4 Δεκ 2015

ΝΔ: Στη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση στις κάλπες προσβλέπουν οι «4»

ΝΔ: Στη μεγαλύτερη δυνατή προσέλευση στις κάλπες προσβλέπουν οι «4»Να αφυπνίσουν την κομματική και κοινωνική βάση της ΝΔ θα επιχειρήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες οι τέσσερις υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος που εισήλθαν και πάλι σε εσωκομματική προεκλογική τροχιά.


Το στοίχημα πλέον είναι, εκτός από την ομαλή και επιτυχή διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών της 20ής Δεκεμβρίου είναι να υπάρξει και αυξημένη συμμετοχή για να έχει και τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική νομιμοποίηση και ο νέος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή, μετά από δυο εβδομάδες έντονης εσωστρέφειας, συγκρούσεων και με το φάντασμα της διάσπασης να πλανάται πάνω από τη ΝΔ, όπου αναδείχθηκαν οι στρατηγικές, οι σχεδιασμοί και οι επιδιώξεις πολλών, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχείρησε χθες να δείξει στην κοινή γνώμη, ότι παραμένει συντεταγμένη.

Σύσσωμη η Κ.Ο. της ΝΔ με πρωτοβουλία του Χρήστου Σταϊκούρα και της Ντόρας Μπακογιάννη κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση, μια ύψιστη πολιτική κίνηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, την οποία υπογράφουν όλοι και μάλιστα σε ξεχωριστή στήλη οι πρώην πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς και οι κοινοβουλευτικοί υποψήφιοι αρχηγοί, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Παράλληλα, η Κ.Ο. σφυροκοπεί από την περασμένη Τρίτη τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με αφορμή τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού λιτότητας που αναμένεται να ψηφιστεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου και οι τόνοι είναι πολύ υψηλοί, ενώ χθες εξαπολύθηκε σφοδρή επίθεση από τους Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και Γιώργο Κουμουτσάκο για το ζήτημα του προσφυγικού και όσα γίνονται.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει τεράστια φθορά σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που είναι σε εξέλιξη και έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της και τις παλαιότερες διακηρύξεις της, στο εσωτερικό της Ν.Δ. υπάρχει σύγκρουση για το επίπεδο συναίνεσης που μπορεί να δοθεί στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στη σκιά των αναφορών του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι υπάρχουν «καραμανλικοί» βουλευτές, αν και δεν τους κατονόμασε που εμφανίζονται πρόθυμοι να στηρίξουν την συγκυβέρνηση εάν υπάρξει πρόβλημα σε κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, οι υποψήφιοι πρόεδροι της Ν.Δ. παίρνουν θέση.

Από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή απαντάνε «ουδέν σχόλιο» στα όσα είπε ο κ. Καμμένος για τους βουλευτές, αλλά και για σταθερή επικοινωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ και του πρώην πρωθυπουργού, αλλά η γραμμή είναι δεδομένη: ο κ. Καραμανλής επιμένει σε συνομιλητές του ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πορευθεί μόνος του.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ διχάζει την Κ.Ο. της ΝΔ και διαφορετικές είναι και οι απόψεις των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων, του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Άδωνι Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι κκ. Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας μιλάνε για μια άλλη κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή, χωρίς να είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας.

«Η ΝΔ δεν θα συναινέσει στη συνωμοσία της μετριότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα αργήσει να οικοδομηθεί μια άλλη συναίνεση, της αξιοπρέπειας και της αριστείας και σ’ αυτήν τη συναίνεση δεν θα έχει θέση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε οι ΑΝΕΛ» είπε από το βήμα της Βουλής, μιλώντας επί του προϋπολογισμού.

Ο κ. Τζιτζικώστας ξεκαθάρισε στον Βήμα 99.5 ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμπόρευσης με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημείωσε με έμφαση: «το να συζητήσουμε μία κυβέρνηση οικουμενική θα πρέπει να γίνει σε βάση προγραμματική, χωρίς τον κ. Τσίπρα, χωρίς αυτούς τους επικίνδυνους υπουργούς».

Αντίθετα, ο κ. Μεϊμαράκης είναι πιο διαλλακτικός και κινείται στην παλαιότερη γραμμή του κόμματος, ότι εάν ένα μέτρο είναι σωστό θα πρέπει να το στηρίζει η ΝΔ και εάν είναι σε λάθος κατεύθυνση θα το καταψηφίζει και επιμένει πως δεν μπορεί εξ αρχής η αξιωματική αντιπολίτευση να είναι αρνητική σε όλα.

Μάλιστα δεν ήταν τυχαία και η κίνηση του κ. Μεϊμαράκη, ανήμερα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, να υπενθυμίσει κυρίως στους σκληρούς αρνητές της συνεννόησης με το ΣΥΡΙΖΑ, το παράδειγμα της κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο και τη συμμετοχή της ΝΔ σε αυτήν.

Ο κ. Γεωργιάδης είναι άκρως επιθετικός έναντι του πρωθυπουργού και συνεχίζει να αναδεικνύει την πρωθυπουργία του Αντ. Σαμαρά ως θετική. Την επιστροφή του πρώην Πρωθυπουργού έδειξε και ο Μάκης Βορίδης που κάλεσε πριν από μια εβδομάδα τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί και να παραδώσει την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά, ενώ μόλις πριν τρεις μέρες ο Χρύσανθος Λαζαρίδης προέβλεψε ότι ο πρωθυπουργός θα καταρρεύσει και θα παραδώσει την εξουσία στους κ. Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο.