης Μάρδας. 

Από την πλευρά του ο υπουργός επιχείρησε να κρατήσει καθ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης χαμηλούς τόνους. Στα διαλείμματα ωστόσο δεν έκρυβε από τους συνομιλητές του την ισχυρή του δυσφορία και τον έντονο εκνευρισμό.

Βάση του νέου επεισοδίου που έλαβε πολιτικά χαρακτηριστικά και ανέδειξε την σφοδρή εσωκομματική διαμάχη που σπαράσσει τον ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε η πρόταση του κ. Παππά να υπάρξει νέο ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής, δηλαδή να πληρωθούν οι 3 κενές θέσεις και να αντικατασταθούν τα τέσσαρα μέλη μεταξύ των οποίων και η κυρία Λίνα Αλεξίου, μητέρα της κυρίας Κωνσταντοπούλου.  Αυτό γιατί κανείς από τους τέσσερις που έχουν απομείνει στο ΕΣΡ δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης.

Απο την άλλη πλευρά η Πρόεδρος επιμένει πως η μητέρα της και τα υπόλοιπα μέλη πρέπει να παραμένουν στην θέση τους έως ότου λήξει η θητεία τους και η πρόταση της κυβέρνησης να περιοριστεί στην πλήρωση των τριών κενών θέσεων.

«Πυροσβεστικό» ρόλο επιχείρησε να παίξει ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) προτείνοντας στις δύο αντικρουόμενες πλευρές να καταθέσουν τις θέσεις τους με νομική τεκμηρίωση προκειμένου η πλειοψηφία της Διάσκεψης να λάβει τις αποφάσεις της.
Τελικά, η πρόταση έγινε αποδεκτή με τον κ. Παππά να διαβεβαιώνει εξερχόμενος της συνεδρίασης πως η κυβέρνηση εγγυάται για την πολιτική και θεσμική θωράκιση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός θα ζητήσει γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για το διαδικαστικό ζήτημα του αν μπορούν να αντικατασταθούν τα τέσσερα μέλη του ΕΣΡ των οποίων η θητεία δεν έχει λήξει. Παράλληλα, θα αναθέσει στον κ. Νίκο Φίλη τις επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου μέσα από συναινετικές διαδικασίες να προκύψουν εκείνα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν την νέα διοίκηση του ΕΣΡ.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει σχόλιο – «καρφί» κατά της Προέδρου λέγοντας πως «η παρουσία μου στην σημερινή διαδικασία είχε διακοσμητικό χαρακτήρα… στα όρια της κατάχρησης». Σχόλιο που ερμηνεύεται ως αιχμή για την πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου να προκαλέσει συζήτηση για παρελκυστικά ζητήματα και όχι θέματα ουσίας.  
 
Σε κάθε περίπτωση η νέα σύγκρουση επιβεβαιώνει το χάσμα ανάμεσα στην κυρία Κωνσταντοπούλου και το Μέγαρο Μαξίμου για ένα ακόμα κρίσιμο θέμα. Να σημειωθεί πως κυβέρνηση επιδιώκει μέσω του νέου νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες να δώσει αυξημένες αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Πάντως, το έργο του κ. Παππά έχει υψηλό βαθμό δυσκολίας καθώς για να «περάσει» την πρότασή του από την Διάσκεψη θα χρειαστεί την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5. Αυτό σημαίνει πως εκτός από την υποστήριξη των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ θα πρέπει να αποσπάσει μέσω συναινετικών διαδικασιών και την στήριξη της αντιπολίτευσης.

Η αυξημένη πλειοψηφία άλλωστε αποτέλεσε και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις το μόνο εμπόδιο για την αντικατάσταση των μελών του ΕΣΡ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένα από τα σημερινά μέλη είχαν διοριστεί το 2002! Αρκετές φορές στο παρελθόν η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιχειρήσει να ορίσει νέο ΔΣ, όμως, η πρότασή της απορριπτόταν από την Διάσκεψη (διαφωνούσε συνήθως  ο Απόστολος Κακλαμάνης) με αποτέλεσμα να ανανεώνεται διαρκώς η θητεία μελών που κανείς δεν… επιθυμούσε.
 protothema.gr