29 Νοε 2015

Τσίπρας: Αναμένει εποικοδομητική συμφωνία στη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας

Τσίπρας: Αναμένει εποικοδομητική συμφωνία στη Σύνοδο ΕΕ- ΤουρκίαςΤην αισιοδοξία του ότι η σημερινή διαβούλευση με την Τουρκία για το προσφυγικό θα είναι εποικοδομητική και ότι θα βρεθούν λύσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφυγικών ροών εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος το απόγευμα της Κυριακής στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το μεταναστευτικό που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα μπορούν να γίνουν βήματα ως προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά θα πρέπει οι τουρκικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να μειωθούν οι προσφυγικές ροές, διότι κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο τεράστιο ρεύμα.

Σημείωσε ακόμα ότι προ ημερών είχε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα ένα «εξαιρετικά εποικοδομητικό διάλογο» για το θέμα με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Σύνοδο ως ένα σημαντικό βήμα επίλυσης της προσφυγικής κρίσης, η οποία -όπως είπε- βρίσκεται σε δραματική κορύφωση και ως τούτο επείγει η ΕΕ και η Τουρκία να περάσουν σε «γρήγορες δράσεις».

Εν τω μεταξύ, θερμή συνομιλία με τον Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Σοσιαλιστών-Αριστεράς της Πορτογαλίας, είχε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε επίσης με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και του μετέφερε την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού για το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα.

Πριν από την Σύνοδο πραγματοποιείται προπαρασκευαστική συνάντηση, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου. Η Ελλάδα προσκλήθηκε ως χώρα γειτονική της Τουρκίας. Παρών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters, η Τουρκία αναμένεται να λάβει χρηματική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ και υπόσχεση για άνοιγμα κεφαλαίων στις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με αντάλλαγμα να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους «μετανάστες που δεν βρίσκονται σε καθεστώς διεθνούς προστασίας», όπως και να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής.